Un coleg si prieten de-al meu se confrunta cu urmatoarea situatie: Este profesor titular in invatamantul preuniversitar, are 42 de ani si acum aproximativ cinci luni a suferit un accident vascular cerebral. In urma acestuia au aparut probleme in folosirea mainii drepte si a piciorului drept precum si afazia. Dupa mai multe sedinte de kinetoterapie si logopedie poate sa mearga si sa-si foloseasca mana dreapta aproape la fel de bine ca inainte, dar are probleme de comunicare. Medicul neurolog care i-a prelungit concediul medical i-a atras atentia ca va trebui sa se pensioneze pe caz de boala (pensionare temporara).
Apare urmatoarea intrebare:
"Daca va fi pensionat pe caz de boala, ce se va intampla cu postul lui de profesor (va fi rezervat sau va fi scos la concurs, contractul de munca se va suspenda sau va inceta)?"
Imi puteti da un raspuns, va rog foarte mult, folosind articole de lege?
Va multumesc!
Art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
......
In functie de gradul de invaliditate avem:
- c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III;
- c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
Nu exista vreo exceptie in cazul invatamantului? Pe site-ul "Titularizare" sunt scoase la concurs posturi cu durata determinata scriind in dreptul acestora: "Rezervat: pensionar revizuibil, gradul ... (II, III)". Dar nu stiu articolele de lege care spun asa ceva...
art.255 din Legea 1/2011
...
(9) Personalului didactic titular în învățământul preuniversitar care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul III i se va rezerva catedra/postul didactic pe durata invalidității. Contractul de muncă este suspendat până la data la care medicul expert al asigurărilor sociale emite decizia prin care constată schimbarea gradului de invaliditate sau redobândirea capacității de muncă. Rezervarea catedrei/postului didactic încetează de la data emiterii de către medicul expert al asigurărilor sociale a deciziei prin care se constată pierderea definitivă a capacității de muncă.
Se pare ca exista posibilitatea prelungirii peste 183 de zile a concediului medical, cu cel mult 90 de zile. Totusi, chiar si dupa aceasta prelungire, este posibil sa nu poata preda. In acest caz ne intoarcem la situatia initiala. Apare urmatoarele nelamuriri:
Pensia de invaliditate de gradul III permite ca persoana respectiva sa lucreze jumatate de norma. In cazul de fata nu se pune problema de a lucra pe functia de profesor (nici macar o ora). In cazul in care primeste pensie de invaliditate de gradul III este obligat sa efectueze jumatate din norma lui de profesor? Daca nu este obligat sa efectueze jumatate din norma, i se rezerva tot postul sau doar jumatate?
In cazul in care medicul expert decide sa-i acorde pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II, poate sa solicite acordarea gradului III?