avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Buna ziua!
Am o hotărâre judecătorească definitivă în baza căreia trebuie să recuperez 40000 ron +dobânzi de la un debitor, reprezentând împrumut nerestituit. Dosarul este pus în executare, și trebuie să fac o acțiune de partaj a bunurilor debitorului.
Acest debitor are în proprietate cu soția un teren( 20 ari) intambulat devălmășie +cladire neintambulată devalmasie ( 200mp)+ teren drum devalmasie (8 ari) 14 proprietari. Proprietatea este evaluată la cca. 80000-100000 euro. În acest caz taxele de timbru sunt enorme. Eu momentan nu am nici un venit.
Doresc să știu dacă pot face:
1.Actiune fără proces verbal Art 828 (2) NCPC doar pentru teren cu ajutor public judiciar urmand ca peste un an sa fac o actiune partaj pentru imobil cu ajutor public judiciar.
2.Pot să obțin ajutor public judiciar pentru taxele ocpi?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 19:11, 28 Octombrie 2014
nu inteleg despre ce actiune- fara proces verbal vorbiti. Puteti cere partajul doar a unul imobil, deoarece dupa noul cod civil se poate face partaj in timpul casatoriei, doar pentru unele dintre bunuri . Dupa ce vi se stabileste taxa de timbru puteti face cerere de ajutor public judiciar/scutire de taxa de timbru.
Procesul verbal la care face referire art.828
ART. 828 (2) (2) In cazul in care imobilul supus urmaririi nu este inscris in cartea funciara, executorul judecatoresc va solicita biroului de cadastru si publicitate imobiliara, in numele debitorului, deschiderea cartii funciare, in baza unei documentatii cadastrale intocmite de o persoana autorizata si a titlurilor de proprietate obtinute, cand este cazul, in conditiile art. 659. Cheltuielile necesare vor fi avansate de creditor si vor fi imputate debitorului cu titlu de cheltuieli de executare silita, in conditiile art. 669.
Daca pot face actiune de partaj doar pentru teren fara cladire, care nu este inscrisa in cartea funciara?
Mai aveti pana ajungeti la acest tip de proces verbal. Mai intai formulati actiune oblica prin care sa solicitati partajarea unui imobil al creditorului. Imobilul nefiind intabulat veti atasa la actiune un certificat de carte fnciara care va atesta ca imobilul nu este intabulat. Veti evalua provizoriu imobilul , dupa valoarea oferita de primarie si veti formula in acelasi timp cu actiunea si cerere de ajutor public judiciar, motivat de faptul ca nu aveti nici un venit.
Succes,
av.Mihaela Hornea
Interesul meu este sa fac actiunea de partaj doar pentru teren fara cladire pentru a putea sa ma incadrez cu taxa de timbru in cuantumul ajutorului public judiciar(10 salarii minim brute).Pot sa formulez actiune doar pe teren?
da, puteti sa formulati actiune de partaj doar pe un singur imobil fie el teren sau cladire insa este important ca odata facut partajul dvs. sa va puteti indestula cu suma de bani restanta. Asa ca aveti in vedere si valoarea terenului.

Alte discuții în legătură

intabularea pe baza oug 64/2010 confera dreptul deplin de proprietate asupra unei constructii? Cris1971 Cris1971 Sunt in urmatoarea situatie: In 2012 am obtinut prin sentinta definitiva de divort si partaj un teren de 300 mp. Pe el exista din anul 1997 o constructie ... (vezi toată discuția)
Procesul verbal de vecinatate - poate fi atacat in instanta? EduardMarinescu EduardMarinescu Sunt proprietarul unui teren, intr-o anumita localitate. Aceste teren se invecineaza cu un alt teren proprietate a unei societati comerciale. Societatea ... (vezi toată discuția)
Procesul verbal de receptie = act de proprietate? Crinel Crinel La finalizarea unei constructii in baza autorizatiei de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie tine loc de act ... (vezi toată discuția)