avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Citare ca martor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Citare ca martor

Va salut cu respect! Intrebarea mea poate parea stupida , dar nu am avut niciodata de a face cu Tribunale si am nevoie de ceva sfaturi.Am fost citat ca martor la un proces intentat de un X catre o persoana juridica....Nu inteleg cum pot fi citat ca martor fara sa stiu nimic despre acest proces!Ca exemplu<daca sunt obligat sa ma prezint> pt. mine personal acest lucru semnifica timp pierdut si implicit pierdere de bani cu deplasarea---eventual cazare si alte alea!Oare eu sunt cumva dator sa cheltui banii mei personali pt. certurile dintre altii?Cum aflu despre ce este vorba mai exact!
Cel mai recent răspuns: arcibald142 , utilizator 20:35, 17 Iulie 2015
Daca ati fost propus ca martor cu siguranta persoana care v-a propus stie ca stiti ceva cu privire la cauza sa.Persoana care v-a propus ca martor este obligata sa va asigure transportul si sa va deconteze cheltuielile de deplasare. Daca totusi nu stiti nimic si nu vreti sa va prezentati, depuneti o hartie la dosar la instanta in care aratati ca nu aveti cunostinta de nici un aspect al dosarului si ca nu va puteti prezenta. Altfel veti fi amendat pt. neprezentare.Mai departe depinde de judecator daca va dispune citarea dvs. cu mandat de aducere (adica va aduce politia) sau va trece mai departe la judecarea cauzei.
Multumesc de raspuns!Totusi as dori s a stiu cum pot afla mai multe detalii despre dosar, deoarece numele persoanei care m-a numit ca martor a-mi este total necunoscut, dar totusi am cunostinte despre institutia care a fost chemata in judecata de catre aceasta persoana<cat de cat>Problema mare care se iveste este ca eu locuiesc si muncesc in Danemarca....venirea mea la proces ar fi destul de scumpa si probabil ca as lipsii de la serviciu minim 3-4 zile ceia ce ar costa-o enorm pe persoana care m-a numit ca martor si mai mult ca sigur nu o sa-si permita niciodata sa-mi compenseze pierderile banesti.Cu ce documente trebui sa ma prezint pt. a face dovada deplasarii de la distanta si a pierderilor banesti pt. zilele lipsa de la serviciu?Daca una din partile din acest dosar, a-mi este spre ex; dusman sau o persoana pe care nu o suport si plus de asta si eu personal am 3 dosare deschise impotriva lor, dosare in care m-am constituit parte civila si am solicitat despagubiri in cauze.....este corect sa fiu martor aici? Multumesc mult!!!
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
andreilucian, utilizator
Puteti dovedi lipsa dvs. la proces prin copie de pe contractul de munca din Danemarca sau orice act doveditor ca locuiti/munciti acolo.In conditiile acestea nu cred ca va mai cheama cineva sa fiti martor in Romania iar orice judecator ar trebui sa inteleaga asta. Cat priveste dosarul si de ce ati fost propus ca martor, puteti verifica pe internet ce obiect are si cine sunt partile dosarului, insa doar prin prezentarea dvs. la arhiva si studierea dosarului puteti afla concret ce scrie in dosar.
Aveti in vedere si dispozitiile Art. 315 Cod procedura civila:
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.

Depuneti cerere chiar si prin fax, de imposibilitate de prezentare, atasati dovada ca sunteti in Danemarca si invocati prevederile art. 315 alin.1 ,pct.3 Cod procedura civila, depuna nd copie de pe plangerile formulate.
Succes.
av.M.Hornea
Multumesc! Mia-ti fost de un real ajutor!
Salut ei uite ca pentru un inconstient care habar nu am de unde are datele mele, dar care afirma - ca de aceea m-a cerut ca martor - ca ii pot sustine afrmatia in fata instantei, trebuie eu sa ma duc saru' mina , sa pierd timp si bani pentru ca un neandertalian a gresit sau pentru ca poate chiar instanta a gresit cine stie ce este de fapt.
Iar problema mai grava este ca , virgula , cautind in N.C.P.C. , S.A.M.D. nu exista nici o posibilitate de a-mi dovedi in fata instantei ''calitatea procesuala'' deoarece chiar daca as cunoaste ceva poate ca nu vreau sa ma implic si atunci sa am in cod o cale de a rezolva problema citarii in fals facuta de o parte.
Cred ca am un just punct de vedere ce ar trebui publicat si ar trebui sa faca parte dintr-un NOU NCPC, asa pentru protectia martorilor si in procesul civil, ce daca pot sa ii cer prostului sa imi plateasca , pur si simplu nu am timp sa ma tin dupa prostia lui.
Ce credeti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intr-un proces civil este legal ca concubinul sa fie acceptat ... Balog Florin Balog Florin Intr-un proces civil este legal ca concubinul sa fie acceptat ca martor (vezi toată discuția)
Pe care dintre ei pot sa i pun martori ? Loryyta Loryyta Intr un proces civil fiul meu sau concubinul si matusa mea poate sa mi fie martori ? (vezi toată discuția)
Martor in proces de partaj cerebel33 cerebel33 Buna seara, i1.ntr-un dosar de partaj este legal ca martor sa fie o roda? aceasta a fost plecata din tara do perioada destul de lunga,apr 8 ani,de unde stie ... (vezi toată discuția)