O sa incerc sa expun cat mai pe scurt si cat mai clar speta mea...
Se da un bloc cu 4 etaje. Pe casa scarii exista 7 contoare de gaze, la etaje diferite (+ instalatiile aferente acestor separatii).
Casa scarii este prevazuta cu cate trei randuri de ferestre (de dimensiuni mici) la fiecare etaj.
De curand, Presedintele Asociatiei , dand vina pe o pereche de randunele ce cautau sa isi faca cuib ( DA . ATI INTELES BINE ... PE RANDUNELE) :) , a batut in cuie toate ferestrele de pe casa scarii, impiedicand astfel ventilarea si aerisirea.
Ce prevederi legale exista in ceea ce priveste aceasta speta?
Ce se poate face?
Nu stiu exact care sunt prevederile legale in speta, dar exista in mod sigur prevederi referitoare la asigurarea ventilatiei naturale. Cei care cu siguranta va pot ajuta sunt cei de la Gaz. De fiecare data cand se executa lucrari de separare in instalatiile de gaz acestia au cateva conditii impuse de lege iar una dintre ele este ventilatia.
Faceti o sesizare catre furnizorul de gaz. Mai departe stiu ei ce au de facut. :D
Societatea comerciala care a instalat contoarele pentru gaz era obligata sa monteze si grile de ventilatie pe casa scarii, conform Art.6.13 din normele tehnice NT-DPE-01/2004 (pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale) privind asigurarea conditiilor de ventilatie, anticipand situatii de genul "inchiderea ferestrelor pentr-o pasarica".
Aceste grile au dimensiuni (150-200 mm), trebuie una la parter la usa (in partea de jos a acesteia) si una la ultimul nivel ( geamul unei ferestre poate fi reconfigurat in functie de montarea unei grile)
Comunicati in scris presedintelui situatia, dati-i articolul din norme, spunetii ca astfel de grile pot fi achizitionate si din comert, iar cineva sa se ocupe de montarea lor.
In situatia in care refuza, procedati asa cum a mentionat @Ra Dracones, deoarece furnizorul de gaz va contacta executantul pentru a remedia eroarea, iar in cazul in care firma nu mai exista veti fi informati sa cautati o alta societate pentru executarea lucrarii. Vin si verifica situatia.
Succes!
Dupa ce am citit raspunsul dat de RaDracones, am sunat imediat la Distrigaz Sud si am sesizat problema.
Nu au trecut 15 minute de la sesizarea mea (telefonica) si o echipa de la interventii a sosit la fata locului.
Au vrut sa sisteze alimentarea cu gaze , dar pana la urma au dat termen ca pana sambata dimineata sa se scoata cuiele de la ferestre si sa se monteze aerisirile prevazute de lege.
Au avertizat ca daca mai vin o data si gasesc o astfel de neregula il vor amenda pe presedintele de asociatie si vor sista alimentarea cu gaze.
... Se pare ca totusi in Romania incep sa se urneasca lucrurile si ca daca sti unde si cum sa te adresezi , [din cand in cand] se mai face si dreptate.