avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Inregistrare audio proba in proces
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Inregistrare audio proba in proces

Buna seara
Sotul meu a fost injurat, amenintat si scuipat de catre un vecin. Am vrut sa depunem plangere prealabila, dar din pacate nu putem dovede infractiunea de amenintare, deoarece nu avem martori.
Ne-am gandit ca de acum incolo imediat cum il vedem sa pornim functia de inregistrare la telefon, pentru ca atunci cand in mod sigur ne va agresa/ameninta sa-i avem inregistrat comportamentul pe telefon, pentru a putea sa-l folosim ca proba in proces pentru infractiunea de amenintare.
Este legal si se poate folosi inregistrarea ca proba?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: portocalamecanica , utilizator 13:05, 2 Noiembrie 2014
Este legala inregistrarea, conform urmatorului facsimil din codul penal :

Nu constituie infracțiune fapta săvârșită: a. de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

Deci da, este cel mai bun lucru care-l puteti face. Bafta!
Parerea mea este ca ar trebui evitate pe cat posibil astfel de incidente, care de multe ori degenereaza in altele.
Cu privire la inregistrarile pe care doriti sa le faceti, este o chestiune delicata. Este adevarat ca potrivit Codului prin probă se înţelege orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei, numai ca se ridica alte probleme si s-ar putea sa pierdeti si timp si bani.
Aprecierea unei probe, indiferent de conţinutul acesteia, poate duce adesea la concluzii eronate atâta timp cât nu este evaluată în raport de întregul probator al dosarului pentru a-i stabili astfel legalitate, relevanţa şi forţa probatorie (interceptare telefonică din conţinutul căreia rezultă cu certitudine comiterea unei infracţiuni poate fi declarată nelegală dacă pe parcursul procesului se dovedeşte ca este falsificată).

Pt Trandafir - multumesc, din fericire si din cate am cautat eu prin legi, este acceptata aceasta proba.
Pt dna. avocat Silvia - sunt de acord cu dvs., dar ne apropiem de 40 de ani si niciodata nu am avut parte de asemenea ''incidente'', nu le-am cautat si nici nu le-am cauzat. Iar in ceea ce priveste degenerarea in ce ar putea consta - de la scuipat si amenintat la lovituri, iar fara martori. Individul nu s-a ferit sa loveasca un copil si desi au fost martori 2 vecini tot nu au castigat in instanta, deoarece nu au avut probe suficiente. Iar eu sincera sa fiu, nu doresc sa fiu ca mielul dus la taiere, ci doar sa-mi iau masuri de precautie - legale - pentru ca in viitor cand sigur se va intampla ceva, sa pot sa-mi caut dreptatea in instanta si nu sa ramana sotul meu scuipat si amenintat de catre un marsav.
Iar in ceea ce priveste falsificarea, aici vorbim de oameni obisnuiti si cu intamplari care din pacate in fata legii sunt considerate minore. Daca era vorba de un trafic de influenta, arme, bani, jocuri politice etc, poate ca oamenii care isi permit sa faca asemenea infractiuni isi pot permite sa dea zeci de mii de euro ca sa se falsifice o inregistrare, dar noi suntem oameni obisnuiti care nici nu au habar cu ce se falsifica o inregistrare si nici nu au bani sa-i plateasca pe altii sa o faca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Injurii prin telefon atecma atecma Buna ziua, o sa incerc sa va descriu situatia de fapt, cat mai clar posibil, pentru ca am nevoie de unraspuns cat mai repede daca este posibil. acum cateva ... (vezi toată discuția)
Înregistrare neautorizată convorbire luxi luxi Intra sub incidenta legii înregistrarea pe telefon de către un coleg a discuțiilor din vestiarul unei secții ? Daca da ce lege este încălcată cui ... (vezi toată discuția)