avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare dupa 3 ani
Discuție deschisă în Executare silită

Executare dupa 3 ani

Buna ziua
Am avut un sir de procese care s-au finalizat la Judecatorie in data de 15.04.2010 cu o hotarare definitiva si irevocabila prin nerecurare a instantei prin care eram obligat sa platesc catre creditor o suma de bani ce includea debitul,cheltuielile de judecata si onorariul expert.
Creditorul a apelat la BEJ in vederea recuperarii banilor iar acesta a depus la Judecatorie o cerere de incuviintare a executarii silite la data de 29.08.2013.
Instanta nu m-a anuntat despre acest demers si in data de 30.10.2013 a admis cererea de incuviintare a executarii silite in temeiul TITLULUI DE EXECUTARE reprezentat de hotararea din data de 15.04.2010.
Nu am primit aceasta incheiere.
BEJ a declansat executarea printr-o somatie emisa la data de 17.01.2014 urmata de popririi pe conturile bancare. In decurs de 3 luni BEJ a obtinut din banca toate sumele de bani ce erau specificate in TITLUL EXECUTORIU si in plus indexul de inflatie ( din 2010 pana in prezent) precum si cheltuielile de executare.
Eu stiam ca in urma procesului am fost obligat de instanta sa platesc debitul,dar ne-primind incheierile nu am bagat de seama ca timpul scurs intre emiterea TITLULUI DE EXECUTARE si INCUVINTAREA EXECUTARII este de 3 ani si 6 luni.
Tinand cont de cele prezentate mai sus in momentul de fata mai este posibil sa fac ceva?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: christiansalariatul , utilizator 15:47, 25 Octombrie 2014
1. Fiind o datorie nascuta sub imperiul vechiului cod civil, instanta care a incuviintat executarea silita trebuia sa invoce din oficiu prescriptia (daca era implinita).

Acum, in ceea ce priveste cursul prescriptiei, momentul inceperii il constituie data la care sentinta a ramas irevocabila, data care nu este aceeasi cu data pronuntarii sentintei nerecurate, ci data la care s-a implinit termenul de recurs calculata de la data comunicarii sentintei.

Prin urmare, chiar daca sentinta a fost pronuntata la data de 15.04.2010, termenul pentru exercitarea caii de atac curge de la data comunicarii sentintei. Din momentul implinirii termenului de recurs incepe sa curga prescriptia de 3 ani, prescriptie care se intrerupe prin cererea adresata de creditor executorului judecatoresc, si nu prin incheierea de incuviintare a executarii silite.

Oricum ar fi, nu prea mai aveti ce sa faceti. Aveati posibilitatea sa faceti contestatie la executare, in termen de 15 zile de la data la care ati aflat despre existenta popririi, contestatie in cuprinsul careia ati fi putut sa invocati prescriptia (sub rezerva celor de mai sus). Ati pierdut aceasta posibilitate.
Buna ziua
Cu stima va multumesc pentru raspuns.
Am cateva completarii:
Sentinta ( Titlul de executare ) a ramas definitiva si irevocabila prin nerecurare la data de 09.07.2010.
Dupa ce bancile au virat sumele datorate si BEJ a ridicat popririle ( am facut rost de o copie dupa adresa catre banci in care BEJ specifica ca am achitat datoria ) am solicitat prin 2 cereri scrise de la BEJ inchiderea Dosarului Executional.( in data de 29.07.2014 prin FAX si alta direct inregistrata cu nr. de inregistrare la BEJ in 27.08.2014 )
BEJ nu mi-a raspuns la cerere pana in prezent.
Creditorul a facut o cerere de inchidere a dosarului executional la data de 05.09.2014 , la mai mult de o luna de la depunerea primei cererii facute de mine si a solicitat inchiderea dosarului prin CERERE DE RENUNTARE LA EXECUTARE.
BEJ a admis cererea creditorului in aceiasi data cu depunerea respectiv 05.09.2014 si a predat acestuia Titlul de Executare in original.
Eu nu am primit in mod oficial nimic despre aceste operatiuni dar am vazut intamplator o copie ale acestor acte.
Creditorul mai poate sa mearga la alt BEJ sa ma execute a doua oara ?
Ce pot sa fac ?
Prescriptia opereaza?

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare poprire bej - nu exista decizie/dosar la judecatorie Notsure Notsure Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: daca cineva primeste o notificare de poprire de la BEJ, pentru un credit facut in anul 2005, ... (vezi toată discuția)
Renuntare executare sentinta dana_b1702 dana_b1702 O sentinta civila, definitiva si irevocabila prin nerecurare, poate fi pusa in executare doar pentru o parte din reclamanti? Din 11 reclamanti doar 2 solicita ... (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silitã Dorisdi Dorisdi Buna ziua In anul 2008 am lua un credit de nevoi personale de la o banca. Am încetat sa mai achit ratele, iar in 29.11.2011 Tribunalul a încuviințarea ... (vezi toată discuția)