avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... chemare in judecata pentru neachitare dr salariale si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

chemare in judecata pentru neachitare dr salariale si despagubiri

imi puteti spune temeiul legal care trebuie trecut in cererea de chemare in judecata neplata drepturilor salariale restante ?
Am facut sesizare si la itm care le-au dat termen pana in 26.06.2009 pentru plata salariilor restante .suma pe care trebuie sa o primesc e in jur de 4000 ron.
As dori sa cer si despagubiri pentru ca desi a trecut 36 de zile de cand mi-a fost desfacut contractul de munca in baza art 65 lit a , nu mi-a fost completata adeverinta de care aveam nevoie pentru a putea beneficia de somaj.Am sunat zilnic la societate dar am fost amanata pentru diverse motive.si la aceste despagubiri am nevoie de temei legal .
De asemenea societatea nu a platit contributiile la stat din luna decembrie , desi salariatilor le-au fost retinute aceste contributii din salariu.
nu imi permit sa imi angajez un avocat deoarece am un copil inintretinere si cum nu am primit salariul nu am de unde plati avansul pentru onorariu.
Daca ma puteti ajuta cu un model de actiune v-as fi profund recunoscatoare.
Astept un raspuns .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:46, 27 Mai 2009
Rugamintea mea sincera si dezinteresata este sa apelati la un avocat care sa va intocmeasca cererea de chemare in judecata si sa va reprezinte interesele in instanta.
Veti fi mult mai castigata daca faceti asta
1. Codul muncii si Legea 76/2002 sanctioneaza pe angajator pentru neeliberarea de adeverinte necesare salariatului.
2. ITM trebuia sa sanctioneze pa angajator si pentru asta. Va redau din Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Art. 998 Cod civil Orice faptã a omului, care cauzeazã altuia prejudiciu, obligã pe acela din a cãrui gresealã s-a ocazionat, a-l repara.
Puteti introduce o actiune civila , in cazul in care vi s-a cauzat un prejudiciu din partea unitatii, prin care sa solicitati repararea acestuia.
Art. 161 Codul muncii (4) Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Veti cere drepturile salariale restante actualizate cu dobanda legala si indicele de inflatie. Mai mult de atat nu cred ca va va da instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale neachitate si daune morale nicole28C nicole28C imi puteti spune in baza carui articol pot da in judecata societatea la care am lucrat pentru neplata drepturilor salariale restante ? Am facut sesizare si la ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm GYANYNA GYANYNA Vreau sa fac o sesizare la ITM ,pentru ca angajatorul refuza sa-mi elibereze in urma cererilor facute stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de somaj.As ... (vezi toată discuția)
Actionare in judecata angajator caramica_24 caramica_24 Buna seara. Ma intereseaza daca stie cineva de ce acte am nevoie pt a da in judecata un angajator pt refuzul de a elibera o adeverinta (anexa 26) necesara pt ... (vezi toată discuția)