avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Tamponare, dezinteres politist anchetator
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Tamponare, dezinteres politist anchetator

Buna ziua!

Acum 2 saptamani am gasit masina lovita in parcare. Autorul a plecat fara sa lase nici un bilet. Am fost la Politie, am dat declaratie, a venit un politist la locul faptei si am primit dovada. Deoarece n-am avut CASCO, si nu exista faptas, eu trebuie sa suport cheltuielile de reparatie, care nu sunt mici, masina fiind lovita in spate cu forta marte, haionul , bara din spate au trebuit inlocuite. Politistul mi-a zis ca daca nu am martori, nu am sanse sa gasesc faptasul. Mentionez ca masina a stat in parcare de duminica noaptea pana miercuri, atunci am gasit-o lovita (perioada 12-15 octombrie). Am cules de pe jos bucati din semnalizarea dreapta a masinii si am descoperit cautand pe net ca este vorba de un Volswagen Passat model 1996-2000, de culoare alba. Apoi am descoperit ca exista si o camera de supraveghere in apropiere, pe traseul unde trebuia sa se deplaseze faptasul dupa parasirea locului accidentului. L-am sunat pe politist, iar el s-a plans ca n-are cum sa verifice inregistrarile pe 3 zile de la camerele de luat vederi. Am fost si la Politia rutiera unde se pastreaza inregistrarile, acolo mi-au zis ca eu nu pot sa cer sa fie verificate aceste inregistrari, doar un politist anchetator poate sa le ceara, si oricum ele se suprascriu dupa 7-10 zile. Am fost si la Primaria Oradea, deoarece eu stiam ca aceste camere sunt in proprietatea orasului, acolo am primit un raspuns ca acele inregistrari sunt pastrate obligatoriu 30 de zile. Intrebarea mea ar fi, exista vreo lege in acest sens, adica exista obligativitatea pastrarii acestor inregistrari 30 de zile ? Pot eu sa cer consultarea acestor inregistrari ? Sau as putea cere sa mi se dea posibilitatea sa le vizionez chiar eu, daca politia nu are timp de asa ceva ?

Levai Ferencz, Oradea
Cel mai recent răspuns: scambler , utilizator 23:45, 30 Octombrie 2014
In baza primei declaratii la politie, ei probabil o sa inchida cazul dupa termenul legal in care nu vor face nimic.
Daca ati fost ulterior la ei ati mai completat declaratii in plus care sa se ataseze la dosar? Daca au fost doar discutii v-as sfatui sa faceti asta cat mai repede. Cereti sa va vedeti cu politistul care a primit cazul Dvs in lucru. Faceti o declaratie suplimentara cu ce ati mai aflat pe parcurs. In mod normal nu tine de moftul politistului daca se uita la 3 zile de inregistrari sau nu. Are obligatia sa faca asta, atata timp cat exista posibilitatea descoperirii faptasului. Doar ca la noi in Romanica, daca nu ai scris e ca si cum n-ai fi facut nimic.
Astfel il obligati oarecum sa verifice camera video, daca putea inregistra evenimentul. Daca da, va cere el inregistrarile si ii convine sau nu se va uita la ele. Cu putin noroc gasiti si faptasul.
Eu asta as face in locul Dvs.
Si daca aveti impreasia ca va plimba de colo-colo fara putin respect si implicare ii puteti face plangere la comandantul unitatii, motivand ca din cauza dezinteresului lui Dvs sunteti in imposibilitatea de a gasi faptasul, desi ar exista o posibilitate. Cu siguranta isi va aminti brusc ce are de facut ...
Legislativ vorbind, eu cred ca 30 de zile se pastreaza orice inregistrare video. Daca in acel termen nu exista solicitare nu mai daoi de urma inregistrarii. Nu sunt sigur daca puteti sa faceti ca persoana fizica, dar poate daca va adresati FPVS si cred ca incadrati la aceasta categorie de eveniment, Dvs ar trebui sa fiti despagubiti, iar FPVS-ul are tot interesul sa faca adrese si cereri ptr acele inregistrari. Evident Dvs trebuie sa puneti la indemana celor de la FPVS toate informmatiile de care stiti.
hudro a scris:

...dar poate daca va adresati FPVS si cred ca incadrati la aceasta categorie de eveniment, Dvs ar trebui sa fiti despagubiti, iar FPVS-ul are tot interesul sa faca adrese si cereri ptr acele inregistrari. Evident Dvs trebuie sa puneti la indemana celor de la FPVS toate informmatiile de care stiti.

Sfat total eronat!
In calitate de Organism de plata a despagubirilor, FPVS intervine în interesul persoanelor păgubite în urmatoarele conditii:
...
dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese. Pentru daunele materiale se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. Franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale în aceste cazuri este de 500 Eur/echivalent lei; prin accident provocat de un vehicul neidentificat, se înţelege acel accident în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului;
...

hudro a scris:

...dar poate daca va adresati FPVS si cred ca incadrati la aceasta categorie de eveniment, Dvs ar trebui sa fiti despagubiti, iar FPVS-ul are tot interesul sa faca adrese si cereri ptr acele inregistrari. Evident Dvs trebuie sa puneti la indemana celor de la FPVS toate informmatiile de care stiti.

Sfat total eronat!
In calitate de Organism de plata a despagubirilor, FPVS intervine în interesul persoanelor păgubite în urmatoarele conditii:
...
dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese. Pentru daunele materiale se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. Franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale în aceste cazuri este de 500 Eur/echivalent lei; prin accident provocat de un vehicul neidentificat, se înţelege acel accident în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului;
...

Buna!-Legat de ceea ce ai patit n-ai nici o sansa rezolve domnul politist"DOREL" pentru ca o buna parte din ei (ca sa nu dau un procent)sunt niste incompetenti si primesc salarii din taxele noastre.Luna trece ....leafa merge....ca asa e in ROMANIA.
-De ce?Sa-ti spun ce am patit eu.
Anul trecut am gasit masina de serviciu care o tineam parcata in fata blocului botita.Am fost la politie ,am dat declaratie,a fotografiat-o si......atat.Dupa un an de zile,mai precis acum doua luni ma suna un "DOREL"de politist sa ma intrebe daca am anuntat patronul ca am gasit masina botita,la care i-am raspuns frumos ca "daca dupa un an de zile d-ta ma suni sa ma intrebi lucrul asta,nu stiu zau cum de mai lucrezi in institutia aia....."C-am asa se lucreaza in politia romana.
Cat despre cazul tau,singurul lucru e sa o repari pe banii tai si alta data sa cauti sa o parchezi in locuri mai ferite de toti idiotii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Accident cu avarii - 2 autoturisme simgi simgi Buna ziua, Pe 3 Feb, anul curent, am oprit la o trecere de pietoni, 2 persoane fiin angajate in trecere, din spate o dubita W, m-a lovit. Ambele masini au ... (vezi toată discuția)