avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... punere in posesie - cat dureaza?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

punere in posesie - cat dureaza?

Stie cineva cat dureaza o punere in posesie de la momentul in care apelezi la expert si pana se termina toata tarasenia?

Va multulesc
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 14:41, 28 Noiembrie 2009
Depinde de caz! Pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti executorul face cerere de incuviintare a executarii la instanta de judecata! Impotriva acestei incuviintari se poate face contestatie la executare! Si atunci poate dura! daca insa nu este atacata solicitarea executorului si este incuviintata executarea , atunci poate dura si o saptamana!B-)
Cine sa faca contestatie?judecatorul?abia a semnat actul...ce motiv ar avea? Iar celelalte parti, nu s-au prezentat in 1, 5 ani de proces niciodata. AR MAI PUTEA ACUM DEPUNE CONTESTATIE ODATA CE LE PLATESC SULTA??? #-o

Vreau si eu o veste buna macar #-o
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 324, din 15 mai 2009, si modifica articolul 3731 din Codul de procedura civila.

Potrivit actului normativ emis de Guvern, "cererea de executare silita, insotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu prevede altfel. Acesta, de indata, va solicita instantei de executare incuviintarea executarii silite, inaintandu-i in copie cererea de executare si titlul respectiv. Asupra cererii de incuviintare, presedintele instantei de executare se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea de incuviintare a cererii de executare silita nu este supusa niciunei cai de atac."

Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite va putea fi atacata cu recurs numai de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.

Dupa incuviintarea cererii, la instanta de executare se va alcatui un dosar privind executarea, la care executorul judecatoresc va fi obligat sa depuna cate un exemplar al fiecarui act de executare, in termen de 48 de ore de la efectuarea acestuia.

"In tot cursul executarii, executorul judecatoresc este obligat sa aiba rol activ, staruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute in titlul executoriu, cu respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate", mai stabileste OUG nr. 42/2009.

"Daca socoteste ca este in interesul executarii, executorul judecatoresc il va putea invita pe debitor pentru a-i cere, in scris, in conditiile legii, lamuriri in legatura cu veniturile si bunurile sale asupra carora se poate efectua executarea, cu aratarea locului unde se afla acestea, precum si pentru a-l determina sa execute de bunavoie obligatia sa, aratandu-i consecintele la care s-ar expune in cazul executarii silite", conform prevederilor OUG nr. 42/2009.

Potrivit expunerii de motive, OUG nr. 42/2009 a fost adoptata ca urmare a Deciziei nr. 458 din 31 martie 2009, prin care Curtea Constitutionala a constatat, pe de o parte, neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 3731 din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 13 din Legea nr. 459/2006, iar pe de alta parte, ca reglementarea anterioara cuprinsa la art. 3731 din acelasi cod, care instituia controlul judecatoresc al inceperii executarii silite, a constituit o garantie adecvata si eficienta a dreptului la un proces echitabil al tuturor partilor implicate in procedura de executare silita.

Potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr. 458/2009, prin inlaturarea controlului judecatoresc asupra inceperii executarii silite, s-a conferit executorului judecatoresc competenta de a decide cu privire la legalitatea si temeinicia cererii de executare silita, activitate ce constituia atributul instantei de judecata.

"Conferirea unei asemenea competente executorilor judecatoresti, care nu fac parte din autoritatea judecatoreasca si a caror activitate se afla sub coordonarea si controlul Ministerului Justitiei, incalca atat dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(4), potrivit carora „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale”, cat si pe cele ale art.126 alin.(1), potrivit carora „Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege", se mai arata in decizia Curtii Constitutionale
Deci e clar, in nici un caz o saptamana daca se vorbeste de camera de consiliu...o saptamana doar ptr luarea deciziei, o alta pana decizia ajunge la arhiva, o alta pana avocatul meu ajunge sa o ia de acolo....si inca una de care vorbeati. Per total la vara e totul gata :sorry: .Daca mai punem si timpul necesar ptr cadastru, nu mai ajung sa ma bucur de nici o mostenire
Ma vad nevoit sa repet. Depinde de la caz la caz. Nici o situatie nu se aseamana cu alta! Sfatul meu este sa incepeti procedura de punere in posesie si veti vedea pe parcurs cat va dura. Chiar sunt curios la final in cat timp ati reusit sa intabulati terenurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent! camy20 camy20 Sa ma ajute cineva!de cand intra in vigoare legea despre executarea silita,doar cu acordul instantei? ok.....care inseamna ce?ca la ora actuala 1 iunie ... (vezi toată discuția)
Executare " silita "?! mancipri mancipri este legal daca ai intarziat cu 2 rate la o banca , acea banca sa trimita la locul de munca si datornicului si girantului o notificare prin care sa ceara sa le ... (vezi toată discuția)
Modificare a codului de procedură civilă care “scurtează” drumul către executarea silită trandafir2 trandafir2 Ce parere aveti despre subiectul din presa cu privire la faptul ca recent a intrat în vigoare o modificare a Codului de procedură civilă care ... (vezi toată discuția)