Buna. Am nevoie de putin ajutor.
In 2007 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un client, in cadrul contractului se specifica penalitati de 1% pe zi de intarziere. In 2009 l-am chemat in judecata pe OUG 119/2007 pentru plata debitului si a penalitatilor aferente, penalitati ce depasesc cuantumul debitului restant. Acesta a depus intampinare, invocand prevederile Legii 469/2002. In intampinare sustine ca "partile au prevazut in contract posibilitatea de a se percepe penalitati de 1% pe zi de intarziere, dar nu si mentiunea imperativa, dar nu si mentiune imperativa ca cuantumul penalitatilor poate depasi debitul solicitat la plata". Insa mentionez ca exista in contract clauza conform careia " pentru intarzierea platilor, cumparatorul se obliga sa plateasca penalizari de 1% din valoarea neplatita pentru fiecare zi de intarziere".
Acesta fiind intampinarea debitorului, a fost respinsa actiunea. Credeti ca mai pot face ceva? Ar mai fi vreo cale de atac? Mentionez ca as dori sa evit plata taxelor de timbru, de aceea a apelat la OUG 119.
in ce priveste penalitatile s-a respins pe buna dreptate; sumele care depaseau cuantumul debitului nu pot fi obtinute in cazul de fata;
nu vad niciun motiv pentru care nu ai incerca si o somatie de plata...dar pe suma corecta adica penalitatile solicitate=debitul restant;
Formulati o cerere de chemare in judecata pe dreptul comun si pentru a nu plati taxa judiciara de timbru solicitati in cadrul procesului o cerere de acordare de ajutor public judiciar intemeiata pe dispozitiile Ordonantei de Urgenta nr. 51/2008 privind ajutorul judiciar in materie civila, asta numai daca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru admiterea acestei cereri.
O alta varianta ar fi sa formulati o cerere pentru emiterea unei somatii de plata intemeiata pe Ordonanta nr. 5/2001 privind somatia de plata prin care sa solicitati debitul si penalitatile la valoare egala cu creanta principala, chiar daca anterior ati formulat o cerere pe OUG nr. 119/2007.