Buna seara. Am fost chemat in judecata de asociatia de proprietari pentru datoria pe care o am la intretinere. Nu contest datoria si ma chinui sa o platesc asa cum pot. Problema este ca actiunea a fost formulata de catre fosta presedinte si fosta administratora ,iar suma pretinsa este mai mare decat suma afisata in acest moment pe lista de plata. De asemenea mi se solicita si fondul de rulment pe care l-am preluat de la fostul proprietar anul trecut cand am cumparat locuinta si pentru care am semnat intr-un registru fara a avea si o
chitanta. La cerere au atasat un tabel scris de mana cu datoria aferenta fiecarei luni, adunand si penalitati si acel fond de rulment,dar fara listele care au fost afisate in fiecare luna. Pot cere in intampinare sa aduca acele liste la dosar?Multumsc.
Prin intimpinarea formulati apararile pe care înțelegeti sa le invocați si din ce motive considerati datoria la întreținere pentru care ati fost chemat in judecata nu corespunde cu cea afișata in listele de întreținere. Ca probe puteti solicita proba cu înscrisuri si solicitati sa fie puse la dispoziția instantei de catre Asociație, cu toate ca Dvs trebuie sa faceti dovada celor susținute. De asemenea, puteti solicita o expertiza in domeniu, pe care trebuie sa o plătiți.
@lazu1981
Cam dubioasa situatie / asociatie ( tabel de mana, fara a se depune liste, sume cerute de doua ori ??) , pai nu merge asa dupa ureche...
Cred ca - spre deosebire de alti restantieri - dvs. pareti de buna credinta. Sa le luam pe rand :
- Asociatia care v-a dat pe dvs. in judecata trebuie sa o faca legal .Persoana care a semnat cererea de chemare in judecata trebuie sa faca dovada calitatii de reprezentant legal al asociatiei - obligatoriu trebuie procesul verbal prin al Adunarii in care a fost ales in functie presedintele, cu dovada convocarii legale .( Administratorul - fost sau actual - nu poate sa dea pe nimeni in judecata, are functie de executie si NU reprezinta asociatia in justitie ! )
- Sentinta judecatoreasca de infiintare a asociatiei de proprietari, copie dupa codul fiscal
- Actionarea in judecata se face prin hotararea Adunarii generale .Cereti procesul verbal respectiv.
-Asociatia este bineinteles obligata sa-si dovedeasca pretentiile : sa depuna in copii certificate cu originalul toate listele de plata pentru perioada in cauza si un centralizator ( Atentie : listele nu se fac dupa fantezia fiecarei asociatii, ci trebuie sa respecte formatul impus prin Ordinul Ministerului Economiei si Finantelor nr.1969/2007, anexa 2- cod document 14-6-28 .Instanta cere de obicei si fisa apartamentului respectiv .
- este obligatoriu tabelul cu modul de calcul al penalizarilor de intarziere. Conform legii 230/2007-art.49, procentul nu poate depasi 0,2% pe zi din suma- asta trebuie sa fie obligatoriu prevazut in Statutul Asociatiei inca de la Adunarea generala de constituire Cereti extras/copie dupa pagina din Statut care se refera la adoptarea sistemului de penalizari.
- Penalitatile nu pot depasi suma la care se refera.
- faptul ca ati platit sume fara chitanta (" fond rulment -pentru care am semnat intr-un registru " ) este vina dvs., fara suparare. :( Puteti cere si copie dupa registrul de evidenta a fondului de rulment ca sa dovediti plata ,si el este obligatoriu, desi din ce ati scris m-as mira sa aiba o evidenta corecta. SUCCES !
Multumesc pentru raspuns. Am facut intampinare si am cerut sa aduca la dosar listele de intretinere. Culmea este ca nu sunt singura, fiind vreo 7 procese contra restantierilor ( fiecare avand datorii mai mari sau mai mici), insa cererile de chemare in judecata facute impotriva lor au fost anulate in temeiul art. 200 din ncpc. A mea a considerat completul ca este legal facuta si mi-a dat termen pentru depunerea intampinarii. Sper ca la primul termen sa ceara totusi proba pretentiilor.