avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... factura cu tva pentru achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

factura cu tva pentru achizitie intracomunitara

Buna ziua,

Am intampinat urmatoarea problema si as dori sa primesc parerea dvs vis-a-vis de de aceasta.
Lucrez la o societate cu raspundere limitata care a primit o factura din germania cu piese, factura emisa cu tva desi societatea nostra este inregistrata in scopuri de tva, iar pe factura este trecut CIF nostru.
Tot pe factura este mentionat ca in conformitate cu legislatia europeana acesta factura este purtatoare de TVA iar TVA va fi returnat dupa plata facturii.
As dori sa imi spuneti cum sa tratez factura din pct de vedere fiscal. Nu stiu daca este cazul sa fac taxare inversa ...drept urmare nu cred ca trebuie declarata pe 390VIES.
Intrucat legislatia in ceea priveste achizitiile intracomunitare s-a inasprit...as dori parerea dvs avizata
Va multumesc anticipat ptr raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
elena_if, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 00:58, 30 Mai 2009
Solicitati stornarea facturii precum si emiterea facturii corecte. Odata ce ati transmis codul valabil de TVA trebuie sa va factureze fara TVA.
Nu sunt de acord cu ETOCU....nimeni NU ESTE OBLIGAT in acest sens
In mod normal, dupa ce ii veti transmite documentele solicitate si bineinteles ii veti efectua plata, furnizorul va va restitui taxa (daca acesta a fost protocolul)...avand insa in vedere faptul ca veti indeplini conditiile de restituire nu as include TVA in valoarea bunurilor ci as folosi un articol contabil de genul 461=401, urmand ca la restituirea taxei sa operez 5121=461, iar pentru valoarea fara TVA dpdv contabil si declarativ as proceda ca la orice achizitie intracomunitara...
Daca nu veti indeplini conditiile de restituire, atunci declarati achizitia ca una scutita de TVA includeti in valoarea bunurilor si TVA si aveti posibilitatea sa va recuperati TVA de la statul membru din care ati achizitionat bunurile
In contextul dat precum si prevederile Codului fiscal, persoana care face achizitia raspunde solidar pentru greselile/erorile facute de catre cel care livreaza in speta vanzatoul.

Regula generala privind scutirea de TVA este: cod valid de TVA si justificarea transportului.

TVA-ul se recupereaza in urmatorele conditii ( cu siguranta acestea sunt reciproce in toate statele membre):
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 523/2007 pentru aprobarea Procedurii de soluţionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată către persoane impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România, stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene publicat în Monitorul Oficial nr. 255 din 17 aprilie 2007 ;

Art. 1472 Cod fiscal:

49. (1) În condiţiile prezentate şi în conformitate cu procedurile de la alin. (4) - (14), persoana impozabilă prevăzută la alin. (3) poate solicita rambursarea taxei facturată de alte persoane impozabile şi achitată de aceasta pentru bunuri mobile ce i-au fost livrate sau serviciile care i-au fost prestate în beneficiul sau în România, precum şi a taxei achitate pentru importul bunurilor în România pe o perioadă de minimum trei luni sau maxim un an calendaristic sau pe o perioadă mai mică de trei luni rămasă din anul calendaristic. Prezentele norme transpun Directiva a 8-a - 79/1072/EEC din data de 6 decembrie 1979.

(2) Prin exceptare de la prevederile alin. (1) nu se acordă rambursarea taxei datorate sau achitate de persoana impozabilă prevăzută la alin. (3) pentru:

a) achiziţiile de bunuri a căror livrare este scutită sau care poate fi scutită conform art. 143 alin. (2) din Codul fiscal;

b) achiziţii de bunuri, altele decât cele prevăzute la lit. a), sau prestări de servicii a căror livrare/prestare este sau poate fi scutită de taxă conform art. 141 - 1441 din Codul fiscal;

c) achiziţii de bunuri/servicii pentru a căror livrare/prestare nu se acordă deducerea taxei în România în condiţiile art. 145 alin. (2) sau (5) din Codul fiscal.

(3) Persoana impozabilă prevăzută la art. 1472 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal este o persoană impozabilă care în perioada prevăzută la alin. (1) nu este înregistrată şi nici nu este obligată să se înregistreze în scopuri de taxă în România conform art. 153 din Codul fiscal, nu este stabilită, şi nici nu are un sediu fix în România de la care sunt efectuate activităţi economice, şi care, în acea perioadă, nu a efectuat livrări de bunuri şi prestări de servicii în România, cu excepţia următoarelor:

a) servicii de transport şi servicii accesorii transportului, scutite conform art. 143 alin. (1) lit. c) sau art. 144 alin. (1) din Codul fiscal, precum şi art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, în măsura în care valoarea acestora din urmă este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139 din Codul fiscal [.............]

Astfel lit a) consider ca e suficient de concludenta privitor la restituire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pt servicii de consultanta maryette maryette Am primit o factura din Germania (cabinet p.fizica)pt consultanta ,serviciu prestat la sediul ns din Romania;pe factura scrie ca se aplica taxarea inversa cf ... (vezi toată discuția)
Tva pentru achizitii intracomunitare!!! magdalenapaun magdalenapaun am si o intrebare de contabilitate. imi poate spune si mie cineva( codul fiscal nu am reusit niciodata sa-l inteleg si nici nu sunt contabil) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Taxare inversa iudith2000 iudith2000 V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea situatie:firma A din Olanda inregistrata in scopuri de TVA vinde firmei B din Romania,fiind inregistrata in scopuri de ... (vezi toată discuția)