avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare de la sistemul centralizat de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare de la sistemul centralizat de incalzire

Am o foarte mare rugaminte la voi , spuneti-mi ce este de facut in situatia mea. Vreau sa ma debransez de la caldura deoarece in apartament nu sta nimeni iar cand vina acasa stau doar 1-2 saptamani pe an , am ceruta presedintelui asociatiei de proprietari in urma cu vreo 6 ani sa-mi aprobe sa ma debransez de la caldura dar a refuzat categoric spunand ca confortul termic va avea de suferit si ca in asociatie (bloc) nu sau mai debransat nimeni, a fost ok am inteles cele spuse de el si am platit in continuare cheltuielile si caldura chiar daca nu am stat in apartament. In urma cu vreo 2 saptamani cand am venit acasa am aflat de la vecini ca sau debransat de la caldura 2 apartamente , am facut si eu demersurile pentru a ma debransa si presedintele asociatiei refuza sa-mi semneze cererea de debransare ba mai mult refuza sa-mi primeasca cererea in care solicit efectuarea unei sedinte a asociatiei pentru a expune solicitarile mele. Am mai constatat ca mi sau bagat si pierderi la apa rece si apa calda chiar daca nu am nici un consum(pierderile sunt undeva la 25 mc3 apa rece si 40 mc3 apa calda cand indexul meu pe ceasuri este 7 mc3 apa rece si 9 mc3 apa calda) iar verificarea metrologica este la zi (a mea) iar a celorlalti proprietari nu sa facut niciodata.PLEASE SPUNETI-MI CE ESTE DE FACUT.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:51, 28 Mai 2009
Din ce stiam eu , pentru a se putea debransa de la sistemul de incalzire centralizat, titularul unui apartament sau al unui spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta era suficient sa aiba aprobarea conducerii asociatiei de proprietari respective.
Mai nou , insa, acesta va fi obligat sa-si asigure, in prealabil, o alta sursa de incalzire, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aprobate recent. Proprietarul care opteaza pentru debransare va fi scutit de la plata cheltuielilor asociatiei de locatari cu incalzirea apartamentelor sau a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, dar nu si de la achitarea energiei termice pentru incalzirea spatiilor comune (holuri, casa scarii, uscatorie, spalatorie, subsol etc), precum si a caldurii radiata de conductele de incalzire care traverseaza apartamentele si/sau spatiile respective. In cazul in care conductele de incalzire care traverseaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt izolate termic, proprietarii acestora sunt scutiti de la plata energiei termice pentru conductele respective.
Normele metodologice amintite aduc precizari, foarte clare, si in ceea ce priveste repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate. De pilda, pierderile asociatiei de proprietari legate de consumurile instalatiilor aflate in proprietate comuna, precum si cele financiar-contabile, pana la eliminarea cauzelor ori recuperarea prejudiciului pe cale legala (daca este cazul), se repartizeaza tuturor membrilor asociatiei proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna, asa cum este inscrisa in acordul de asociere. Prin cota-parte indiviza de proprietate se intelege raportul dintre suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominium.
Din ce ati expus, as putea spune ca exista o mica problema privind repartizarea cheltuielilor.

Categoric Asociatia va da aprobarea pentru debransare, asta dupa ce ati obtinut acordul proprietarilor apartamentelor cu care va invecinati pe orizontala si pe verticala. In principiu 4 la numar.
La fel de categoric debransarea se face in paralel cu montarea unei surse de incalzire alternativa. Centrala termica sau panouri electrice. Lucru care in principiu trebuie si demonstrat, cu alte cuvinte trebuie sa aveti niste demersuri efectuate.
Refuzul Asociatiei, chiar si in situatia in care doriti sa montati o centrala, este destul de greu de combatut. Aveti dreptul de a va alege sistemul de incalzire dar in acelasi timp sunteti proprietarul unui apartament intr-un condominiu unde majoritatea decide.

In privinta pierderilor de apa achitate... musai sesizare catre Asociatie, in care sa cereti acces la actele care statueaza modul de impartire al pierderilor, in speta Hotarari ale Adunarii Generale sau Decizii ale Comitetului Executiv. In baza acestora aveti dreptul sa verificati si modul in care au fost efectuate calculele.

In cazul in care in urma depunerii acestei sesizari (in scris si in dublu exemplar din care unul cu numar de inregistrare il pastrati), nu primiti un raspuns pertinent si care sa va multumeasca, va adresati primariei printr-o sesizare la care atasati in copie sesizarea depusa si raspunsul primit.

Succes!
Eu cred ca debransarea trebuie aprobata si efectuata de catre furnizorul de caldura (Bucuresti - RADET). Nu inteleg rolul asociatiei de proprietari intr-o lucrare care vizeaza proprietatea privata (tevile, proprietate comuna, nu se disloca din locul lor si-si indeplinesc menirea).
Asociatia de proprietari nu are a se amesteca in casa omului.
Noi, aici pe forum am mai discutat aceste aspecte, dar haideti sa mai discutam;
Este clar ca unitatile furnizoare de energie termica (ET) au inceput sa piarda teren in competitia cu alte sisteme de incalzire la care au apelat proprietarii. Nu doresc sa dezvolt mai mult subiectul pentru ca nu are rost, insa avand in vedere cine sta in spatele acestor colosi care si-au tot schimbat denumirea (Regii Autonome), numai sa le fie lor bine la un moment dat in defavoarea noastra, a beneficiarilor serviciilor acestora - astfel incat mii de proprietari au renuntat la asemenea servicii, prin Ardeal orase intregi au renuntat la CET- dar, cum spuneam, avand un spate f. bine asigurat, s-au emis si se emit in continuare tot felul de ordonante, ordine, norme de catre tot felul de agentii, care mai de care mai nationale, mai energetice si mai reglementatoare - dar care mai mult incurca pe bietul cetatean care nu mai stie ce zice un ordin ca se emite un altul care anuleaza ce a zis primul.
Din acest motiv, personal nu vad aici de ce trebuie sa se amestece (Bucuresti - RADET) sau mai stiu eu cum se cheama in alta parte - deci furnizorul, in faptul ca eu, proprietarul, nefiind multumit de serviciile acestuia sunt nevoit sa-mi caut alt sistem de incalzire. Pai de ce sa merg la furnizor sa-mi aprobe debransarea? Are el vre-un contract de furnizare cu mine? Nu, dar are cu as. de prop., asa ca sunt de acord cu cele spuse mai sus de catre @RaDracones. Asociatia va trebui sa faca modificari in anexele contractului de furnizare in sensul modificarii/micsorarii SET-ului imobilului. V-am spus, acesti furnizori de ET profita din plin de legislatia, absolut in favoarea lor si emit la randul lor fel de fel de proceduri, reguli si regulamente, astfel incat o simpla debransare de la sistemul centralizat de ET il costa pe bietul om, milioane bune, doar, doar il vor detemina pe cetatean sa renute la debransare.
Pe de alta parte, proprietarul care solicita debransarea va trebui sa obtina acordul vecinilor din bloc, in special ai celor 4, cum s-a spus mai sus, luandu-si angajamentul ca pe timp friguros va mentine in apt. un confort termic acceptabil (ordinile despre care vorbeam mai sus, spun 18 grade Celsius) - dar daca proprietarul este plecat din tara cine-l mai trage la raspundere?
La noi sunt blocuri intregi care au renuntat in corpore la sistemul centralizat. CET-ul are adus agentul termic pana la baza blocului, sistemul este inchis, consum lunar: zero. Daca vor dovedi un serviciu bun, atunci proprietarii vor incepe sa consume, dar pana atunci NOT!
Cu privire la repartizarea de apa rece si calda. Nu stiu ce ma face sa cred ca dvs. nu gestionati prea bine situatia. Am patit-o si noi cu un proprietar care mai mult este plecat ca si dvs., dar la un moment dat s-a prezentat la as. si a spus ca sta o perioada in tara, a dat o luna consum, a doua luna a plecat si in graba plecarii a uitat sa mai anunte acest lucru la as., astfel ca a fost inregistrat cu consum de apa rece si calda, aproximativ ca in luna precedenta. Bineinteles ca luna urmatoare i s-a rezolvat problema, chiar fara interventia acestuia. Poate ca asa s-a intamplat si la dvs., oricum problema o rezolvati la asociatie. Succes!
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2009
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa calda/rece la asociatiile de proprietari adina.r adina.r Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si sa-mi comunicati legea si eventual articolul in care se specifica cum se repartizeaza pierderile de apa calda/rece si ... (vezi toată discuția)
Deconectare ilegala cet utilizatorx utilizatorx Buna ziua! O asociatie proprietari, e vorba de 10 apartamente din care 6 ( pe hartia de la EoN Gaz zice ca e vorba de 2/3 dintre proprietari doar) vor ... (vezi toată discuția)