Buna ziua!
Am o problema referitoare la conditiile de acordare(primire in continuare) a pensiei de urmas.Sa zicem ca persoana X beneficieaza de pensie de urmas împreuna cu fratele mai mic dupa tatal decedat fiind amândoi studenti! Cel mare termina facultatea de agronomie (durata de 4 ani- modul Bologna), are 23 de ani si se inscrie la Masterat( considerat obligatoriu!) pentru urmatorii 2 ani. Va primi în continuare pensia de urmas sau numai fratele mai mic?
Va multumesc!
Gabriel Manciu
Mergeti la facultate ,luati amandoi o adeverinta ca urmati cursurile de masterat si apoi faceti dovada cu ea la casa de pensii . Este normal sa primiti acesta pensie pana cand veti fi angajati.
Multumesc pentru raspuns! Am vazut si alte cazuri asemanatoare si deci pensia o vor primi in continuare integral! Dar daca s-a întocmit si un dosar de ajutor de somaj dupa terminarea facultatii fara a se sti ca se va înscrie la master ce va trebui sa faca în acest caz? Mentionez ca pensia de urmas a fost primita pâna in prezent in forma integrala si dupa terminarea facultatii in luna iunie! Astept un raspuns URGENT si cu o baza legala!
MULTUMESC MULT! O zi minunata !!!
Pensia de urmas va fi platita pana la implinirea varstei de 26 de ani , daca va continuati studiile , indiferent de natura acestora (universitare , masterale , doctorale).
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie de urmas
DarkLove
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas
vandalay
Buna ziua!Am 21 de ani si iau pensie de urmas in urma tatalui care a lucrat ca magistrat,sunt in an terminal si drept urmare ar trebui ca la anul sa mi se ... (vezi toată discuția)