avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Am o intrebare daca puteti sa ma ajutati :firma nu a platit darile catre stat ma afecteaza acest lucru deoarece pe anexa care se completeaza catre somaj scrie ca trebuie completat nr op sau ch.cu care sa facut plata?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:51, 30 Octombrie 2014
Vedeti ca Anexa nr.26 s-a modificat in 2014 si nu mai apare asa ceva.

Modelul nou il gasiti aici
www.arad.anofm.ro/...si_anexe/...de.../adev_stagiu_cotizare.doc

De asemenea, Legea 76/2002 prevede :
art.5 In sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
V.stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...

Prin urmare, contributia trebuie sa fie datorata , nu si platita.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...

2. - Chiar daca angajatorul nu a platit contributia dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj.
- In adeverinta cu venituri pe cele 12 luni (Anexa 26) se vor trece veniturile pentru care se datoreaza contributia pentru somaj.
- Veniturile pentru care se datoreaza contributia pentru somaj sunt evidentiate in Declaratia lunara D112.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tgmm11 tgmm11 As vrea sa stiu, va rog, daca firma nu a platit asigurarile, pot sa beneficiez de somaj? (vezi toată discuția)
Contributia pentru salarii neplatita Ellena21 Ellena21 Am aflat recent ca angajatorul meu nu a platit de vreun an de zile contributia la bugetul de stat. Concret, cum sunt afectata de acest lucru?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)