avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIE DE URMAS LA MASTERAT
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIE DE URMAS LA MASTERAT

Buna ziua!
Am o problema referitoare la conditiile de acordare(primire in continuare) a pensiei de urmas.Sa zicem ca persoana X beneficieaza de pensie de urmas împreuna cu fratele mai mic dupa tatal decedat fiind amândoi studenti! Cel mare termina facultatea de agronomie (durata de 4 ani- modul Bologna), are 23 de ani si se inscrie la Masterat( considerat obligatoriu!) pentru urmatorii 2 ani. Va primi în continuare pensia de urmas sau numai fratele mai mic?
Va multumesc!
Gabriel Manciu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:21, 18 Septembrie 2009
Mergeti la facultate ,luati amandoi o adeverinta ca urmati cursurile de masterat si apoi faceti dovada cu ea la casa de pensii . Este normal sa primiti acesta pensie pana cand veti fi angajati.
Multumesc pentru raspuns! Am vazut si alte cazuri asemanatoare si deci pensia o vor primi in continuare integral! Dar daca s-a întocmit si un dosar de ajutor de somaj dupa terminarea facultatii fara a se sti ca se va înscrie la master ce va trebui sa faca în acest caz? Mentionez ca pensia de urmas a fost primita pâna in prezent in forma integrala si dupa terminarea facultatii in luna iunie! Astept un raspuns URGENT si cu o baza legala!
MULTUMESC MULT! O zi minunata !!!
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
nicolaegabrielm, utilizator
Pensia de urmas va fi platita pana la implinirea varstei de 26 de ani , daca va continuati studiile , indiferent de natura acestora (universitare , masterale , doctorale).
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas din timpul masterului mihaela.iuly mihaela.iuly Am si eu o intrebare Se mai primeste pensie de urmas daca se face masterul la o facultate privata si la ID. Conteaza acest lucru, nu e si aceasta o forma de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas vandalay vandalay Buna ziua!Am 21 de ani si iau pensie de urmas in urma tatalui care a lucrat ca magistrat,sunt in an terminal si drept urmare ar trebui ca la anul sa mi se ... (vezi toată discuția)