avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Probleme cu internarea unei persoane bolnave psihic
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Probleme cu internarea unei persoane bolnave psihic

Buna ziua. In primul rand vreau sa-mi cer scuze daca am gresit categoria la care am adresat aceasta intrebare. Am o problema cu o vecina , bolnava psihic ,inregistrata la spitalul Obregia cu schizofrenie paranoida ,dar ..nonviolenta . Persoana in cauza locuieste in apartamentul de deasupra mea. De 7 ani de cand locuiesc in acest apartament aceasta ,aproape in fiecare zi aceasta urla ,tipa ,latra , injura si bate cu diferite obiecte metalice grele in podea la orice ora din zi sau noapte. Am facut multiple sesizari la sectia de politie ( peste 100 )de care apartin dar acestia nu au reusit decat sa o calmeze pentru maximum 20 minute ,dupa plecarea echipajelor zgomotul produs de aceasta persoana este inevitabil mai puternic .Am vorbit cu administratorul blocului iar acesta a raspuns ,razand,ca nu este problema administratiei sa rezolve problemele intre locatari .Am incercat sa vorbesc la asistenta sociala , acestia au spus ca nu mai fac internari deoarece o asociatie pentru drepturile omului tot ii trimte in judecata pentru orice persoana bolnava psihic ce este trimisa intr-un centru de tratament .Politia a trimis mai multe scrisori catre spitalul Obregia pentru a afla daca aceasta persoana se afla sub tratament ..dar de acolo apare ca ea vine lunar sa-si ridice medicamentele .In concluzie ,Primaria ,Politia si administratia nu pot rezolva aceasta problema .Mentionez ca aceasta persoana are multiple amenzi pentru tulburarea linistii publice iar acum doi ani de zile a avut o plangere de la una dintre vecinele in varsta care a fost agresata de aceasta ,dar batrana ,de mila,a retras plangerea . De asemenea nici unul dintre vecinii ce au pereti comuni cu aceasta persoana nu pot dormi din cauza urletelor si injuraturilor acesteia pana la orele 6-7 dimineata .Intrebarea mea este daca exista o metoda legala prin care aceasta persoana poate fi internata pe o perioada mai lunga de 3 zile intr-un centru pentru bolnavi psihic ? De asemenea tin sa mentionez ca nu exista nici un tutore legal pentru aceasta persoana.
Cel mai recent răspuns: radu_nicu , utilizator 23:32, 27 Octombrie 2014
Persoana in cauza ar putea fi pusa sub interdictie si internata astfel de catre tutorele care raspunde de ea (in urma unei deciziii in acest sens a instantei de judecata).

Asta in teorie, pt ca in practica va veti lovi de problema persoanei care sa accepte acest rol. Batrana nu are niciun fel de rude ?

Internarea la un spital este numai pe o anumita perioada, neputand sta la infinit acolo, de aceea ar trebui internata la un azil. Pe cheltuiala cui? Daca are apartamentul pe numele dansei, acesta ar putea fi eventual vandut cu acordul instantei de tutela si apoi din banii obtinuti sa i se asigure cazarea intr-un astfel de centru.

Dar e de durata si destul de complicat !
Din pacate nu are rude ,in afara de o asa zisa matusa ce a aparut la inmormantarea mamei ei .Tutore ,am verificat ..nu exista .Da exista un apartament ,dar nu cred ca este pe numele ei ,ci al mamei ce a murit acum 2-3 ani . Nu cred sa existe o succesiune facuta .Si nu cred ca poate fi incadrata ca batrana atat timp cat are 51 de ani .O alta problema care nu au putut sa o explice cei de la primarie e cum de ea primeste pensie pe caz de boala si ajutoare sociale si totusi nu are tutore,fiind cunoscut diagnosticul acesteia
Acum 2 saptamani o problema aproape idenica cu a dumneavostra. O vecina de aprox 65 ani, alcoolica, cu schizofrenie, fara rude cunoscute. Scandal toata noaptea, cersit in jurul blocului, isi facea nevoile pe scara blocului si in jurul lui.

Dupa o lunga noapte alba cu alcool si in episod psihotic, i-a venit idea mai putin inspirata sa ameninte o vecina (cu un cutit).

112, am chemat politia, am spus ca a amenintat vecinii si ca are un episod psihotic. Au venit mai multe echipaje, de la sectie, de la capitala (apel 112), apoi ei au chemat Salvarea, apoi si SMURD-ul pentru ca s-a baricadat in garsoniera si au trebuit sa sparga usa.

Politia a identificat si rudele femeii, ca nu aveau voie sa intre in garsoniera decat in prezenta rudelor. Sau cu aprobarea scrisa a presedintelui asociatiei de locatari, dar nu a fost cazul aici. Acum vecina a fost internata intr-un azil, cu acordul rudelor.

Cred ca cel mai bine pentru toata lumea e sa chemati politia data viitoare cand agreseaza in orice forma un alt locatar si sa declarati ce a facut. Vor identifica rudele si probabil se va gasi o solutie ori pentru o medicatie corecta si constanta, ori pentru internare.
Problema e identica aici , alcool +schizofrenie si cersit .Cu toate ca a venit echipaj si atunci cand aceasta batea cu o ranga in balustrada scarii ,la doua noaptea,dupa ce agresase o vecina aceasta s-a baricadat in casa si dupa o ora a raspuns calm politistilor ca nu ea a facut , cu toate ca acestia au vazut cand batea .Acestia au refuzat sa o duca la spital pe motiv ca ii va fi refuzata internarea deoarece nu va mai avea acelasi comportament cand va ajunge acolo .Precum am mai spus , metoda cu politia ,primaria ,rude sau administratie nu poate fi folosita
Repet, vecina de la mine din bloc a fost internata dupa ce am facut plangere pentru ca a amenintat vecinii cu o arma alba. Nu pentru tulburarea linistii.

Cand au ajuns echipajele de politie, vecina deja intrase in garsoniera si a refuzat sa deschida. Asta nu inseamna ca nu au scris in PV ce am spus noi, vecinii.

Daca este violenta, nu mai este decizia Politiei daca o ridica sau nu, trebuie sa vina echipajul de pe salvare sa o duca la spital pentru evaluare spihiatrica. Si nu o sa ii dea drumul daca e evident ca este agresiva in timpul episoadelor psihotice...

Sunati la 112 si o sa vina si cei de la capitala sau judeteana sa supervizeze interventia celor de la sectie data viitoare cand sare calul vecina si ameninta pe oricine din bloc. Pot fi copiii cei vizati data viitoare, sau batrani cu mobilitate redusa, care nu pot se pot feri sau nu pot fugi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecin de bloc cu schizofrenie, gălăgie și pericol Hesperus Hesperus Avem în bloc un vecin care, din păcate, suferă de schizofrenie. Nu mai are familie care să păstreze legătura cu el, are o fiică și o soră dar acestea ... (vezi toată discuția)
Vecin bolnav mintal - se poate face ceva? cosminemanuel cosminemanuel Buna Stau la bloc si in cartier exista un vecin care pe fondul unor probleme psihice, devine extrem de agresiv in limbaj cu toata lumea (adica injura urland). ... (vezi toată discuția)
Inundatii repetate de catre vecina bolnava psihic steliana2016 steliana2016 Buna ziua, Suntem proprietarii unui apartament in Bucuresti. Vecina care locuieste deasupra noastra sufera de schizofrenie paranoida si ... (vezi toată discuția)