avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ridicare pensie dupa deces de catre rude de gradul 2
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ridicare pensie dupa deces de catre rude de gradul 2

Buna seara,

Mama mea a avut grija de bunicul meu, tatal tatalui meu, timp de 12 ani. In acest timp tatal meu a decedat, iar recent si bunicul meu a decedat. Ceilalti doi copii ai bunicului meu nu au fost interesati niciodata de situatia lui sau a tatalui meu si implicit nu s-au prezentat nici macar la inmormantarea acestora, acestia locuind foarte departe de noi. In aceasta situatie mamei mele i s-a refuzat dreptul de a beneficia de pensia bunicului meu pentru luna in care a decedat pe motivul ca nu este ruda de gradul I. Mentionez ca bunicul meu nu avea nici un fel de mostenire.

Intrebarea mea este urmatoarea: In calitate de nepoata al bunicului meu ce ar trebui sa fac pentru a putea primi pensia pentru ultima luna de viata a bunicului meu?

Pot obtine un certificat de mostenitor(nu exista alta mostenire in afara de ultima pensie ramasa)?

S-ar putea face o imputernicire notariala de catre fata bunicului meu care sa ii permita mamei mele sa incaseze aceasta suma?

Va multumesc anticipat,

Ruxandra
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 22:30, 29 Octombrie 2014
1-Daca Mentionez ca bunicul meu nu avea nici un fel de mostenire. ,pe cale de consecinta ,nu Pot obtine un certificat de mostenitor
2-Legea nr. 19/2000, Art. 97, precizeaza de catre cine poate fi incasata pensia persoanei care a decedat:
pensia care nu a fost incasata de catre pensionar pe durata vietii, pentru luna in care a avut loc decesul (sau alte drepturi restante de pensie cuvenite si neincasate pana la deces), se plateste catre sotul supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori.

Dosarul necesar beneficierii ultimulior drepturi de pensie se depun la Casa Teritoriala de Pensii a sectorului/localitatii unde isi avea domiciliul persoana decedata.
Institutia va elibera un ordin de plata (o adeverinta) si va oferi indicatii despre Oficiu Postal sau sucursala CEC de unde se vor ridica bani (de obicei Oficiul Postal de unde primea pensia persoana care a decedat).
Drepturile pot fi solicitate Casei de Pensii in cadrul termenului general de prescriptie, respectiv in perioada de 3 ani calculati cu incepere de la data decesului.
Plata pensiei se va face pentru luna in cursul careia a decedat persoana, indiferent de zilele sau orele scurse din luna respectiva si doar daca pensia nu a fost deja incasata de catre pensionar inainte de deces.
Pentru plata pensiei care nu a fost incasata,sunt necesare cerere -cerere plata: Anexa nr. 9, certificatul de deces -original si copie,act de identitate al solicitantului -original si copie,
acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul -original si copie,certificat de moştenitor-original si copie
Bunicul meu nu are mostenire, prin urmare eu nu pot obtine un certificat de mostenitor pentru a depune dosarul la casa de pensii. Ramane intrebarea, cum as putea face pentru a intra in posesia pensiei pentru ultima luna de viata a bunicului meu?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Ruxandra17, utilizator
Pensia restantă reprezintă bun moștenit.

Dacă se poate ridica numai cu certificat de moștenitor, precum a specificat @ynocentta, atunci mergeti la notar și intrebați care ar fi taxele complete (inclusiv impozitele) pentru a întocmi certificatul de moștenitor. Precum știu eu, aici trebuie menționate toate rudele moștenitoare. Dacă vă avantajează întocmiți documentele.
Sunteți sigură că nu sunt alte lucruri de moștenit, inclusiv de la părinții bunicului, de exemplu? Dacă nu aveți siguranța, este posibilă întocmirea la notar a unui document din care să reiasă că vă constituiți parte la masa succesorală indiferent care este ea. Verificați dacă acest document ar fi suficient pentru Casa de Pensii.
Mergeți și la Casa de Pensii, prezentați situația, poate vă ajută cu informații suplimentare, "câte bordee atâtea obicee".
Succes
Sa inteleg ca, matusa dvs.( fata bunicului - sora tatalui dvs.) e dispusa sa va faca o imputernicire pt a ridica pensia pe luna decesului. Ptr. acest lucru aveti nevoie de urmatoarele acte (in original + copie xerox sau copie legalizata dupa fiecare act in parte) BI al fiicei decedatului, certificatul ei de nastere -unde la numele tatalui sa fie trecut numele si prenumele decedatului, certificatul ei de casatorie - in casatorie sa intre cu numele din certificatul de nastere, actul notarial prin care va imputerniceste pe dvs sa ridicati pensia decedatului, un cupon de pensie al decedatului, certificatul de deces, BI al dvs + cerere tip de la casa de pensii. Cererea se completeaza de dvs pe numele matusei dvs si apoi ridicati banii de la casierie, de regula, in aceeasi zi in care depuneti si cererea.
Pensia se poate ridica in maxim 3 ani de la deces.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Gabi50, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia tatalui decedat ContSters356923 ContSters356923 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu o informatie privind pensia tatalui meu decedat. Tata a murit de curand si nu stiu ce sa fac pentru a ridica pensia de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas la 2 ani dupa moartea tatalui danielabraila danielabraila Buna ziua. Am si eu o intrebare. Daca tatal meu a decedat in urma cu 2 ani de zile, iar eu la vremea respectiva nu am fost inscrisa la nici-o forma de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces si pensia din luna decesului mihacion mihacion Buna ziua, Matusa mea (sora bunici mele) a decedat recent. Era la acea data pensionara si noi ne-am ocupat deingrijirea ei in ultimi doi ani precum si de ... (vezi toată discuția)