avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedire abuziva, daune morale nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedire abuziva, daune morale nu

Buna ziua,

As incepe sa va spun ca este incredibil ce se intampla cu justitia din Romania(Brasov).Am luat astazi sentinta de la tribunal fiind implicat in proces cu angajatorul si-am constatat urmatoarele:
S-a admis in parte precizarea actiunii dupa cum urmeaza:
- s-a anulat decizia de concediere cu art.65 alin 1
- aproba reintegrarea mea si sa primesc drepturile salariale din data de 13.02.2009 pana cand reincep lucrul.
- cheltuieli de judecata in val. 1000 ron( onorariul avocatului).
Este inadmisibil ce s-a intamplat, adica am demonstrat prin inscrisuri care au fost aprobate la dosarul cauzei precum ca am fost discriminat timp de trei luni de zile sistematic, adica am fost izolat de langa ceilalti colegi si mutat intr-o magazie de marfa fiind noul meu birou, fara caldura, fara ferestre, mi-au fost retrase bonurile de masa, masina de serviciu, telefonul, laptopul si lasat acolo, doar imi voi semna demisia deoarece nu-i mai placeam patronului si nu avea motive sa ma dea afara.Pentru ca am rezistat eroic, mi-a desfacut contractul de munca cu art.65 alin 1.
In perioada cat am stat in acea magazie m-am imbolnavit de ulcer gastroduodenal acut, infectie urinara din cauza frigului indurat, scrisorile medicale care atesta aceste boli au fost depuse la inceputul cauzei, fotografii cu magazia in care am stat, mi-a intarziat o luna si jumatate cu eliberarea adeverintei pentru somaj, fapt pentru care nu am putut sa-mi inaintez dosarul.Pentru aceste lucruri patite de mine am cerut daune morale in valoare de 40.000 ron avand probe solide in acest sens, bazandu-ma pe legea 237/2007 cu privire la modificarea art.269 alin 1 din legea 53/2003 (daune morale acordate salariatului din vina angajatorului) daca acesta face dovada ca a suferit din pricina angajatorului.
Am constatat cu stupoare ca nici macar un banut din ce-am cerut nu s-a aprobat ,dar aici nu stiu motivatia pentru care nu s-a admis.Mentionez ca in aceata perioada sunt in somaj, pentru ca nu am gasit de lucru, iar cu decizia de la tribunal n-am facut decat sa-mi pierd dreptul de somaj, sa ma prezint la lucru si sa-mi dau demisia caci alta solutie nu exista dupa toate cele intamplate acolo, somaj as m-ai fi avut 11 luni si o protectie din punct de vedere medical, asa n-am obtinut mare lucru, doar m-am consumat psihic si fizic, i-am demonstrat doar patronului ca n-a avut dreptate, iar el se bucura acum ca a scapat de a plati daune morale.Asta este Romania cand te judeci cu o persoana juridica instarita
si tu esti un biet muritor de rand.Daca ma poate ajuta cineva de specialitate cu un sfat pentru a inainta recurs, ce-ar trebui sa aduc nou ca sa se admita recursul.Am fost foarte dezamagit si de avocat.Este posibil sa ajung si la CEDO
daca va ramane cazul asa.
PS. Am omis sa va spun ca judecatoarea in timpul procesului rasfoiea un cod al muncii editia 2006 cu coperti rosii.

Va multumesc si astept sfaturi, sunt total dezamagit.

Buna ziua,

Revin cu cazul meu sper sa nu va plictisesc .Am luat zilele trecute de la tribunal copie dupa minuta din pronuntare si am ramas stupefiat, chiar daca am castigat in parte procesul, daunele morale nu s-au dat, la cheltuieli de judecata desi am platit avocatul cu 1000 ron cu chitanta depusa la judecator, am primit aprobare doar 500 ron , curios nu???.Am o rugaminte pentru specialisti: cum se procedeaza in continuare, cum ma reintegrez la locul de munca, astept sa primesc sentinta de la tribunal si sa merg la un executor judecatoresc, care sunt pasii??
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2009
ContSters82334, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 3 Iunie 2009
Apelati la un alt avocat , daca in acesta nu aveti incredere.faceti recurs si puteti cere judecarea cazului in alt tribunal.
Din ceea ce ati relatat rezulta ca daunele morale le-ati solicitat pentru aspecte care s-au produs anterior emiterii deciziei de concediere, deci pentru alte considerente decit un prejudiciu produs prin concedierea nelegala. Pe de alta parte ati spus ca nu cunoasteti motivarea instantei pentru respingerea captului de cerere privind daunele morale, aceasta inseamna ca nu v-a fost comunicata hotarirea judecatoreasca ? In acest caz, asteptati sa o primiti, vedeti care au fost considerentele avute in vedere de instanta si apoi puteti lua decizia formularii unui recurs, pentru acest motiv. Totodata va recomand sa parcurgeti Decizia data in solutionarea unui Recurs in interesul legii, de ICCJ nr. 40/2007 ( MO nr. 763/12.11.1007) referitoare tocmai la posibilitatea acordarii daunelor morale in litigiile de munca.
Puteti ataca in recurs solutia instantei privind nemultumirea privind capatul de cerere referitor la daunele morale.
1. Nu va pot da un raspuns de specialitate (sunt economist, nu jurist) dar pot sa va spun parerea mea: AVETI DREPTATE!
2. Nu sunteti un caz singular in Romania care sufera moral (si nu numai) din cauza angajatorilor.
3. Cred ca trebuie sa deschideti un proces separat pentru drepturile dvs. dar va trebuie si un avocat bun, specializat sau cu experienta pe legislatia muncii. Parerea mea este ca judecatorii nu cunosc bine legislatia muncii (de cand se zice ca se va infiinta Tribunalul Muncii!?) si dau dreptate celui care are avocatul mai priceput.
4. Litigiile de munca se judeca la Tribunal, in cadrul unei sectii care cuprinde si contencios administrativ si altele iar judecatorii nu sunt nici ei specializati pe litigii de munca.
Aveti dreptate cu recursul in interesul legii.Tocmai citisem criticile lui Costel Galca vizavi de acest recurs in interesul legii, dar ce-am inteles in final a fost ca onoarea a salvat-o Parlamentul Romaniei si nu ICCJ.Numai inteleg nimic, este aplicabila sau nu.In afara probelor de la dosar privind discriminarea mea la locul de munca, faptul ca instanta a gasit ca concedierea mea sa nu fie legala poate constitui o dauna morala, ne jucam cu angajatii, ii dam afara, daca contesta bine daca nu la fel, noi nu patim nimic.Incredibil
Va multumesc pentru raspunsuri, sincer nu stiu ce sa fac, am inteles ca redactarea sentintei dureaza o luna, cum pot sa vad motivatia neacceptarii daunelor morale daca in termen de 10 zile trebuie sa fac recurs.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
ContSters82334, utilizator

Alte discuții în legătură

Reintegrare ContSters82334 ContSters82334 Buna ziua, Am o nelamurire si poate ma ajuta cineva de specialitate si anume: am castigat la instanta de fond dreptul de reintegrare in procesul cu ... (vezi toată discuția)
Drept castigat in instanta mariams70 mariams70 Buna ziua, In urma unui conflict de munca am am facut o plangere la tribunalul pe raza caruia am domiciliul si am avut castig de ... (vezi toată discuția)
Contestare in instanta a deciziei de desfacere a contractului de munca clarisol clarisol Daca depun in instanta o contestatie la decizia de desfacere a contractului de munca si, sa presupunem, ca nu o sa am castig de cauza, care sunt consecintele? ... (vezi toată discuția)