avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament

Buna ziua

Care ar fi procedura corecta in cazul in care, vreau sa cumpar un apartament?
As dori sa mentionez ca sunt persoana fizica, la fel si vanzatorul.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:32, 2 Noiembrie 2014
Sa mergeti la notar ambii cu actele de proprietate ale imobilului.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
ContSters250994, utilizator
Sunt mai multe aspecte care ar trebui luate in considerare:

1. Cum se face plata --- precizati exact daca se plateste in lei sau valuta etc si datele la care se efectueaza platile; Cel mai corect este ca pretul sa fie in lei;
2. Cum se face predarea - in cat timp elibereaza proprietatea de la data incasarii pretului;
3. Verificati utilitatile: gaze, curent, cablu, intretinere, fond de rulment etc. Atentie intretinerea apare dupa doua luni precizati exact cum se face plata (cel mai bine opriti din pretul apartamentului suma necesara);
4. Daca faceti antecontract sa fiti atenti la clauzele in caz de razgandire si la avansul dat. Eu unul nu recomand o suma mare ca avans. Cunosc cazuri unde s-a cerut 5000 avans si s-a agreat la 500. Recomand ca suma care o pierde cumparatorul in caz ca se razgandeste sa o piarda si vanzatorul (sa nu fie diferente);
5. Cititi cu atentie actele intocmite de notar si cereti lamuriri suplimentare unde aveti nevoie - preferabil sa stati 1-2 ore in plus la notar decat sa regretati apoi;
6. Daca suma se achita in numerar recomandabil este sa se dea in fata notarului. A fost aici pe forum prezentat un caz in care vanzatorul a semnat in fata notarului ca a primit banii si cand a iesit pe usa nu a mai primit nimic iar notarul l-a dat afara pe usa cand s-a intors in cabinet (sa isi rezolve problemele afara);
7. Nu va incredeti in notar sau in celalalt partener de tranzactie ci doar in dumneavoastra si nu semnati pentru ceva ce nu primiti.
Unde este stipulat ca notarul are obligatia ca trebuie sa asiste cand se dau banii??? Pate ne indicati vreun text de lege in acest sens!

In act exista declaratia autentica a partilor ca au primit,respectiv au dat sumele de bani cuvenite cu titlu de pret, daca pretul se da in numerar, iar daca pretul se vireaza OP ul vizat de Banca cumparatorului prezuma efectuarea platii. In plus exista si pactul comisoriu la transfer.
Cu privire la punctul 7, ar trebui sa stiti ca notarul este impartial nu tine partea nici a cumparatoruli si nici a vanzatorului el verifica legalitatea tranzactiei adica a tuturor punctelor scrise de dvs mai sus prin faptul ca cere certificat fiscal, extras de CF, intabuleaza proprietatea pe numele cumparatorului apoi, cere adeverinta Asoc de proprietari, ultima plata ENEL, verifica actele de proprietate, verifica regimul matrimonial al vanzatorilor si cumparatorilor daca este cazul, etc etc....
Pai daca nu se incred in notar, de ce mai merg la el sa-l plateasca? Eu spun sa se increada, sa caute unul care le explica actul, atributiile lui, ce trebuie ei sa faca, ce inseamna clauzele actului etc. E nevoie sa te increzi in cel care iti face verificarile la CF si iti intabuleaza apoi dreptul de proprietate.
Un astfel de sfat il consider deplasat, demn de tari necivilizate.

Un lucru trebuie inteles: notarul nu e nici al vanzatorului, nici al cumparatorului, el e impartial si are anumite atributii. In niciun caz aceea de a numara banii partilor.
Pretul ar trebui platit prin banca si atat. Nu in mana, pe sub ferestre, in fata martorilor, notarilor sau a doi medici.
Joha a scris:

Unde este stipulat ca notarul are obligatia ca trebuie sa asiste cand se dau banii??? Pate ne indicati vreun text de lege in acest sens!


Nu am zis ca exista vreo astfel de obligatie dar am vazut acte intocmite de notari in care se spune ca banii au fost dati in fata lui urmand sa se dea dupa ce iese din birou. Lucrurile acestea produc neclaritati, incurcaturi si pot favoriza inselaciuni.

Tocmai pentru ca notarul nu are obligatia de a asista la plata efectiva utilizatorul trebuie sa inteleaga ca el este singurul care isi urmareste scopul sau (in caz ca este vanzator, scopul fiind de a incasa banii). Mi se pare de bun simt sa nu semneze ca a primit banii pana nu i-a primit efectiv. Chiar daca el crede ca ii va primi dupa un minut (adica cand va iesi pe usa) poate avea surpriza sa nu ii mai primeasca si nu este obligatia notarului sa controleze acest aspect.

Alte discuții în legătură

Reziliere antecontract apartament alinaaline alinaaline Buna ziua.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament nou cu o firma in anul 2008(de fapt o mansarda) pe care l-am achitat ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Riscuri / nelamuriri /pasi de urmat achizitie imobil maral maral Buna ziua, Intentionez sa achizitionez un apartament si as avea nevoie de cateva sfaturi/lamuriri. Apartamentul este mostenit de 3 frati si de catre mama ... (vezi toată discuția)