Am incheiat un contract de inchiriere cu o firma acum 2 saptamani. Am inceput demersurile pentru inregistrarea firmei noastre cu sediul social in spatiul mentionat in contract, documentele noastre au fost predate la registrul comertului, dar acum o saptamana proprietarul a spus ca nu poate sa ne dea spatiul din contract pentru ca o alta firma il vrea dar poate sa ne dea altul.
Daca n-as fi avut documentele predate, as fi plecat imediat dar m-am gandit sa-i dau o sansa, sa vedem ce putem sa facem cu acest spatiu.
Intre timp am primit certificatul de inregistrare, deci avem sediul social in spatiul care practic nu mai este al nostru (nici n-a fost), n-am semnat inca nici protocolul de predare-primire. Am ajuns la concluzia ca spatiul n-o sa fie potrivit pentru activitatea noastra, am gasit un alt spatiu.
Luni vreau sa reziliez contractul (care dupa parerea mea nici nu este valabil), dar mai intai as vrea sa stiu care sunt conditiile legale in care pot sa fac acest lucru.
Conform contractului trebuie sa-i avizez cu 3 luni inainte de plecare...
Dar contractul este incheiat pe un alt spatiu...
Care este procedura? Cum pot sa reziliez sau sa anulez acest contract daca sediul social este acolo? Cum putem sa incheiem contractul pe noul spatiu? Este o limita de timp sau lege, reguli pe care trebuie sa le respectam intre cele 2 contracte?
Nu aveti nici o regula care sa va impiedice sa schimbati sediul social, adica nu va impiedica nimic sa incheiati un nou contract si sa declarati un nou sediu. Pacat de banii dati pe prima inregistrare, dar in fine, asta e.
Legat de incetarea contractului initial, in opinia mea pe ghicitelea (nu pot sa stiu ce este scris in acel contract), puteti rezilia contractul fara preaviz, avand in vedere ca proprietarul nu si-a indeplinit obligatia esentiala ce ii revenea conform contractului, aceea de a va pune acel spatiu la dispozitie.
In teoria juridica exista tot felul de discutii despre aceasta reziliere, daca poate opera de azi pe maine sau trebuie acordat un termen, daca poate opera direct sau numai in instanta etc. Eu zic sa notificati rezilierea incepand cu data de ... (a doua zi) ca urmare a neindeplinirii oblig. prev. de art. ... din contract, aceea e a pune la disp. chiriasului spatiul inchiriat de la adresa ...
Partea aia cu preaviz (de 3 luni) se refera de obicei la incetarea contractului fara motiv, adica fara ca celalalt sa isi fi incalcat obligatiile.