avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie non-profit tratament copil
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie non-profit tratament copil

Buna seara,

Fata mea cea mica(1 an si 4 luni) a fost diagnosticata cu o boala metabolica rara (pana in prezent stim doar de un singur caz in Romania -caz ce a fost descoperit acum 10 ani la o clinica in Elvetia).Dupa lupte cu sistemul nostru medical si cu norocul ca am dat peste oameni cu bun suflet am reusit sa ii punem acest diagnostic si totodata sa incepem si un "tratament" pentru ameliorarea starii de sanatate. Deoarece costurile lunare depasesc cu mult posibilitatile noastre materiale am luat decizia sa infiintam o asociatie prin care sa putem strange banii necesari tratamentului, dietei necesare si a analizelor necesare a le efectua periodic. Boala de care vorbesc se numeste Acidurie Glutarica Tip 1 (GA-1) si este o boala care din nefericire nu are un tratament pentru o perioada anume, ci trebuie tinuta dieta stricta si adaugare de formule speciale tot restul vietii.
1. In ce masura (modalitate) se poate infiinta aceasta asociatie luand in calcul ca asociatia va fi formata din mama si tatal sotiei si eu ca al 3-lea asociat ?
2. Cum vom putea sa deducem aceste cheltuieli ce tin de tratarea bolii?
3. In baza Art. 22 din OG 26/2000 cum vom putea sa stabilim ceea ce se intampla cu banii din asociatie luand in seama ca suntem rude?
4. Se poate incheia un contract de finantare a tratamentului si a altor activitati intre asociatie si pacient sau reprezentantul pacientului ( in cazul de fata sotia) ?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:06, 26 Octombrie 2014
Va puteti reuni cat mai multe persoane cu aceleasi probleme pentru a infiinta un ong cu scopul de a promova interese si de sprijinire a copiilor cu dizabilitati, tulburari si alte nevoi de sprijin.
E foarte bine sa fie reprezentate in ong cat mai multe persoane pentru a lupta cat mai multi pentru cauza a cat mai multi copii.
Din veniturile colectate din donatii si sponsorizari veti putea sa decontati (pe baza de contract de mecenat incheiat la notar) cheltuieli cu tratamentul, deplasarea si cazarea daca clinica e situata in alta localitate, pe baza de acte doveditoare cum ar fi scrisori medicale de la medicul specialist care recomanda acel tratament, facturi de la clinica respectiva, etc.
Nu exista o interdictie legala ca membrii asociatiei sau membrii consiliului director sa fie rude intre ele, insa trebuie introduse reguli speciale in statut si regulamentele interne pentru a preveni blocaje sau acuze de conflict de interese cand unii din membrii acelor organe sunt soti, rude sau afini intre ei dar nu si cu toti ceilalti, ca daca procentul de persoane cu afilieri intre ele este ridicat, formula obisnuita - de neparticipare a lor la vot - poate bloca functionarea acelui organ, si atunci e nevoie de o alta solutie...
Daca scopul asociatiei este sprijinirea persoanelor cu asemenea probleme medicale, asociatia poate obtine venituri din donatii, sponsorizari, 2%, granturi, legate etc. si poate suporta cheltuielile fie facandu-le ea direct in numele respectivei persoane, pe baza unui contract cu aceasta si respectiv cu furnizorii de servicii medicale si de alta natura necesare, fie facand contract cu acea persoana, si aceasta depunand decont la asociatie, pentru a arata cheltuirea banilor in scopul in care au fost acordati...
"Art. 22. - (1) Asociatul care, intr-o anumita problema supusa hotararii adunarii generale,
este interesat personal sau prin sotul sau, ascendentii sau descendentii sai, rudele in linie
colaterala sau afinii sai pana la gradul al patrulea inclusiv nu va putea lua parte la deliberare
si nici la vot."
In baza acestui articol sa inteleg ca nu este nici-o problema in a merge la un notar pentru semnarea unui contract prin care asociatia formata din cele trei rude (tatal, bunica si bunicul ) asigura plata diverselor cheltuieli legate desigur de tratarea bolii?Mentionez ca din "partea" pacientului ar urma sa semneze sotia ca reprezentant al copilului.
DaddyEngineer a scris:

"Art. 22. - (1) Asociatul care, intr-o anumita problema supusa hotararii adunarii generale,
este interesat personal sau prin sotul sau, ascendentii sau descendentii sai, rudele in linie
colaterala sau afinii sai pana la gradul al patrulea inclusiv nu va putea lua parte la deliberare
si nici la vot."
In baza acestui articol sa inteleg ca nu este nici-o problema in a merge la un notar pentru semnarea unui contract prin care asociatia formata din cele trei rude (tatal, bunica si bunicul ) asigura plata diverselor cheltuieli legate desigur de tratarea bolii?Mentionez ca din "partea" pacientului ar urma sa semneze sotia ca reprezentant al copilului.


Legea nu trebuie interpretata literal. Regula enuntata la art.22 are rolul de a proteja membrii asociatiei de subiectivismul si aliantele nelegitime de fapt care se pot naste intre alti membri in virtutea calitatii acelor de rude, soti sau afini intre ei, ca vor fi tentati sa voteze nu in interesul superior al asociatiei si in pozitie de echidistanta si pe baza de principialitate fata de ceilalti membri, ci cum le dicteaza calitatea de sot, ruda sau afin...
Daca insa toti sunt soti, rude sau afini intre ei, sau daca nu sunt toti dar cei care nu sunt cunosc, accepta si deciziile sunt in asa fel luate incat sa nu lase loc de abuzuri din motive de conflict de interese, atunci nu ar trebui considerat aplicabil art. 22 pentru ca altminteri ar impiedica constituirea si functionarea de ONG-uri in care sunt implicate persoane apropiate. Ori, nu doar ca e acceptabil ci e chiar normal ca fondatori si colaboratori sa fie persoane apropiate, care au mare incredere unii in altii, inclusiv in virtutea calitatii de soti, rude sau afini, si chiar cand nu sunt, in timp, gratie interactiunii stranse in cadrul ong-ului, adesea apar legaturi personale stranse, oficializate sau nu, intre persoanele din conducere si intre membri in general, plus ca membrii isi mai atrag soti, rude sau afini ca membri, ca le e mai usor sa ii recruteze decat persoane cu care nu au si legaturi de acest gen, si ar fi contrar scopului declarat al legii - cel de a favoriza dezvoltarea ONG-urilor - sa prohibesti asta. Dar, asa cum am mentionat, pentru a fi salvgardat scopul art.22 e nevoie de multa atentie pentru evitarea unor decizii incorecte din cauza de conflict de interese dar si a blocajului institutional din cauza incompatibilitatilor multiple... In asemenea cazuri exista solutii prin reglementari speciale in statut si regulamentele interne...
In cazul concret prezentat, daca membrii asociatiei (si deci membri AG si CD) sunt tatal, bunica si bunicul, consider ca nu se pune problema de conflict de interese cand decid ref. o ruda a lor, si deci cert nu trebuie considerat aplicabil art. 22 din OG 26 / 2000 ca nu e prezenta ipoteza in baza caruia a fost edictat acel articol...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Membri fondatori ai unei asociatii stefanel2017 stefanel2017 Doresc sa deschid o asociatie folclorica si doresc sa stiu daca se accepta,din membri fondatori pot sa faca parte persoane din familie(mama,frate,tata)? (vezi toată discuția)
Infiintarea unei asociatii cu scop umanitar georgiana_iosif georgiana_iosif Buna ziua,am o micuta cu o multime de afectiuni,care are nevoie de terapii de recuperare.As vrea sa infiintez o asociatie pentru a putea strange formulare 2% ... (vezi toată discuția)
Urgent!! - sponsorizari ong Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am o nedumerire. Este legal sa se efectueze operatiuni financiare in sensul sponsorizarilor catre o asociatie de catre SRL-uri care au ca si ... (vezi toată discuția)