avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... in urma primirii pensiei de urmas am primit o somatie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

in urma primirii pensiei de urmas am primit o somatie pentru restituirea a o parte din bani

Buna ziua! Am primit o pensie de urmas in urma decedarii mamei mele. Aceasta stiam ca se primeste pana la terminarea studiilor. In facultate am avut o colega in aceeasi situatie cu mine, dar care desi nu-si terminase studiile, la implinirea varstei de 26 de ani nu a mai primit pensia. Eu am terminat studiile in 2006, dar pansia a continuat sa vina pana am implinit 26 de ani, stiind cazul colegei m-am gandit ca aceasta pensie nu tine de terminarea studiilor ci de implinirea varstei de 26 de ani. Dar azi, 28.05.2009, am primit somatie, pentru a restitui banii pe care spun ei iam primitnecuvenit. In momentul de fata eu nu lucrez, abia daca ma descurc sa mananc, e trist, mai ales ca ma gandesc ca am terminat si eu o facultate, iar azi a aparut si aceasta problema. Nu inteleg cum au putut sa-mi trimita pensia 21 de luni, fara sa sesizeze ca am terminat studiile, pentru ca aveau la dosar adeverinta de la facultate si stiau cand termin.
Cred ca pe undeva e si vina lor, dar acum vad ca singura care sufera sunt eu.
Va multumesc si scuzati-mi greselile, nu am putut sa ma abtin si am plans tot acest timp cat am scris
SILVIA
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:20, 29 Mai 2009
Din pacate nimeni nu poate invoca necunoasterea legilor, in apararea sa.
Dvs. ati gresit ca nu ati anuntat la Casa de Pensii ca ati terminat cu studiile, Casa de pensii a gresit ca nu v-a mai cerut adeverinta de la facultate si, din greseala in greseala, dvs. sunteti buna de plata. Statul, prin institutiile sale, chiar daca greseste, nu plateste niciodata.
Ar fi bine daca ati consulta un avocat bun care sa va spuna daca exista posibilitatea legala de a nu plati aceste sume care si asa nu aveti de unde le plati.
Chiar nu puteti sa gasiti de lucru niciunde?
Va doresc sa puteti sa rezolvati problema! Mult succes!
Sa incerc eu sa fac trimitere la dispozitiile legale referitoare la dreptul si plata pensiei de urmas, in cazul dvs.:

1. Potrivit art. 66, pct. b) din Legea nr. 19/2000, copii au dreptul la pensie de urmas daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani.
Sumele incasate necuvenit se recupereaza de la beneficiari (art. 187, alin. 1 din Legea nr. 19/2000).

2. Pentru ca v-au trimis pensia de urmas 21 de luni, desi la inceputul fiecarui an universitar aveati obligatia sa depuneti adeverinta ce atesta faptul ca va continuati studiile, vor fi controlati si cei de la casa de pensii (audit intern, camera teritoriala de conturi).

3. Procedura de executare este discutabila si destul de greoaie, in sensul ca este de durata. In timp veti gasi si puterea si mijloacele de a depasi aceasta incercare. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas la masterat nicolaegabrielm nicolaegabrielm Buna ziua! Am o problema referitoare la conditiile de acordare(primire in continuare) a pensiei de urmas.Sa zicem ca persoana X beneficieaza de pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas AlexAntip AlexAntip Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare? Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)