avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... injurii prin telefon
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

injurii prin telefon

Buna ziua,
o sa incerc sa va descriu situatia de fapt, cat mai clar posibil, pentru ca am nevoie de unraspuns cat mai repede daca este posibil. acum cateva zile eram in casa unui prieten cand la un moment dat la sunat cineva pentru a clarifica o situatie pe care o aveau ei. dupa cateva schimburi de replici am luat si eu receptorul si am incercat sa vorbesc cu persoana, dar la un moment dat am ajuns sa ne injuram reciproc;
la cateva zile primesc de la judecatorie citatie cum ca trebuie sa prezint pentru audieri avand in vedere faptul ca persoana respectiva m-a rerclamat pentru injurii.(ar fi zis ca are inregistrata convorbirea telefonica)
este permisa in instanta aceasta proba? sau, mai zice ca are si martori!¿
va rog,:( puteti sa-mi dati vreun sfat? multumesc anticipat
Teoretic, daca nu v-a anuntat ca acea convorbire se inregistreaza, proba-inregistrare nu va putea fi folosita/administrata in instanta.Daca insa telefonul a fost dat pe speaker iar de fata erau cel putin 1-2 martori care pot afirma ca au auzit "injuriile", situatia se cam complica...
Dvs. vorbiti acum de un proces civil, nu?
Nu puteti fi chemat la judecatorie intr-un proces penal la plangerea prealabila.
nu inteleg ce vreti sa spuneti? atunci de ce sunt citat la judecatorie?

proces civil?
In primul rand cand este vorba despre insulta nu are importanta daca a fost facuta in public sau erai numai tu cu persoana respectiva. Evident ramane problema dovedirii ei.
2. Nu are importanta daca ai fost avertizat ca inregistreaza convorbirea sau nu.
Acum raspunsul la problema ta
1. in mod normal pentru inregistrarea audio sau video ai nevoie de autorizarea motivata a Judecatorului pentru a putea fi proba in instanta si cum am eu o presimtire ca nu o are rezulta ca nu cred ca o va admite
2. problema cu martorii daca sunt doi este suficient sa faca dovada faptului ca a fost insultat
3. mai apare o problema sa faca dovada faptului ca ai fost tu si nu o alta persoana la telefon
ca dupa voce nu stiu ce sa zic daca o sa poata. Asta daca cei care erau cu tine cand ai vorbit cu el nu sunt martorii lui (obligatoriu sa fie doua sau mai multe persoane).

asa ca eu zic ca mai bine la politie sa nu declari ca tu ai facut ceva in acest sens ci sa negi total
ca nu este infractiune sa negi
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
anoxzzz, utilizator
Pentru a aduce acest raport juridic de conflict in fata institutiilor abilitate , e necesara o plangere penala prealabila , incidenta, ca regula , in cazul infractiunilor care prezinta un pericol social redus .Deci , daca veti dori tragerea la raspundere penala a faptuitorului , acest act de sesizare se depune fie la Politie , fie la Parchet , efectuandu-se acte de cercetare.Chiar daca si dumneavoastra ati recurs la aceeasi conduita ca si faptuitorul , in sarcina dumneavoastra se retine scuza provocarii.

Insa in cazul acestei infractiuni , elementul material trebuie sa fi fost savarsit prin actiuni esentiale ,intr-adevar vexatorii , iar probatiune , comporta , totusi , aspecte aparte .Astel , daca ati apuca , cumva , sa inregistrati convorbirea , aceasta poate fi prezentata agentilor de politie , chiar si sms-urile , daca au existat .Depozitia martorilor are forta juridica deosebita , avand in vedere chiar posibilitatea de a nu fi coroborata cu alte mijloace de proba.Ganditi-va , insa , daca , cu adevarat, doriti o "sanctionare" , sau doar o "admonestare" , un "avertisment" al faptuitorului .

Din punctul meu de vedere , un singur incident de o asemenea natura poate fi ignorat , insa , daca situatia persista , puteti opta pe calea legala de a solutiona acest diferend.
Va sfatuiesc , insa , intr-o prima etapa , fie sa ignorati aceasta persoana , neraspunzand la telefon , fie sa identificati ce o face sa adopte o asemenea pozitie fata de dumneavoastra , incercand sa-l determinati sa renunte la acest comportament.
Ganditi-va ca , odata ce ati sesizati agentii de politie /Parchetul, veti fi implicat si dumneavoastra , apreciindu-se in concret declaratiile dumneavoastra , ca parte vatamata .Asa incat , in acest caz , recomand concilierea intre partilor care au o situatie conflictuala , cine stie din ce motive .Identificati-le .Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Dosar penal mallasorte_mm5 mallasorte_mm5 cineva vrea sami fac dosar penal pentru ca lam injurat shi lam amenintat!este posibil?ca proba pana acum sustine ca imi inregistreaza apelurile! (vezi toată discuția)
Plangere penala ionutcosmin1 ionutcosmin1 buna ziua,am primit prin sms cat si telefonic cuvinte jignitoare atat mie cat si familiei mele de la o persoana cunoscuta dupa un anume nr de telefon dar de o ... (vezi toată discuția)
Sms - probe sau nu in instanta?! xuser xuser Sunt SMS-urile considerate probe in instanta?! Nu de alta, dar orice \"fraier\" poate intra cu un software in memoria telefonului/cartelei SIM si sa ... (vezi toată discuția)