Buna ziua. Am o colega de serviciu cu urmatoarea problema. Sa o numin doamna X
Doamna X se marit cu domnul Y, doamna X aduce in casatorie 2 copii care nu sunt infiati de domnul Y. DIn casatorie rezulta un copil. Domnul Y nu doreste ca copii doamnei X sa mosteneasca din averea adusa in csatorie de el, de aceea ii doneaza copilului nascut din aceasta casatorie bunurile sale printre care si un apartament. Donatia se face cu clauza de intretinere a ambilor parinti pana la mortea acestora. Intrebarea colegei mele e , ce se intampla in cazul in care sotul moare dar copilul caruia i s-a donat apartamentul nu mai indeplineste clauzele contractului si de ingrijirea ei nu se mai ocupa? ea poate anula contractul de donatie?( apartamentul ne fiind ei ci a sotului decedat)
In mod normal, atata timp cat aceasta clauza a fost instituita in favoarea ambilor parinti, chiar daca unul dintre acestia decedeaza, obligatia de intretinere va trebui sa subziste fata de parintele ramas in viata. In situatia in care donatarul nu isi va indeplini sarcina, intrucat avem o donatie cu sarcini, va fi incidenta revocarea donatiei.
In caz de neindeplinire culpabila a obligatiei contractuale , poate opera revocarea donatiei.Revocarea , in acest caz , nu e una legala , de drept , ci una judiciara, trebuie , in mod obligatoriu , constatata si pronuntata de catre instanta de judecata.
Dintre alte cauze de revocare , incidente in acest caz , alaturi de donatie afectata de o modalitate a actului juridic , in speta sarcina ,amintesc si ingratitudinea (refuzul de alimente , cuvinte ofensatoare , acte de cruzime , acte de violenta , savarsite cu intentie , nu din culpa) .Mentionez ca si acest caz de revocare se constata tot pe cale judiciara.
Pe colegii mei i-a cam luat valul... nu este posibila revocarea donatiei.
Sotia nu este parte in contractul de donatie - ci este un tert (stipulatie pentru altul) - ea poate cere doar executarea obligatiei si in nici un caz revocarea donatiei.
Donatie
Betea
Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)