avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua. Am o colega de serviciu cu urmatoarea problema. Sa o numin doamna X
Doamna X se marit cu domnul Y, doamna X aduce in casatorie 2 copii care nu sunt infiati de domnul Y. DIn casatorie rezulta un copil. Domnul Y nu doreste ca copii doamnei X sa mosteneasca din averea adusa in csatorie de el, de aceea ii doneaza copilului nascut din aceasta casatorie bunurile sale printre care si un apartament. Donatia se face cu clauza de intretinere a ambilor parinti pana la mortea acestora. Intrebarea colegei mele e , ce se intampla in cazul in care sotul moare dar copilul caruia i s-a donat apartamentul nu mai indeplineste clauzele contractului si de ingrijirea ei nu se mai ocupa? ea poate anula contractul de donatie?( apartamentul ne fiind ei ci a sotului decedat)
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 20:14, 28 Mai 2009
In mod normal, atata timp cat aceasta clauza a fost instituita in favoarea ambilor parinti, chiar daca unul dintre acestia decedeaza, obligatia de intretinere va trebui sa subziste fata de parintele ramas in viata. In situatia in care donatarul nu isi va indeplini sarcina, intrucat avem o donatie cu sarcini, va fi incidenta revocarea donatiei.
~ Conținut șters la cerere ~
In caz de neindeplinire culpabila a obligatiei contractuale , poate opera revocarea donatiei.Revocarea , in acest caz , nu e una legala , de drept , ci una judiciara, trebuie , in mod obligatoriu , constatata si pronuntata de catre instanta de judecata.
Dintre alte cauze de revocare , incidente in acest caz , alaturi de donatie afectata de o modalitate a actului juridic , in speta sarcina ,amintesc si ingratitudinea (refuzul de alimente , cuvinte ofensatoare , acte de cruzime , acte de violenta , savarsite cu intentie , nu din culpa) .Mentionez ca si acest caz de revocare se constata tot pe cale judiciara.
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Pe colegii mei i-a cam luat valul... nu este posibila revocarea donatiei.

Sotia nu este parte in contractul de donatie - ci este un tert (stipulatie pentru altul) - ea poate cere doar executarea obligatiei si in nici un caz revocarea donatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie daniele daniele in cazul unui apartament dat prin act de donatie se poate razgandi donatorul si sa ia inapoi apartamentul donat?(donatorii sunt parintii) (vezi toată discuția)
Contestare act de donatie mariadum mariadum Am doua fiice si am donat uneia dintre ele un apartament acum 14 ani. Am aflat de curand ca fata mea a pus ipoteca la banca pe acest imobil si eu in calitate ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)