avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita firma de recuperare
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita firma de recuperare

Speta suna in felul urmator:
Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta suma nu am mai acoperit acest card.Banca X a cesionat creanta in 2014 catre fierma de recuperare Y care ulterior neajungand la un consens cu mine a trimis actele catre un executor judecatoresc care din cate observ pe portalul just.ro a reusit incuviintarea executarii silite.Insa problema este alta:Conform Art. 1.578 Codul Civil
(1) Debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care:
a) accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa;
b) primeste o comunicare scrisa a cesiunii, pe suport hartie sau in format electronic, in care se arata identitatea cesionarului, se identifica in mod rezonabil creanta cedata si se solicita debitorului sa plateasca cesionarului. In cazul unei cesiuni partiale, trebuie indicata si intinderea cesiunii.
Mai mult de atat in contractul de credit incheiat cu banca X nu se stipuleaza faptul ca banca poate cesiona creanta catre a terta persoana sau institutie SRL.
Pot cere nulitatea cesiunii de creante pe urmatorul considerent?
(i) este incalcat caracterul intuitu personae al contractului de credit
Cel mai recent răspuns: cristi111us , utilizator 09:22, 14 Noiembrie 2014
Buna seara,
intradevar in cazul contractului de cesiune nu este necesar acordul debitorului cedat , dar ca acest contract sa ii fie opozabil trebuie sa fie notificat de catre partile contractului cedent sau cesionar.
Afirmatia cum ca printr-un borderou de la posta se poate demonstra ca afost comunicata notificarea de cesiune poate fi combatuta in instanta, nu cred ca este corect sa informam gresit.
Atata timp cat nu iti vei exercita drepturile nu poti stii ce decizie poate lua o instanta de judecata, din experienta pot spune ca nu mai tine aceasta afirmatie.
Exercitativa drepturile oameni buni.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
ASISTENTAEXECUTARE.RO, Avocat
Sunt perfect de acord cu afirmatia dvs finala : Exercitativa drepturile oameni buni !
Insa cu insinuarea de dezinformare nu sunt de acord "Afirmatia cum ca printr-un borderou de la posta se poate demonstra ca afost comunicata notificarea de cesiune poate fi combatuta in instanta, nu cred ca este corect sa informam gresit."
De fapt, sunt de acord 50%, in sensul ca poate fi sustinuta in instanta lipsa primirii notificarii, insa nu este un argument de natura sa duca la admiterea contestatiei la executare.
Ceilalti 50% sunt din vina debitorilor, in sensul ca desi in contractele initiale de credit este mentionat ca debitorul se obliga sa informeze banca despre orice schimbari - inclusiv a datelor de contact/domiciliu - de multe ori se muta la o alta adresa fara a instiinta creditorul/banca.
Daca doriti va pot da in acest sens exemplul subsemnatului - care nici la 3 ani si jumatate de la momentul cesiunii creditului nu a primit notificarea (desi adresa nu s-a schimbat), sau un alt caz interesant de pe acest forum la care notiificarea a fost trimisa in cu totul alt oras decat cel de domiciliu al debitorului, insa instanta nu a tinut cont de acest aspect, respingand exceptia.
Si pana la urma, notificarea cesiunii poate fi facuta si la momentul demararii actiunii impotriva debitorului - potrivit art 1580 NCPC.

@trandafir2 : "... atata timp cat nu vi se comunica cesiunea, dvs (debitor) puteti plati in continuare catre banca iar plata se considera valabila...." - perfect de acord, cu o mica exceptie : Sunt multe cazuri in care odata cu cesionarea contractului banca inchide contul aferent creditului ... a.i. debitorul parca nici nu a existat vreodata in portofoliul bancii respective. In aceasta situatie, unde face depunerea ratei (in ce cont) ? Iar raspunsul este unul negativ : Nicaieri :-(
Nu stiu speta ta, dar mai mult ca sigur iti pot spune de ce nu esti in posesia acelei notificari de cesiune.
Dar intai sa spunem despre cesiune in N.cod civil."conform art. 1578-1581 noul Cod Civil opozabilitatea se poate face prin:
a) acceptarea cesiunii de către debitor printr-un înscris a cărui singură condiţie este să aibă dată certă [art. 1578 alin. (1) lit. a)]. Este vorba, aşadar, de cel puţin un act sub semnătură privată care să aibă dată certă;
b)notificarea scrisă a cesiunii, pe suport de hârtie sau în format electronic (cu condiţia să fie suficient de specifică şi să arate identitatea cesionarului, să indice „în mod rezonabil” creanţa cedată şi să solicite debitorului plata directă, iar dacă este o cesiune parţială, notificarea trebuie să indice şi întinderea acesteia [art. 1578 alin. (1) lit. b)]4. Aceeaşi notificare este cerută şi în cazul cesiunii unei universalităţi de creanţe pentru realizarea opozabilităţii faţă de debitorul cedat (art. 1579). In legătură cu această notificare, este de reţinut şi că ea poate fi făcută de ambele părţi, adică de cesionar ori de cedent. Cedentul nu are, însă, obligaţia legală de a face notificarea. Aşa că ea este făcută, de cele mai multe ori, de către cesionar, deoarece el este cel interesat. După cum ea este făcută de una sau cealaltă dintre părţi, ea produce efecte diferite: i. dacă ea este făcută de către cedent, debitorul cedat trebuie să execute prestaţia direct faţă de cesionar, opozabilitatea fiind realizată de la data comunicării notificării. dacă notificarea este făcută de către cesionar, debitorul are dreptul de a-i pretinde acestuia să-i prezinte dovada scrisă a cesiunii, precum şi de a suspenda plata până la acest moment [art. 1578 alin. (3) şi (4)]; până la comunicarea dovezii scrise a cesiunii de creanţă către debitor, notificarea nu produce efecte [art. 1578 alin. (5)];

Deci sa interpretam corect prevederile legale adica "de la data comunicarii" nu de la data trecuta in borderou intrucat acesta nu poate fi considerat o dovada a comunicarii.

Iar in speta ta mai mult ca sigur noii creditori s-au prevalat de prevederile legii 99/1999 , care la ora actuala a fost abrogata.

Cu tot respectul pentru profesia dvs si pentru intentia admirabila de a ajuta pe cei prezenti pe acest forum, insa din punctul meu de vedere ultima dvs postare adevereste zicala "am vorbit mult dar nu am spus nimic".
Inca nu mi-ati oferit raspuns la intrebarea "de ce nu sunt in posesia acelei notificari de cesiune", si tare am impresia ca discutia a deviat de la subiect.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte - preluare creanta horia2010 horia2010 Daca un contract se incheie intre doua parti atunci pe ce drept o a treia parte poate prelua drepturile uneia fara acordul celeilalte? cum se poate contesta ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune creanta (contract de credit) stefanmihail stefanmihail Contractul de cesiune creanta dintr-un contract de credit credit este titlu executoriu , ca si contractul de credit? Adica , banca a cesionat creanta. ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)