Legea 263/2010 prevede :
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
Astfel, pensionarii de invaliditate gradul III pot cumula pensia cu orice alt venit din salarii.
In primul rand, multumesc pentru raspunsul prompt!
Despre aceasta lege stiam si eu, dar contabila invoca un amendament dat in Ordonanta de Urgenta 21/2012 (M.Of.Nr.372 din 31 mai 2012, punctul 12 (referitor la articolul 255 alineatul 8), ei au interpretat ca n-as avea voie sa profesez in invatamant.
Chiar asa mi s-a si zis : "ai voie sa profesezi in orice alta meserie, doar in invatamant...NU!"
Ceea ce mi se pare absurd si imposibil, sunt titulara pe postul meu, cu gradul II, cu ceva vechime (14 ani) si chiar doresc sa pot lucra, chiar daca starea de sanatate nu imi permite sa o fac cu norma intreaga!
Va rog sa ma consiliati in continuare (in urma celor spuse dvs.), va multumesc!
art.255 alin.9 din Legea nr.1/2011:
Personalul didactic titular in invatamantul preuniversitar beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul III si se va asigura catedra/postul didactic pe durata invaliditatii. Contractul de munca este suspendat pana la data la care medicul expert al asiguarilor sociale emite decizia prin care constata schimbarea gradului de invaliditate si redobandirea capacitatii de munca. Rezervarea catedrei/postului didactic inceteaza de la data emiterii de catre medicul expert al asigurarilor sociale a deciziei prin care se constata pierderea definitiva a capacitatii de munca.
Cred ca se refera la acest articol , care prevede ca se suspenda c.i.m. pana la data la care medicul expert al asiguarilor sociale emite decizia prin care constata schimbarea gradului de invaliditate si redobandirea capacitatii de munca.
Invaliditatea de gradul III, este caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Interpretarea data de cei de la unitatea scolara este in sensul ca trebui redobandita integral capacitatea de munca ca sa puteti lucra in sistemul de invatamant.
Stiu ca aceasta interpretare au vrut sa spuna cei de la scoala, dar eu as vrea sa stiu daca exista o varianta favorabila mie, dat fiind faptul ca nu imi permite sanatatea sa lucrez norma intreaga, dar ca nici nu pot sa raman sa traiesc din 400 de lei! Prin urmare trebuie sa revin la munca, in invatamant, aici am calificare.
Va rog sa imi spuneti daca exista ceva pozitiv pentru mine, o portita, o lege care sa fie mai clara si favorabila si pentru mine? Am auzit ca ar fi aparut o lege acum, in septembrie, octombrie, care spune ca orice pensionar cu drept de munca poate cumula pensia cu salariul.
Legea la care va referiti dvs nu va este aplicabila.
Singurul act care va avantajeaza este art.118 din Legea 263/2010 , insa Legea nr.1/2011 are prioritate, intrucat are caracter special cu privire la cumulul pensiei cu salariul.
Solicitati , pentru o claritate a situatiei dvs, un punct de vedere de la Ministerul Educatiei - Directia Juridica.