avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunicii paterni si programul de vizitare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunicii paterni si programul de vizitare

Buna ziua,
Luna viitoare am primul termen in procesul de divort, fostul sot este plecat din tara si l-a imputernicit pe tatal lui sa il reprezinte....tatal lui fiind si martor. Este legal?
Legat de programul de vizita, fostul sot a cerut ca minora de 4 ani, pe care o avem impreuna, sa isi petreaca primul si al treilea weekend din fiecare luna, de vineri ora 16 cu parintii lui, adica cu bunicii paterni, acestia urmand sa o conduca la gradinita luni dimineata, precum si :
-"jumatate din fiecare vacanta scolara mai mare de o saptamana, in vacanta de vara intre 15 iunie-15 iulie respectiv 15 august-1 septembrie,
-vacantele de o saptamana sau mai mici sa fie petrecute alternativ cu fiecare parinte,
-sarbatorile legale (1 mai, Rusalii, Inaltarea Domnului, 1 decembrie, 6 decembrie), alternativ la 1 an,
-vizitarea neingradita a minorei la gradinita (acum el nu are dreptul de a intra in gradinita, datorita unei agresiuni la adresa mea), permiterea participarii la toate evenimentele majore legate de scoala si gradinita, serbari si festivitati scolare de orice fel, concursuri, sedinte cu parintii, intrucat aceste evenimente sunt momente definitorii pentru copii si este important sa aibe ambii parinti langa ea,
-obligatia reclamantei-parate de a nu schimba locuinta minorei sau locuinta fara acordul meu".
In prezent minora imi este incredintata mie prin ordonanta presedentiala din februarie 2014 pana la solutionarea divortului, iar programul de vizita pentru fostul sot, este primul si al treilea weekend din fiecare luna, de sambata ora 10 pana duminica ora 18; 30 iunie-15 iulie, a doua zi e Paste si Craciun, program care a fost respectat cu strictete, chiar daca el nu i-a mai dat fetei alocatia de intretinere si nici alocatia de la stat, aceasta din urma fiind virata in contul lui.
Daca el este plecat din tara, parintii lui pot primi aceste drepturi, chiar daca eu nu sunt deacord? Motive pt care nu sunt deacord sunt destule, de ex: nu au fost deacord cu relatia noastra, cu venirea pe lume a copilului, i-au propus sa mearga cu mine sa fac avort, ii bagau lui in cap ca nu e copilul lui...aceste lucruri au degenerat in altele si tot asa.....unul din motivele divortului sunt parintii lui.
Cum se poate stabili un program de vizita pentru fostul sot?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
turcudaniela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura_552 , utilizator 15:18, 30 Octombrie 2014
Nu contest faptul ca nu au dreptul, nu le-am interzis nicioadata, dar nu sunt deacord cu programul cerut de fostul, pentru parintii lui, avand in vedere ca luna aceasta mama fostului a venit sa ia copilul nu fostul sot, conform ordonantei presedentiale, spunandu-mi ca acesta este la tara si urmeaza sa vina, eu afland ulterior din alte surse ca este plecat din tara. Intr-una din zilele cand copilul a fost la bunicii paterni, acestia au parasit orasul impreuna cu minora fara sa imi ceara voie sau macar sa ma puna in tema. S-au deplasat intr-un alt oras, la aprox 200 km distanta. Sunt deacord cu un program de vizitare, dar doar in prezenta mea, fara a o lua acasa la ei. Credeti ca pot obtine acest lucru? Avocat am, dar inca nu am discutat cu dansul acest aspect, voiam mai multe pareri inainte. Maine am programata intalnire la cabinetul dansului.
Daca credeti (si puteti demonstra) ca fetita este in pericol in prezenta bunicilor puteti obtine desfasurarea relatiilor doar in prezenta dvs (sau a altcuiva - protectia copilului spre ex, o terta persoana, etc), altfel nu.
Ideea este ca nu se pot construi relatii reale cu alti adulti cata vreme adultul semnificativ din viata copilului este prezent (cam acelasi principiu care se aplica si la gradinita/scoala unde ca scolarul sa relationeze cu educatorul/invatatorul si sa invete ceva de la acesta este necesara absenta parintilor).

Dupa mintea mea (care nu are pregatire juridica) as zice ca cererea tatalui pentru drepturile bunicilor va fi respinsa pe motiv ca nu are el calitatea procesuala de a cere drepturi pentru bunici, ci acestia trebuie sa deschida o actiune separata. Dar, intr-o lume normala, judecatorul ar putea alege sa rezolve toate problemele intr-un singur proces ca sa nu va plimbati toata ziua pe la judecatorie, nu stiu insa daca are cadru legal pentru asa ceva.
Dar ar trebui sa va ganditi si la cum veti aborda problema respectiva in asa fel incat sa-i fie bine copilului.

Practic in cadrul procesului de divort, judecatorul trebuie sa se pronunte in privinta divortului, a exercitarii autoritatii parintesti dupa divort, asupra domiciliului minorului, in ceea ce priveste pensia alimentara si in ceea ce priveste relatiile copilului cu parintele la care nu locuieste - nu e nicaieri vreo referinta la bunici, unchi, matusi, veri sau alte terte persoane. E vorba despre desfacerea relatiei dintre parinti si cum il afecteaza ea pe copil.

In ceea ce priveste ridicarea copilului de catre bunici, in prezent, decizia este la latitudinea dvs: daca vreti sa-l lasati cu bunicii il lasati daca nu - nu. Nu va poate forta nimeni, daca tatal urmeaza sa vina, sa vina cand ajunge sa-si ia si copilul.

Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
mirebire, utilizator

In cazul meu, in timpul procesului de divort, bunicii paterni au facut cerere de interventie in interes propriu pentru relatii personale cu minora.
Au cerut program clasic cu 2 week-enduri / luna de vineri pana duminica, vacanta de vara 2 saptamani....plus ce a cerut tatal... copila mea trebuia sa fie intr-o vizita permanenta....
Nu au obtinut decat 2 zile pe luna ( duminici) cate 4 ore, dar nici acel program nu se pune in practica pentru ca bunicii nu suna niciodata. Uneori ii vizitam de Paste/ Craciun, din politete, pentru ca totusi sunt bunicii ei si atunci o insotesc pe fata mea, pentru ca altfel nu s-ar duce deloc.
Copila nu era atasata de ei, nu a locuit niciodata cu ei, nu a ramas niciodata peste noapte la ei si nici nu va ramane vreodata.
Mi s-a parut o rautate din partea lor sa ceara un program extins, când tu ti-ai vazut nepoata foarte rar, nu te-ai interesat de ea, ii aduceau rar cateva fructe. Au obtinut mai putin decat aveau si nici asa nu sunt interesati...
Ma intreb, firesc, de ce au facut tam tam prin judecatorie cu martori, minciuni, inventii....

Va sfatuiesc sa lasati bunicii sa treaca peste agitatia divortului ( sigur sunt deranjati ca le lasati fiul ... ) si veti vedea daca sunt interesati de copil pana la sfarsit....
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
Laura_552, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara - stabilire in alta tara cu minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 buna ziua.am si eu o intrebare:sunt divortata de 2 ani si am o fetita de 6 ani care mi-a fost incredintata .fostul meu sot locuieste in vaslui iar eu cu ... (vezi toată discuția)
Raspuns urgent, va rog alyna25 alyna25 Buna seara, Ma numesc Aly, si sunt in proces de divort cu sotul meu si nu ne intelegem asupra dreptului de vizitare al fetitei noastre de doar 1 an. Nu ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita nefructificat danuta2010 danuta2010 Buna ziua, Va deranjez si eu cu o intrebare. Fostul sot are dreptul sa o ia pe fetita noastra in vacanta de vara 2 saptamani(avem decizie de la notar, nu ... (vezi toată discuția)