avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor - cerere instituire a ordinului de protectie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor - cerere instituire a ordinului de protectie

as dori sa stiu in ce masura reclamantul se poate "folosi" in cazul cererii de instituire a ordinului de protectie de catre parintii acestuia in calitate de martori. Mentionez ca, sub nici o forma acestia nu au fost martori (nu au fost de fata...) sau implicati (victime...) in ceea ce a determinat cererea ordinului de protectie impotriva mea.

am gasit undeva, in acest forum, acest lucru. As dori sa stiu in ce masura aceasta prevedere este aplicabila in cazul meu, dovedirea necesitatii emiterii ordin de protectie cu ajutorul martorilor facand parte din familia reclamantului

Art. 315
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.

Numai in situatia in partile convin expres sau tacit ( asa cum vedeti in al.2) pot fi ascultate ca martori persoanele prevazute la. al.1 pct.1-3, ceea ce ma indoiesc ca se va intampla in cazul dvs.
In plus, sunt instante care resping in astfel de actiuni probatoriul cu martori, asa ca sa va pregatiti si pentru aceasta varianta.


va multumesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2014
maspex, utilizator
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 16:45, 2 Noiembrie 2014
o completare, posibil raspuns la ceea ce am intrebat:

Art. 316: Ascultarea rudelor si afinilor

In procesele privitoare la filiatie, divort si alte raporturi de familie se vor putea asculta rudele si afinii prevazuti la art. 315, in afara de descendenti.

Emiterea unui ordin de protectie se incadreaza la categoria proceselor enumerate mai sus?

va multumesc.
Da, se pot audia si martori din familie. Se aplica dispozitiile Art. 316 CPC.
dar emiterea unui ordin de protectie vine judecata separat, in procedura de urgenta, in camera de consiliu, in prezenta procuror, etc...

tot raport de familie este?
as dori parerea cuiva temeinic informat, in aceasta situatie...

spun acest lucru, deoarece cu ocazia primei sedinte, judecatorul nu era foarte sigur asupra descendentilor, care chiar nu au nici o treaba... Practic procurorul a argumentat, ca anumite instante/situatii permit acest lucru, la sugestia avocatului meu, acesta din urma nefiind deloc sigur ca asa stau lucrurile, s-a aruncat... cu folos in cele din urma.

citind despre o situatie similara pe acest forum, am zis sa intreb totusi...

multumesc pentru raspuns, raluk79.
Norma procesuala permite audierea martorilor rude, cat timp este vorba de fapte de agresiune petrecute in cadrul familiei.
Lg 217/2003 reglementeaza cadrul legal pt combaterea violentei in familie, iar potrivit Art. 316 C.pr.civ. pot fi audiati martori rude in procesele care vizeaza relatiile de familie.
Descendentii nu se audiaza, si chiar nu inteleg de unde vine nesiguranta jud din acest pdv.
V-am rasp astfel deoarece m-am confruntat cu o sit similara. Au fost admisi martori din fam, rel dintre parti fiind aceea de concubinaj incheiat de o buna bucata de vreme.
Nu sunt expert in domeniu, dar va pot spune ca am mai asistat la alte actiuni pt instituirea OP, sedintele fiind publice, iar eu nimerindu-ma in sala de jud. Acelasi lucru am obs: au fost audiati martori din fam.
Da, teoretic este o procedura de urg, dar depinde mult si de gradul de incarcare a instantelor. O cerere pt instituirea OP se poate solutiona in 5 zile, dar la fel de bine se poate sol si intr-o luna...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor divort ALBERTO58 ALBERTO58 pot fi citati ca martori in dosarul divort parintii? art 315 CPC ,alin 1,prevede acest lucru? (vezi toată discuția)
Refuzare martor virtual72001 virtual72001 In cadrul unui proces de partaj judiciar, dupa parintii defuncti, reclamanta este reprezentata de mandatar (sotul ei). La audierea martorilor reclamanta ... (vezi toată discuția)
Martori la divort sorana_g sorana_g buna ziua, as putea sa folosesc ca martor intr-un proces de divort pe tatal meu ? ( eu sunt paratul ). va multumesc frumos ! (vezi toată discuția)