Buna ziua, as dori sa stiu daca in calitate de mostenitor sezinar , pot incheia un contract de arenda avand ca obiect un teren agricol, pana la definitivarea procedurilor succesorale(obtinerea certificatului de mostenitor sau a hotararii judecatoresti).
Nu apar altii pentru ca sunt unicul copil. Atat eu cat si arendasul dorim incheierea contractului(l-am si semnat), insa cei de la primarie refuza inregistrarea acestuia pe motiv ca nu sunt proprietar, ci doar mostenitor sezinar. Insa somatie pentru plata impozitelor pe acest teren mi-au trimis!!!!! Si nu sunt proprietar , nu? =D> . Ce raspuns le-as putea da celor de la primarie, stiind ca ei au doar obligatia de a inregistra contractul , nu sa verifice pe fond clauzele contractuale, subiectele etc?
Pai le faceti o adresa cand le trimiteti contractul in care le aratati ce inseamna sezinar, ca nu e musai sa fii proprietar ca sa dai in arenda, ci doar aveti folosinta, asa cum cere legea oricarui locator arendator.
Legea nu cere sa fiti proprietar, ci sa aveti folosinta; in calitate de mostenitor sezinar, aveti folosinta data de lege, iar calitatea de sezinar este atestata de actele de stare civila pe care le atasati.
Suplimentar, asa cum administratia locala va vede deja ca viitor proprietar retroactiv, asa va vede si legea. Prin urmare, daca dv. ca mostenitor sezinar sunteti in masura sa acordati terenul in arenda, conform legii.
Totusi, daca tot sunteti mostenitor unic, nu vad temeiul pentru care amanati dezbaterea mostenirii.
Cat priveste soliocitarea organelor admnistratiei locale de plata a impozitului, aceasta are alta teorie in spate, anume aceea ca niciun bun nu este fara stapan. E mult de explicat juridic, insa e corect.
Este destul de corect si sa va refuze inregistrarea actului de arendare, insa ar trebui sa incercati cu o argumentare de drept pe folosinta, si nu pe proprietate, precum si pe bunurile ce nu pot fi fara stapan si consolidarea retroactiva a titlului dv. de proprietate. Depinde daca aveti si un certificat de calitate de mostenitor sau nu.