avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa cu aplic. art 81 c.pen.-reabilitare de drept ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa cu aplic. art 81 c.pen.-reabilitare de drept sau judecatoreasca/termen?

Buna ziua,

In Martie 2013 am fost condamnat definitiv prin neapelare la 2 ani de inchisoare cu suspendare cu termen de incercare 4 ani.
Initial credeam ca dupa 2+4=6 ani poate interveni reabilitarea insa dupa o documentare mai atenta am inteles ca dupa 4 ani (termenul de incercare) voi fi reabilitat.
Conform vechiului Cod Penal, la expirarea celor 4 ani ar trebui sa fac o cerere pentru reabilitare judecatoreasca, intrucat pedeapsa depasea limita de 1 an.
Insa conform noului Cod Penal, dupa cei 4 ani va interveni reabilitarea de drept intrucat limita superioara a pedepsei a devenit 2 ani.

Cred ca pana aici am inteles corect, dar am totusi o nelamurire...
Conform noului Cod Penal, la 3 ani de la ramanerea definitiva a sentintei pot solicita reabilitarea judecatoreasca.

Este posibil sa incerc aceasta metoda dupa 3 ani de la sentinta avand insa in vedere ca judecatorul a dat sentinta cu 4 ani termen de incercare?

Stiu ca o reabilitare judecatoreasca este un procedeu ceva mai dificil si birocratic decat reabiltarea de drept pentru care trebuie doar sa depun o cerere de constatare in cazul in care nu se sterge automat din cazier, dar daca pot "curata" cazierul cu un an mai devreme, merita deranjul.

Va rog sa imi spuneti daca am gresit in aprecieri sau interpretari, ori am inteles corect si pot depune cererea de reabilitare judecatoreasca in Martie 2016 beneficiind de prevederile noului Cod Penal?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: b1171647 , utilizator 17:17, 24 Octombrie 2014
Rationamentul dvs este conform noului cod. Nu este "posibil", ci acestea sunt noile dispozitii legale.

Art. 165 NCP

Reabilitarea de drept

Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Rationamentul dvs este conform noului cod. Nu este "posibil", ci acestea sunt noile dispozitii legale.

Va multumesc pentru raspunsul rapid.

Pana ieri stiam ca mai am de asteptat aproape 5 ani pana o sa fiu reabilitat, azi aflu ca mai am de asteptat doar vreun an si jumatate.
Am pierdut deja doua job-uri foarte bune din cauza cazierului.
Totusi, avand in vedere ca sentinta tribunalului a fost de 4 ani termen de incercare iar Art. 165 din C.P. mentioneaza "reabilitarea de drept", este nevoie de intocmirea acelui dosar cu documente specifice cererii de reabilitare judecatoreasca? Sau este suficienta inaintarea unei simple cereri de constatare a reabilitarii, fara alte documente?
Multumesc.
Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare judecatoreasca & de drept Instalator Instalator Buna ziua ! Art.165 , 166 si 167 - si celelalte care fac trimitere la termene, conditii , etc . - din NCP sunt clare. Dar la ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept in urma amnistiei? VenoM12000 VenoM12000 Buna, am fost condamnat in 1998 la 4 ani cu executare pentru furt calificat, chiar daca eu personal nu am furat nimic ci persoana cu care eram, ea fiind mult ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept- lege mai favorabila -art. 595 c.p.p ? vasile2013 vasile2013 In conditiile in care prevederile noului cod penal sunt mai favorabile in ceea ce priveste institutia reabilitarii de drept, mai este nevoie de promovarea unei ... (vezi toată discuția)