avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Stingatoare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Stingatoare

Buna ziua,

Intrebarea este: Exista in legislatia undeva specificat ca stingatoarele trebuie sa fie prinse pe perete si nu pot sa le las pe podea?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: micutu50 , utilizator 10:54, 20 Noiembrie 2014
Nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Stingatorul trebuie amplasat astfel incat sa fie usor accesibil.
Pentru amplasarea stingatoarelor de incendiu se respecta prevederile Ordinului MI nr.88/ 14.06.2001
- ART.12 Mijloacele tehnice de p.s.i. cu care sunt echipate si dotate constructiile, instalatiile tehnologice si platformele amenajate se amplaseaza si/sau se depoziteaza conform documentatiilor tehnice de executie si reglementarilor specifice in locuri ferite de intemperii, agenti corosivi, efecte negative ale temperaturii etc. sau, dupa caz, se protejeaza corespunzator mediilor in care se utilizeaza.
-ART.13 (1) La amplasarea mijloacelor tehnice de p.s.i. care sunt utilizate de personalul de pe locurile de munca si/ sau de fortele de interventie, in caz de incendiu, se au in vedere urmatoarele cerinte:
a) locurile de amplasare sa fie vizibile, usor accesibile (pe cai de evacuare, coridoare, holuri, in zonele iesirilor si alte asemenea spatii) si la distante optime fata de focarele cele mai probabile;
b) inaltimea de montare si greutatea acestora sa fie pe masura capacitatilor fizice ale persoanelor care le utilizeaza;
c) sa fie bine fixate si sa nu impiedice evacuarea persoanelor in caz de incendiu.
(2) Locurile de amplasare a mijloacelor tehnice de p.s.i. vor fi indicate prin marcaje sau panouri de semnalizare, conform prevederilor legale.
-ART.14 La amplasarea stingatoarelor in perimetrul suprafetei protejate se recomanda respectarea urmatoarelor valori ale distantelor si inaltimii de montare:
a) maximum 15 m si 20 m fata de cele mai importante focare din clasele B si A;
b) minimum 2 m fata de focarele posibile;
c) maximum 1,4 m inaltime fata de pardoseala. ART. 15
(1) Mijloacele tehnice de p.s.i. se marcheaza in conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice si ale standardelor specifice.
(2) Pe timpul exploatarii se asigura lizibilitatea marcajelor, precum si protejarea acestora impotriva deteriorarilor de orice fel.
Din reglementarile legislative, fara a exista precizari exprese in acest sens, se poate trage concluzia ca stingatoarele trebuie sa fie bine fixate (unde ?!), dar cu respectarea unor distante si inaltimi de montare. In interpretarea mea a testului legislativ, acest lucru inseamna fixare pe un suport solid (perete, soclu - ctie. metalica, etc.), deci nu lasate pe podea de unde pot fi mutate fara a exista o dispozitie in acest sens data de catre persoane responsabile cu activitatea de psi.
Din practica de zi cu zi (fara a exista observatii din partea organelor abilitate de control psi), se pot lasa si direct pe podea, dar intr-un spatiu asigurat/ protejat si avertizat, stabilit prin instructiuni proprii psi.
@gigipopa, prevederile ordinului la care faceti referire mai sus trebuie luate doar cu titlu informativ deoarece ordinul a fost abrogat odata cu intrarea in vigoare (la 28 apr. 2007) a ord. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale PSI, asfel:
ART. 3
Pe data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului de interne nr. 775/1998 pentru aprobarea Normelor generale de prevenire şi stingere a incendiilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 384 din 9 octombrie 1998, Ordinul ministrului de interne nr. 1.023/1999 privind aprobarea Dispoziţiilor generale de ordine interioară pentru prevenirea şi stingerea incendiilor - D.G.P.S.I.-001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 22 februarie 2000, Ordinul ministrului de interne nr. 88/2001 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale privind echiparea şi dotarea construcţiilor, instalaţiilor tehnologice şi a platformelor amenajate cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor - D.G.P.S.I.-003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 583 din 18 septembrie 2001, cu modificările ulterioare, Ordinul ministrului de interne nr. 138/2001 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor - D.G.P.S.I.-005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 26 septembrie 2001, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Abrogarea ordinului nr. 88/ 2001 este si motivul pentru care am mentionat instructiunile proprii PSI pentru amplasament. Am omis, sa scriu ca ordinul este orientativ. Il abrogam, dar de fapt ne referim tot la ceva care era corect intocmit.
Altfel zis, art.132 si art.133 din Ordin MI nr. 163/ 2007 reproduc intocmai art. 12 si art.13 din Ordin MI nr. 88/ 2001.
Va multumesc pentru ajutor legislative si sfaturile spuse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echipament psi condominii! Maria2143 Maria2143 Buna ziua! Asociatiile de proprietari, condominiile, ar trebui sa aiba in dotare, in lista de inventar: stingatoare de incendii sau alte echipamente, ... (vezi toată discuția)
Plan de evacuare marianadavid marianadavid Buna Seara, Planul de evacuare al unui spatiu mic, 50m2, este obligatoriu sa fie in format A3? Ma intereseaza daca poate fi si A4. Multumesc! (vezi toată discuția)
Cadru tehnic psi Dorisz Dorisz Cadrul tehnic PSI poate fi angajat cu 2 ore? (vezi toată discuția)