Executarea silita se poate realiza asupra veniturilor din salarii, prin poprire, daca exista un titlu executoriu si daca este legal dispusa.
1. Contractul de credit este titlu executoriu, nefiind nevoie de o hotarare judecatoreasca. Depinde de clauze, unele contracte prevad ca neplata a 2-3 rate lunare duce la rezilierea de drept a contractului, banca putand solicita executarea intregului contract, deci si pentru ratele neajunse la scadenta.
2. Pentru ca o poprire sa fie legal dispusa, pe langa conditia titlului executoriu, mai sus explicata, trebuie sa fie infiintata de un organ competent, adica de catre un executor judecatoresc sau de catre executorul bancar al bancii respective (daca exista).
Asta inseamna ca acestor contracte de credit nu le sunt aplicabile dispozitiile OUG 42/2009?
Citez din cuprinsul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 458/2009:
"Curtea constata ca dispozitiile art. 3731 din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 13 din Legea nr. 459/2006, sunt neconstitutionale, pentru motivele ce urmeaza a fi expuse.
Astfel, prin inlaturarea controlului judecatoresc asupra inceperii executarii silite s-a conferit executorului judecatoresc competenta de a decide cu privire la legalitatea si temeinicia cererii de executare silita, activitate ce constituia atributul instantei de judecata. Altfel spus, verificarile efectuate anterior modificarii art. 373 ind.1 din Codul de procedura civila de catre instanta de executare, in vederea incuviintarii executarii silite (existenta si legalitatea titlului executoriu, caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, calitatea partilor din procedura de executare silita etc.), trebuie sa fie realizate, fata de noua reglementare a acestui text de lege, de catre executorul judecatoresc, care, potrivit art. 3731 alin. 2 din Codul de procedura civila, "este dator sa staruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute in titlul executoriu si pentru respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate".
Conferirea unei asemenea competente executorilor judecatoresti, care nu fac parte din autoritatea judecatoreasca si a caror activitate, potrivit art. 4 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, se afla sub coordonarea si controlul Ministerului Justitiei, incalca atat dispozitiile constitutionale ale art. 1 alin. (4), potrivit carora "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale", cat si pe cele ale art. 126 alin. (1), potrivit carora "Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege".