avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... unic mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

unic mostenitor

In urma decesului tatalui meu ....cei de la primarie mi-au dat un fel de hartie pentru deschiderea succesiunii si m-au trimis la notar.
Eu si mama suntem singurii mostenitori (nu mai am frati), bunuri ramase un apartament. Mentionez ca nu au trecut 6 luni de la decesul tatalui meu.
Am fost la un notar si mi-a spus ca trebuie sa fac succesiunea dupa tata ...intre mine si mama mea si ne-a spus un tarif de 1000 ron.....apoi am fost si la un avocat i-am explicat...si mi-a spus ca e mai usor ..nu stiu cum prin instanta ...si sa nu mai ma duc la notar si tariful ar fi de 1500 ron.
Poate nu m-am exprimat foarte corect..nu inteleg termenii...rugamintea mea este daca puteti sa imi dati un sfat ce sa fac sau sa deslusesc de ce sunt doua modalitati pentru a declara unicii mostenitori respectiv prin notar sau instanta....
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:19, 27 Mai 2009
Avocatii...

Nu este mai usor prin instanta. Uneori este mai ieftin, dar in speta dumneavoastra se pare ca avocatul va cere mai mult decat notarul. La onorariul avocatului se adauga si taxa de timbru. Nu va recomand aceasta solutie. Mergeti la notar. Eventual consultati un alt notar pentru ca puteti obtine un onorariu mai mic ( tot ceeea ce trebuie sa platiti pentru o succesiune la notar facuta in termen de 2 ani de la deces este onorariul notarului). Succes!
sa inteleg ca trebuie sa obtin un certificat de mostenitor ...care se poate face prin notariat sau instanta ?
Certificat de mostenitor obtineti de la notar. PRin instanta nu puteti sa faceti decat dezbaterea succesiunii in cazul in care mostenitorii nu se inteleg intre ei.
va multumesc pt raspuns
Cu multa placere!

p.s. Am uitat sa precizez ca pana la urma, prin ambele variante, obtineti dreptul de proprietate asupra cotei parti ce vi se cuvine din mostenire. Doar ca actele sunt altfel denumite, un certificat de mostenitor, respectiv o hotarare a instantei. Alegeti calea cea mai ieftina dar si cea mai simpla. Cred ca la notar ar fi cel mai usor si cu rezolvare certa.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune, costuri - notar vs. instanta livisa livisa Bun ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti daca dezbaterea succesiunii e mai ieftina in instanta sau la notar, conform noului cod civil, avand in vedere situatia ... (vezi toată discuția)
Cost total succesiune / recomandare notariat / alte mici intrebari TzapInferno TzapInferno Buna ziua. Impreuna cu mama mea avem de facut o succesiune in urma decesului tatalui meu. Mostenirea ar consta in 2 apartamente, in Bucuresti ambele, unul ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune Oana_G Oana_G Mai exista vreo cale de realizare a taxei de succesiune in afara de cea prin intermediul notariatului, si cam cat ar fi aceasta taxa? (vezi toată discuția)