avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dobanda legala remuneratorie in cazul drepturileo ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dobanda legala remuneratorie in cazul drepturileo salariale

Buna dimineata.
Pot cere dobanda la drepturile salariale retinute ilegal in urma unei decizii de concediere dar castigate in instanta.
Trebuie sa ma adresez si cu o cerere angajatorului sau il pot chema direct in judecata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:42, 24 Octombrie 2014
Dobanda trebuia sa o cereti in actiunea initiala, dar daca mai sunteti in termen, o puteti face si printr-o actiune separata. Angajatorul nu cred ca va plati mai mult decat e in hotarare.
nu am cerut in actiunea initiala. S-au stabilit doar drepturile salariale pe perioada concedierii ilegale.
Pot cere separat si dobanda la aceste drepturi pentru intarzierea platii si retinerea ilegala, si pot cere o dobanda lasata la aprecierea instantei sau trebuie expertiza contabila?
C.proc.civ. prevede :
Art. 628. - (1) Pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosintei acestuia, desfiintarea unei constructii, a unei plantatii ori a altei lucrari, incredintarea minorului, stabilirea locuintei si vizitarea acestuia sau in luarea unei alte masuri stabilite prin titlul executoriu.
(2) In cazul in care prin titlul executoriu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte sume, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de executorul judecatoresc, potrivit legii.
(3) Daca prin titlul executoriu nu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte asemenea sume care sa poata fi stabilite potrivit alin. (2), executorul judecatoresc, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei. In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, executorul judecatoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.
(4) Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol, incheierea executorului judecatoresc este titlu executoriu.
Credeti ca are efect daca ii cer angajatorului acest lucru direct, atentonandu-l ca poate fi obligat la plata cheltuielior de judecata in cazul unui eventual proces sau executari, fara sa mai apelez la instanta sau la executor?
Mi-a platit drepturile salariale de buna voie, dar la mult timp dupa ce hotararea a ramas definitiva si executorie, dar fara nicio dobanda sau fara nicio penalitate.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
codulmuncii, utilizator
Nu va avea niciun efect, intrucat el si-a indeplinit obligatiile stabilite prin hotararea judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii art. 80 codul muncii AdisoaraM AdisoaraM Buna ziua Sintagma \"salarii indexate, actualizate si majorate\" din art. 80 Codul muncii presupune acordarea in mod automat si a indexarii cu indicele de ... (vezi toată discuția)
Executare silita, actualizare cheltuieli stf_stf stf_stf buna seara descriere caz :sunt executat silit pentru 3 pv. contraventie rovinieta,adica 84 euro plus 300 euro cheltuieli inaintare dosar instanta de ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala. paragois paragois Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si investita cu titlu executriu,obliga paratul la plata unei sume de bani.Mergand la un executor pentru a ... (vezi toată discuția)