avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua! As vrea sa stiu daca se poate deschide succesiunea in alt sector din Bucuresti, altul decat cel al ultimului domiciliu al defunctului. Daca sunt ceva restrictii in acest sens, care ar fi acestea? Multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 14:28, 24 Octombrie 2014
procedura succesorala este de competenta biroului notarial din raza judecatoriei unde defunctul si-a avut ultimul domiciliu.

de ex: defunctul a avut ultimul domiciliu in sectorul 3, atunci competenta apartine unui notr public din raza judecatoriei sectorului 3.
Antonia....Pentru municipiul Bucuresti indiferent de sector se poate deschide oriunde!!!!!!!!
eci doamna puteti merge oriunde in orice sector, numai ca decedatul sa aiba ultimul domiciliu in municipiul Bucuresti.
Multumesc! Intrebam pentru problema surorii mele, careia cineva i-a recomandat un notar din alt sector de domiciliu. Si apoi, cineva ne intreba daca e OK..
Este foarte ok.
atunci nu inteleg. avem asa:

legea nr.36/1995
Art. 11
(1)Notarul public îşi desfăşoară activitatea la sediul biroului notarial în care funcţionează. Pentru îndeplinirea obligaţiilor profesionale, notarul public se poate deplasa şi în afara sediului biroului notarial, în limitele circumscripţiei teritoriale a judecătoriei în care îşi desfăşoară activitatea.
(2)În cazul în care în circumscripţia unei judecătorii funcţionează mai multe birouri de notari publici, competenţa teritorială a fiecărui notar public se întinde pe tot cuprinsul acelei circumscripţii. Competenţa teritorială a notarilor publici numiţi în municipiul Bucureşti se întinde pe tot cuprinsul circumscripţiei Tribunalului Bucureşti.

art de mai sus se refera la intocmirea actelor notariale, in special in ceea ce priveste actele intocmite in deplasare, cu exceptia procedurii succesorale.


Art. 15
În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, notarul public are competenţă generală, cu excepţiile prevăzute în situaţiile următoare:
a)procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu;
b)în cazul moştenirilor succesive, moştenitorii pot alege competenţa oricăruia dintre notarii publici care îşi desfăşoară activitatea într-un birou individual sau într-o societate profesională din circumscripţia teritorială a judecătoriei în care şi-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urmă;
c)actele de protest al cambiilor, al biletelor la ordin şi al cecurilor se fac de notarul public din circumscripţia teritorială a judecătoriei în care urmează a se face plata;
d)eliberarea duplicatelor de pe actele notariale, îndreptarea erorilor materiale sau completarea omisiunilor vădite se face de notarul public în a cărui arhivă se află originalul actelor notariale;
e)procedura divorţului este de competenţa notarului public cu sediul biroului în circumscripţia judecătoriei în a cărei rază teritorială se află locul încheierii căsătoriei sau ultima locuinţă comună a soţilor;
f)procedura eliberării încheierii cu privire la rezultatul verificărilor efectuate în Registrul de evidenţă a procedurilor succesorale al Camerelor şi în registrele naţionale notariale ale Uniunii se îndeplineşte de notarul public competent, în condiţiile legii, să efectueze procedura succesorală;
g)orice alte situaţii prevăzute de lege.

din ce cunosc sau cunosteam, actele notariale se intocmesc la sediul biroului notarial.

acestea pot privi bunuri imobile si/sau mobile de pe intreg teritoriul tarii. de exemplu: vanzator din constanta, cumparator din iasi, imobil din timisoara se intocmeste cvc+ul in brasov.

actele in deplasare se pot intocmi cu limitare la raza judecatoriei unde notarul isi are sediul biroului.

privind succesiunile, am interpretat clar ca ziua ca sunt numai in raza judecatoriei.

in ceea ce priveste municipiul bucuresti, pt actele "generale" , ma refer la deplasare notarii din bucuresti se pot deplasa pe teritoriului municipiului bucuresti.privind succesiunile raman la parerea ca sunt limitate la raza judecatoriei.


ce nu am inteles? :(

multumesc anticipat.



Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
antonia77, utilizator

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala a notarului bukinst bukinst In situatia dezbaterii unei succesiuni, decedatul avand domiciliul intr-o localitate rurala aflata la egala distanta de 3 orase in care se gaseste un birou ... (vezi toată discuția)
Pot lua orice notar din orice judet aminalex aminalex eu vreau sa cumpar o casa dar actele le fac in alt judet pot? (vezi toată discuția)
Succesiune costels costels deschiderea succesiunii se poate face la orice notar? se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)