avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta aparuta dupa un an la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta aparuta dupa un an la intretinere

Buna ziua

De ceva vreme (12 ani) nu mai locuiesc in Romania. Am un apartament pe care am ales sa nu-l inchiriez. M-am oferit insa sa las un prieten sa locuiasca acolo (cu conditia sa-si plateasca obligatiile gen intretinere/lumina/etc). Acest amic al meu a devenit si administrator in Blocul respectiv. Astfel, ca dupa ce el NU si-a platit intretinerea si nu si-a afisat propriile datorii, a fost prins cu o gaura de 400 milioane, A RAMAS tot administrator. Eu insa la inceputul anului 2013 i-am cerut sa paraseasca apartamentul. Toate bune si frumoase pana in luna august a anului acesta cand mi-a cerut sa-i trimit cate 100/200 euro pe luna ca s-au adunat datorii la intretinere. Am o persoana de incredere in bloc si am rugat-o sa-mi spuna despre ce e vb. Ea a fost extrem de surprinsa pentru ca NU numai ca nu figuram cu restanta (de aprox 1000 euro), dar mai eram si pe minus. Am venit in Romania sa vad despre ce e vorba. Intr-adevar am cerut si listele din urma, tot cu 0 restanta figuram. Am presupus ca a platit el intretinerea... desi nu-i cerusem asta. Presedintele de bloc mi-a spus ca de fapt situatia este alta si ca daca va afisa va pune si penalitati....:O. Asa ca mai bine sa tac si sa virez atat cat mi se spune .... (fara nici o lista in care sa fi avut vreo restanta afisata). Am platit atunci, pe luna in curs (caci alta datorie NU era afisata), apoi pana una aceasta a platit vecina mea (i-am lasat bani), tot fara sa figurez restantiera. Luna asta INSA mi-a venit restanta 50 milioane. ESTE LEGAL? Sa se afiseze 0 restante si apoi sa ti le adune pe toate? Si daca platesc acum, peste 3 luni pot iarasi sa apara restante. AM copii si fotografii ale listelor din lunile precedente, in jur de 10 luni in care am restanta 0. Au valoare? Nu stiu cui sa ma adresez si ce ar trebui sa fac.
Va multumesc pentru orice lamurire cu privire la acest caz.
P.S. AM inteles ca ar trbui sa fac contestatie in termen de 10 zile de la afisare. Si ce valoare legala are aceasta lista de intretinere?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:04, 30 Octombrie 2014
In asociatia dv. exista mari nereguli, dar raspunderea se imparte intre conducerea asociatiei, prietenul-administrator si dv. inseva.

- Raspunderea dv. se naste din aceea ca orice problema aparuta din cauza celui/celei care locuieste in apartament - fie proprietar, chirias sau prieten - apartine proprietarului pentru ca dv. aveti o relatie directa cu asociatia.

- Raspunderea asociatiei se naste din faptul ca fata de un angajat - administratorul-prieten - nu l-a controlat conform obligatiilor din legea 230/2007 si l-a lasat de capul lui sa treaca in liste ce a vrut el sau n-a vrut.

- Raspunderea este a angajatului - administratorului-prieten - pentru o fapta penala = furt, dar si pentru modul cum a intocmit listele de intretinere.

Pare a fi o complicitate intre administrator si presedintele asociatiei.

Aparent dv. nu aveti nicio obligatie pecuniara din moment ce ati platit ceea ce aparea pe lista. Nu aveti de ce sa platiti restanta aparuta ulterior (5000 lei) decat dupa ce si ceilalti actori ai faptei lamuresc legal problema. Adica trebuie sa va puna la dispozitie un document semnat si stampilat de presedintele asociatiei in care sa se arate de unde si in ce fel a aparut acea restanta pe lista dintr-odata si numai in urma unei sentinte judecatoresti.

Parerea mea este ca in cazul dv. trebuie sa asteptati actiunea in instanta si veti vedea atunci daca vi se pune in sarcina sa platiti ceva. La judecata asociatia trebuie sa prezinte listele vechi in care la apartamentul dv. nu apare restanta. Deci asigurati-va ca veti avea probe sau martori in acest sens, nu de alta, dar s-ar putea, la cat de smechereste a aparut restanta de 5000 lei, sa va treziti cu niste liste falsificate.

Mai cititi-va o data mesajul deoarece sunt niste inadvertente: o data ziceti ca intelegerea a fost sa-si plateasca obligatiile, iar mai departe ziceti ca "....nu i-ati cerut asta".
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
elga50, moderator
Avand in vedere ca administratorul a fost descoperit cu o mare lipsa in gestiune, este foarte probabil ca asociatia sa fi verificat gestiunea pe intreaga perioada ct acesta a fost dministrator.
Asemenea verificari pot fi facute de conducerea asociatiei ori de experti contabili angajati de conducerea asociatiei. Aceasta verificare poate dura cateva sptamani si daca s-au constatat ca listele au fost gresite este firesc sa se faca corecturile legale.
In unei asemenea experitize, nu se modifica listele de plata vechi, nu se falsifica nimic din documentele primre, din evidentele contabile..., toate acestea raman asa cum au fost initial. Dar se stabilesc debitele clar si corect pentru fiecare apartament. Acesta este scopul unei expertize si se face tocmai pentru a stbili sau restabili adevarul.
Daca in urma expertizei a rezultat ca un proprietar trebuia sa achite 10 lei in luna 7 din 2012 pai asta trebuie sa se intample. Adunand luna de luna sumele, probabil ca la unii au rezulatat sume mai mari, la altii mai mici...
Interesati-va daca este ceva din ceea ce am spus si dac-i asa trebuie sa platiti.
1-Din expunerea dvs rezulta multe incalcari ale dispozitiilor in vigoare
dupa ce el NU si-a platit intretinerea si nu si-a afisat propriile datorii, a fost prins cu o gaura de 400 milioane,

Culpa neafisarii obligatiilor de intretinere apartine/revine tuturor acelora care legal au obligatia sa verifice corectitudinea si sa semneze lista de intretinere cenzor,presedinte de asociatie

A RAMAS tot administrator.

Daca ,dupa ce locatarul a acumulat debite,pe care nu le-a mai evidentiat in listele lunare de intretinere,si dupa toate acestea a fost mentinut in functia de administrator de imobil este evident ca reprezentantii asociatiei de proprietari fie nu stapanesc dispozitiile in vigoare si limitele de competenta,fie sunt total dezinteresati de bunul mers al asociatiei de proprietari
Avand in vedere ca detineti copii ale listelor de intretinere,pentru clarificarea situatiei-care precizati ca nu se poate realiza amiabil cu presedintele de asociatie,este de preferat fie sa sesizati oficial serviciul de specialitate din primarie,care in temeiul disp L nr 230/2007 art 55 exercita controlul asupra activitatii asociatiilor de proprietari,din oficiu sau la cererea unuia sau mai multor proprietari,fie puteti contracta in nume personal expertiza financiar contabila - care sa lamureasca temeinicia sumelor impuse,a penalitatilor,etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta cu plata pe noiembrie 2009 si totusi restantieri....?? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie: Pe 30 decembrie sotul meu a fost la Asociatia de proprietari sa plateasca intretinerea pe ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere kondorul kondorul Buna seara, Va rog cititi cu rabdare. Incepand din iunie 2015 administratorul asociatiei de locatari a fost destituit din functie, deoarece in perioada ... (vezi toată discuția)
Afisarea cheltuielilor la bloc sneki sneki Buna ziua ! Asi dori sa stiu daca exista un cadru legal sau o cale de atac la afisarea cheltuieliror lunare la bloc. Mai precis eu nu imi doresc sa apara in ... (vezi toată discuția)