avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabularea pe baza OUG 64/2010 confera dreptul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabularea pe baza OUG 64/2010 confera dreptul deplin de proprietate asupra unei constructii?

Sunt in urmatoarea situatie:

In 2012 am obtinut prin sentinta definitiva de divort si partaj un teren de 300 mp. Pe el exista din anul 1997 o constructie neintabulata si neevidentiata in sentinta de partaj. Fostul sot n-a mentionat nimic si n-a cerut cota parte din constructia respectiva la partaj.

Eu, dupa ramanerea definitiva a sentintei, mi-am inscris in CF terenul ca bun al meu in cota de 1/1 si am inregistrat la administratia financiara in scop fiscal atat terenul cat si constructia, platind impozitele cuvenite.

Ulterior, am facut toate demersurile si am intabulat constructia pe baza OUG 64/2010 obtinand CF pe numele meu in cota de 1/1. Mentionez ca am platit impozitul aferent constructiei pe ultimii 5 ani pentru a putea obtine certificatul respectiv de la primarie, certificat necesar la cadastru pentru intabulare.

Acum, fostul meu sot (probabil nu stie ca respectiva constructie e deja intabulata pe numele meu) a deschis actiune in instanta prin care cere intabularea constructiei pe numele lui invocand ca a fost construita de firma la care era unic administrator (firma care a falimentat in 2011) si drept de superficie asupra terenului care spune spune el ca era tacit prezumat la momentul constructiei si care ar trebui sa i se transfere in continuare lui.

Sunt eu prea optimista sau fostul meu sot impreuna cu avocatul care i-a scris cererea de chemare in judecata sunt cam aerieni deschizand asa proces?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2015
Cris1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 14:04, 17 Octombrie 2015
Multumesc mult pentru timpul alocat redactarii raspunsurilor deosebit de ample si pertinente, asa este, acum astept adun informatii si incerc sa imi conturez in minte o strategie optima. O sa va tin la curent cu noutatile aparute pe parcurs.
Recent (ieri) i-a fost admisa cererea de ajutor public judiciar prin scutirea de la taxa de timbru in valoare de 5408 Ron. Ce pot face in aceasta situatie? Sa trimit instantei impunerea pe cladire care are baza de impizitare 598 000 ron si sa cer recalcularea taxei de timbru care ar ajunge in aces caz la aprox 17000 ron?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare ni_leta ni_leta Buna ziua Ma aflu intr-o situatie din care nu stiu cum voi iesi. In urma decesului tatalui meu am deschis succesiunea in instanta (doamna, ultima sotie a ... (vezi toată discuția)
Partaj floryn35 floryn35 Buna ziua! Am o hotărâre judecătorească definitivă în baza căreia trebuie să recuperez 40000 ron +dobânzi de la un debitor, reprezentând împrumut ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie maxxx maxxx as dori sa aflu daca exista o modalitate legala de stingere sau incetare a dreptului de superficie constand in infiintarea si folosirea unei livezi pe terenul ... (vezi toată discuția)