In 2012 am obtinut prin sentinta definitiva de divort si partaj un teren de 300 mp. Pe el exista din anul 1997 o constructie neintabulata si neevidentiata in sentinta de partaj. Fostul sot n-a mentionat nimic si n-a cerut cota parte din constructia respectiva la partaj.
Eu, dupa ramanerea definitiva a sentintei, mi-am inscris in CF terenul ca bun al meu in cota de 1/1 si am inregistrat la administratia financiara in scop fiscal atat terenul cat si constructia, platind impozitele cuvenite.
Ulterior, am facut toate demersurile si am intabulat constructia pe baza OUG 64/2010 obtinand CF pe numele meu in cota de 1/1. Mentionez ca am platit impozitul aferent constructiei pe ultimii 5 ani pentru a putea obtine certificatul respectiv de la primarie, certificat necesar la cadastru pentru intabulare.
Acum, fostul meu sot (probabil nu stie ca respectiva constructie e deja intabulata pe numele meu) a deschis actiune in instanta prin care cere intabularea constructiei pe numele lui invocand ca a fost construita de firma la care era unic administrator (firma care a falimentat in 2011) si drept de superficie asupra terenului care spune spune el ca era tacit prezumat la momentul constructiei si care ar trebui sa i se transfere in continuare lui.
Sunt eu prea optimista sau fostul meu sot impreuna cu avocatul care i-a scris cererea de chemare in judecata sunt cam aerieni deschizand asa proces?
Veți avea ceva de luptat.
În primul rând, în instanță nu se poate solicita intabularea unei construcții - acțiunea introdusă fiind inadmisibilă. căci intabularea se face printr-o cerere la OCPI. nu printr-o cerere înaintată instanței D-voastră sunteți deja întabulată.iar acțiunea pe care ar trebui să o facă ar fi o acțiune specifică de carte funciară
Cu privire la dreptul de superficie acest drept va trebui să fie constatat (nu stabilit) de către instanță ori în primul rând trebuie lămurită situația construcției, care se pare că exista la data partajului dar nu a fost declarată. Prin urmare consider că trebuie să vă adresați unui avocat, care, având actele pe care le dețineți vă va putea sfătui în continuare.
Multumesc, sa inteleg ca in momentul in care fostul afla despre intabularea constructiei pe numele meu va trebui sa introduca o cu totul alta actiune in instanta?
In ideea ca respectiva cladire ar trebui sa se imparta fiind construita in timpul casatoriei, se pot aduce argumente si cheltuieli precum: impozitul platit pe ultimii 5 ani, cheltuieli cu intabularea, etc?
Cu privire la clădire argumentele se aduc făcându-se dovada cheltuielilor realizate cu construcția casei, cu materiale iar dacă nu mai sunt chitanțe, cu dovada veniturilor cu care se putea realiza construcția. Faptul că ați plătit taxele locale, nu intră la cheltuieli cu construcția. Probabil se va împărți și casa și ar trebui să-i plătiți o sultă ca proprietar al terenului ați rămâne cu casa.
No bun si in acest caz n-ar fi trebuit sa deschida proces de partaj? Cine si in ce mod ar putea rasturna incheierea de carte funciara in favoarea mea? Pe baza caru-i act de proprietate?
In plus, despagubirea nu ar trebui sa fie in limita facturilor aduse ca dovada de cheltuieli pentru constructia respectiva?
El acum intentioneaza sa plateasca taxa de timbru la valoarea declarata de el 56 000 Ron dar valoarea de impunere de la administratia financiara este de 598 000 Ron deci de 10 ori mai mare.
Ar fi cateva aspecte de precizat din partea dvs., intre care:
- la ce data ati intabulat constructia la cf ?
- constructia a fost evidentiata in patrimoniul firmei (ulterior radiata), si daca da, in ce baza si la ce moment; dar la momentul bilantului de lichidare a fost evidentiata?
- firma a declarat constructia la fisc, in vederea impunerii?
- in timpul procesului de insolventa (asa reiese din faptul ca ati pomenit de faliment), constructia a fost considerata activ (supus eventual valorificarii)?
- la ce data s-a deschis porocedura insolventei si la ce data s-a radiat firma?
- constructia a trecut din proprietatea firmei radiate in proprietatea asociatului (nu administrator) unic in baza art.237 din legea societatilor, sau nu? Sau in alt mod (ex:factura). A platit impozit venitul din lichidare?
- sotul a fost urmarit silit /sau susceptibil de a fi urmarit silit, in urma insolventei firmei sale?
Nu in ultimul rand ar trebui sa stim ce anume actiune in materie imobiliara a introdus sotul acum, si anume daca este o actiune in revendicare sau o alta actiune, si care este titlul de proprietate pe care se bazeaza sotul (in afara de actiunea cu privire la dreptul de superficie asupra terenului).
P.S. Este posibil ca anumite informatii sa nu le stiti in mod exact, insa spre exemplu cu privire la firma radiata, sursa este Registrul comertului prin Biroul pentru consultarea Buletinului insolventelor; iar cu privire la actiunea introdusa de sot, sursa este dosarul cauzei.
(daca este cazul, putem continua discutia in privat, insa mie imi surade continuarea discutiei aici, pentru a putea beneficia si altii de aceasta experienta si pentru a-si exprima opiniile sau solutiile))
Partaj
floryn35
Buna ziua!
Am o hotărâre judecătorească definitivă în baza căreia trebuie să recuperez 40000 ron +dobânzi de la un debitor, reprezentând împrumut ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie
maxxx
as dori sa aflu daca exista o modalitate legala de stingere sau incetare a dreptului de superficie constand in infiintarea si folosirea unei livezi pe terenul ... (vezi toată discuția)