Ce parere aveti despre subiectul din presa cu privire la faptul ca recent a intrat în vigoare o modificare a Codului de procedură civilă care “scurtează” drumul către executarea silită. Concret, procedura prin care sunt executaţi silit datornicii nu va mai trece prin instanţă, pe la un judecător, ci va fi decisă şi aplicată de un executor judecătoresc ?? Art. modificat este 665 din ncpc.
Cu privire la acest aspect Dorina Gonţ, preşedintele Colegiului Executorilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, a declarat : "Când decidem avem în vedere exact aceleaşi raţiuni pe care le avea instanţa: asupra caracterului de titlu executoriu al înscrisului şi asupra creanţei, dacă este certă, lichidă şi exigibilă".
Prin Decizia nr. 458 din 31 martie 2009, definitivă şi general obligatorie, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 256 din 17 aprilie 2009, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 3731 din Codul de procedură civilă, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 13 din Legea nr. 459/2006, sunt neconstituţionale.
Art. 3731 C.p.c. prevedea posibilitatea începerii executării silite de către executorul judecătoresc, fără încuviinţarea prealabilă a instanţei judecătoreşti.
"prin inlaturarea controlului judecatoresc asupra inceperii executarii silite, s-a conferit executorului judecatoresc competenta de a decide cu privire la legalitatea si temeinicia cererii de executare silita, activitate ce constituia atributul instantei de judecata. Conferirea unei asemenea competenţe executorilor judecătoreşti, care nu fac parte din autoritatea judecătorească încalcă atât dispoziţiile constituţionale ale art. 1 alin. (4), potrivit cărora "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale", art. 21, dreptul la un proces echitabil şi pe cele ale art. 126 alin. (1), potrivit cărora "Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege".
De asemenea, lasarea unei faze a procesului civil la aprecierea reprezentantilor unui serviciu administrativ, care nu se bucura de garantiile de independenta si impartialitate ale instantei de judecata, incalca dreptul partilor la un proces echitabil consfintit de art.21 alin.(3) din Constitutie si de art.6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Aceasta cu atat mai mult cu cat legalitatea inceperii procedurii de executare produce efecte asupra tuturor actelor de executare ulterioare si, prin urmare, asupra tuturor partilor implicate in aceasta procedura. Executarea silita este parte a procesului, conform practicii CEDO."
Urgent!
camy20
Sa ma ajute cineva!de cand intra in vigoare legea despre executarea silita,doar cu acordul instantei?
ok.....care inseamna ce?ca la ora actuala 1 iunie ... (vezi toată discuția)