avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza neconcurenta

Sunt consultant vanzari intr-o multinationala. Am un contract de comision cu o clauza de Neconcurenta de un an. Am o oferta la o alta companie de vanzari cu produse din acelasi domeniu. Ce pot face pentru a accepta oferta celeilalte companii si fara a suporta consecintele unui eventulal proces?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:11, 26 Octombrie 2014
Nu va pot raspunde, pentru ca depinde de continutul contractului de comision, Citit cu atentie si veti vedea ce daune sunt prevazute, si eventual ce modalitati de iesire din clauza de neconcurenta.
Eu cred ca ati putea iesi din acea clauza numai cu acordul multinationalei, pe care nu cred ca il veti obtine. Altfel, pe ghicitelea, nu ma atept ca in contract sa aveti mecanisme de iesire (tocmai asta ar fi scopul clauzei...).
Ce prevede aceasta clauza, intrucat contractul de comision este supus dispozitilor Codului Civil?
freeelis a scris:

contractul de comision este supus dispozitilor Codului Civil?

Mda, eu am prezumat automat ca nu este vorba de un contract de munca, ci de unul civil. daca avem si un contract de munca, se mai poate discuta.
In mesajul initial se prevede clar ca este vorba despre un contract de comision si nu despre unul de munca.

De aceea este mult mai bine sa stim care sunt prevederile exacte din contractul respectiv.

Noul Cod Civil a reglementat regimul juridic al clauzei de neconcurenta, definita de art. 2.075 alin. (1) ca fiind "acea stipulatie contractuala al carei efect consta in restrangerea activitatii profesionale a agentului pe perioada contractului de agentie sau ulterior incetarii sale", insa la capitolul consacrat contractului de agentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contract, abuziva? feferi97 feferi97 Buna ziua, intrebarea mea este legata de clauza unui contract propus de o agentie. Poate exista o astfel de clauza intr-un contract? Nu este ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta medanro medanro Acum cativa ani a aparut o oportunitate de a lucra in curierat cu o anumita firma. Intrucat mi-au comunicat ca nu ma angajeaza cu CIM si trebuie sa-mi fac PFA ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ancutas ancutas Buna ziua, lucrez la o societate ca agent vanzari, si mi-am dat demisia pentru ca am gasit ceva mai ok in alta parte pe acelasi post la o firma concurenta. In ... (vezi toată discuția)