avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Probleme plata poprire firma pentru un manager
Discuție deschisă în Executare silită

Probleme plata poprire firma pentru un manager

Buna ziua, un prieten are o firma destul de mare si este patron. Problema a intervenit cand a descoperit ca unul din managerii sai are mai probleme pe plan juridic. Acesta nu i-a pomenit vreodata de problemele pe care le-a generat prin creditul mai vechi, unul din ele, pe care nu l-a platit deloc si asa s-au adunat foarte multe penalitati. In fine, a aflat brusc cand s-a trezit cu citatie pe firma ca tert poprit pentru ca managerul e angajatul lui. In primul proces instanta a dat urmatoarea sentinta: a obligat terţul poprit (adica firma prietenului, adica el pana la urma) la plata către creditoare(adica banca respectiva) a sumelor de bani pe care le datorează debitorului(adica managerul), în limita creanţei de x= o suma foarte mare in euro la care s-au adaugat si cheltuieli executorii.
Prietenul meu a facut apel pentru ca suma e imensa si managerul are de platit si alte datorii pe la banci si salariul managerului este redus destul de mult. Dupa toate durerile de cap, in sfarsit se judeca apelul si iese sentinta asta: instanta admite apelul si schimba in parte sentinta atacata in sensul ca valideaza poprirea infiintata de .........la data de......, iar pentru sumele datorate periodic atat pentru cele ajunse la scadenta, cat si pentru cele scadente in viitor, validarea producand efecte de la data scadentei respectivei sume. Obliga apelantul - tert poprit(adica prietenul) la plata catre intimata - creditoare (adica banca) in limita creantei de .....o suma imensa...., a sumelor datorate intimatului - debitor inclusiv periodic in modalitatea aratata anterior. Mentine in rest sentinta. Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata. Cu recurs in .... zile de la comunicare.

Cum pe prietenul meu l-a luat capul cand doar a auzit ca a pierdut apelul, caut sa inteleg si eu povestea ca sa il mai linistesc putin.Cum nu se poate discuta normal in perioada asta nici cu juristul nici cu el, va rog sa ma lamuriti ce inseamna toata nebunia aceasta. Inseamna ca prietenul meu adica patronul firmei trebuie sa plateasca suma aia imensa? Sau sa ii retina salariul managerului si sa vireze in timp datoria aceea? Pentru ca e vorba de ceva urias ca plata ce ar duce la falimentarea firmei chiar. Ce se poate face? Il poate da afara pe manager si sa nu mai fie nevoit sa plateasca ? Daca ii desface contractul de munca si face recurs spunand ca nu a stiut de problema aceasta, ceea ce e adevarat, mai este obligat sa achite? Cel mai mult vreau sa stiu ce inseamna acea solutie, ultima descrisa.Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:57, 3 Noiembrie 2014
Din ce spuneti dvs. reiese ca managerul este angajat la firma prietenului dvs. si incaseaza un salariu (un venit). Ehh ..poprirea veniturilor periodice se aplica asupra acelui salariu (in cuantum de 1/3 din venit daca este in discutie doar un singur creditor, adica o banca), ca urmare nu vad unde este problema prietenului patron de firma daca atunci cand vine data salariului vireaza 2/3 in contul angajatului - manager (sau ce este el) si 1/3 in contul indicat de executorul judecatoresc (sau de banca dupa caz).

2) Se impune o precizare din partea dvs. si anume : salariatul (managerul sau ce-o fi dansul) are si vreo alta suma de bani de incasat pe patron (prietenul dvs.)? Adica l-a imprumutat cu bani? Imprumutul a ajuns la scadenta? Caci daca DA, atunci treaba se complica in sensul ca patronul trebuie acum, in loc sa returneze suma catre salariat, o va returna catre banca.
Dar sa speram ca punctul 2) nu are corespondent in realitatea descrisa de dvs. :D

Ati inteles ceva?
buna seara, nu stiu sa aiba patronul un imprumut la manager.Nu am inteles bine cine sa fie imprumutat la cine? Managerul la patron sau invers?Problema managerului este aceea ca acesta este dator la mai multe banci si are de platit si pensie alimentara.Are mari datorii din care nu se stia decat de pensia alimentara si ceva rate mici la o banca.Nu in halul acesta.Multumesc. Patronul se teme sa nu fie nevoit de banca sa plateasca el banii astia in lipsa posibilitatii angajatului.
images a scris:
Problema managerului este aceea ca acesta este dator la mai multe banci si are de platit si pensie alimentara.

Managerului, oricum ar fi, nu i se poate opri mai mult de 1/2 din venituri, oricati creditori ar avea. Deci ca sa exemplificam, daca are un salariu de 8000 lei, nu i se poate opri mai mult de 4000 lei. Punct.


images a scris:
Patronul se teme sa nu fie nevoit de banca sa plateasca el banii astia in lipsa posibilitatii angajatului.

Patronul nu are treaba cu datoriile angajatilor, salariatilor, cunoscutilor, amantelor, copiilor (daca sunt majori), etc. Patronul trebuie doar sa vireze (asa cum v-am spus anterior) o "bucata" din salariul managerului (de obicei 1/3 din suma) catre creditor (banca, sau prin executor), iar restul de bani catre salariat. Deci patronul nu da un leu de la el, el doar directioneaza o parte din salariul cuvenit managerului catre creditor (banca). Atata tot. Intelegeti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu flawrin28 flawrin28 Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in ... (vezi toată discuția)
Executare silita 2740826332154 2740826332154 daca un angajat a facut un imprumut bancar(pentru el personal)inainte de a se fi angajat la actualul loc de munca,imprumut pe care nu l-a platit si acum firma ... (vezi toată discuția)
Validare poprire skorpyonull skorpyonull Sunt chemat (firma)in judecata intr-un dosar in calitate de tert poprit dosar in care se cere validarea popririi. In fapt am fost somat de executor in luna ... (vezi toată discuția)