avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata concediu medical

buna ziua.

va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
am avut un accident in urma caruia am primit concediu medical.
de la serviciu imi spune ca este posibil sa nu primesc indemnizatie.
nu am avut concediu medical niciodata in 21 ani de vechime adunati.
problema este ca pana anul trecut in ianuarie 2013 am fost in somaj. in februarie m-am angajat pana in februarie 2014, din februarie pana pe 29.06.2014 nu am avut serviciu. de pe data de 30.06.2014 m-am angajat, in 29.09.2014 s-a intamplat accidentul si sunt in imposibilitate de munca o perioada. pot primi indemnizatie?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: petricaa , utilizator 14:00, 31 Octombrie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu medical trebuie sa aveti cel putin o luna lucrata in cele 12 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.


3. Asadar veti beneficia de indemnizatie pentru concediu medical.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
~ Conținut șters la cerere ~
va multumesc frumos pentru raspuns. firma spune ca nu poate face calculul pe 6 luni deoarece eu am trei luni lucrate la aceasta firma. stiti cum se face calculul indemnizatiei in acest caz.
cu stima.
1. - Spuneti celui care v-a spus ca nu se poate sa citeasca OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate si Normele de aplicare a ei si o sa vada ca se poate.
- V-am redat din OUG 158/2005 ca se poate si numai cu o luna lucrata deci se poate si daca ai 3 luni lucrate.

2. In cazul dvs. se iau in calcul numai cele 3 luni lucrate in ultimele 12 luni.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


4. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa citeasca legile si sa le aplice si sa va calculeze si plateasca indemnizatiile de concediu medical.



va multumesc din suflet pentru raspuns si timpul acordat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical neplatit corinaion corinaion Buna ziua. Am lucrat timp de 20 de ani , pana in 2010 intr-un institut. Din 2010 am ramas acasa, nu am mai avut serviciu, dar am fost coasigurat la sotul meu ... (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu medical diana45 diana45 Buna ziua, M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. ... (vezi toată discuția)
Concediul medical neplatit pe motiv ''schimbare nume firma'' crisuioana crisuioana buna ziua! se plateste concediul medical daca firma la care muncesc si-a schimbat numele din firma x in firma y fara a aparea intrerupere la plata ... (vezi toată discuția)