avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare cumparare imobil nou
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare cumparare imobil nou

Buna ziua ,

Ma numesc Alexandru si in urma cu ceva timp am achizitionat un imobil direct de la dezvoltator , printr-o promisiune bilaterala , antecontract autentificat de un Birou Notarial .

Dezvoltatorul nu doreste inscrierea in Cartea Funciara a actului , iar antecontractul lasa cumva de dorit in sensul ca nu pot avea nici o garantie , mentionez ca nu exista pentru moment autorizatii de nici un fel pentru constructie .

Doresc sa stiu daca in afara de notarea in Cartea Funciara ,exista una sau mai multe mentiuni , clauze de notat in antecontract prin care sa pot avea garantia mutarii in casa noua si ca dezvoltatorul isi va tine promisiunea .

Postez un link cu antecontractul ( modificat , fara nume , adrese sau date cu caracter personal ; daca nu este permis rog stergerea lui de catre un admin , cu scuze )

[ link extern ]

Va multumesc anticipat , orice raspuns poate ajuta .

Puteti scrie orice in acel antecontract, daca nu este serios constructorul, tot acolo veti ajunge.
av_silvia_margineanu a scris:

Puteti scrie orice in acel antecontract, daca nu este serios constructorul, tot acolo veti ajunge.

:angry: Foarte profesional raspunsul d-voastra. La urma urmei, a contrario judecatii d-voastra daca constructorul este serios, nici contract nu-i mai trebuie, nu-i asa? Doar au batut palma. ;)
...
@Alexandru-Razvan
Offtopic
54 Mb un amarat de contract? Sper sa fie cu poze 3D. Trimit la instanta 200 de pagini intr-un volum de 10 ori mai mic. :-/ Si se descarcaaaa cu o vitezaaaaa ... la fel de repede cum reuseau sa voteze romanii la Paris si Londra.
... S-a descarcat! [ link extern ]
In cele patru pagini ale acestui antecontract am putut citi destul de clar ca ati incheiat cu promitentii vanzatori un contact de imprumut pentru suma de 4000 euro (plus eventualele rate platite de 150 euro/luna) fara dobanda. Daca se razgandesc si nu mai vor sa va vanda trebuie sa va dea 4000 euro inapoi. Atat. Niciun cuvant despre calitatea si receptia finisajelor, etapele de lucru, si muuuuuuuuulte, muuuuuuuuulte altele.
Notarea in CF? In care CF? Scrie clar in conventie ca va asumati riscul de a nu nota antecontractul in CF.
...
Notarul la care ati fost era ales de dezvoltator, nu-i asa? :weg: Cum credeti ca se fac banii? Hmmmm? Notarului nu-i pasa daca una dintre parti este dezavantajata pentru ca nu e treaba lui sa anticipeze ce s-ar putea intampla. Treaba notarului este sa verifice consimtamantul partilor si legalitatea actului.
Ca idee, asistarea de un avocat sau redactarea antecontractului de un avocat urmata de autentificarea lui de oricare notar doreste dezvoltatorul v-ar fi costat probabil cateva sute de lei si v-ar fi scutit de pacaleala asta.
In concluzie: trebuie sa asteptati, poate aveti noroc si se tine de cuvant. Altfel aveti un singur drept: cand s-o implini termenul fara sa va puna la dispozitie apartamentul sa cereti inapoi cei 4000 de euro platiti.

u.b.i.k. a scris:

Notarului nu-i pasa daca una dintre parti este dezavantajata pentru ca nu e treaba lui sa anticipeze ce s-ar putea intampla. Treaba notarului este sa verifice consimtamantul partilor si legalitatea actului.

Io zic ca treaba notarului e muuuult mai complexa. O spune chiar legea de organizare si functionare:

Art. 79. -
(1) Notarul public are obligatia sa desluseasca raporturile juridice dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l incheie, sa verifice daca scopul pe care il urmaresc este in conformitate cu legea si sa le dea indrumarile necesare asupra efectelor lui juridice

Acu, ce e drept, e drept: ezicsta notari si notari...
@themis
Adevarat. Le da indrumari asupra efectelor juridice. Insa nu e treaba lui sa inceapa sa le explice ce se intampla daca partea cealalta nu-si executa contractul, ce garantii ar trebui sa solicite la incheierea contractului, ce fel de verificari ar trebui facute pe parcursul derularii unui astfel de contract etc. D'aia poate ca e bun un avocat si d'aia in alte tari astfel de contracte nu se incheie fara avocati.
De acord cu tine, u.b.i.k., exceptand poate faptul ca ar fi relevant de cine e ales notarul.
Este corect ca notarul face o informare mai ampla despre efectele unui act partii care il contacteaza, insa in esenta, munca lui e aceeasi indiferent ce notar e, de cine ales etc. ACTUL, redactarea actului conteaza mai mult.
Astfel, daca tu alegi notarul si eu vin cu actul redactat de un avocat al meu, cine crezi ca ar fi avantajat?
Notarul nu are atributii de reprezentare sau de "ajutare" a unei parti sau a alteia. El are atributiuni formale concrete.

Themis, e corect ca notarul ar trebui sa dea informatii despre act partilor, insa, din pacate, timpul e pretios pentru ei si prost platit. Consultatia juridica prinsa in onorariul pentru incheierea unui document nu justifica pierderea unei ore (MINIM) cu explicatii despre actul juridic. Tocmai de aceea, in majoritatea actelor juridice, omul declara ca a citit si inteles...
Nu mai spun ca explicatiile si, mai ales, intelegerile actelor de catre parti duc, deseori, la negocieri/renegocieri si redactari de acte noi, deci alt consum suplimentar neplatit.

Oricum, eu n-am avut rabdare sa deschid actul, insa ce notare in CF daca nu exista imobilul? Poate sunt detalii suplimentare in document, insa o promisiune este cu atat mai buna cu cat se incheie cu proprietarul imobilului care se promite a se vinde, or aici inteleg ca imobilul insusi nu exista... de asemenea, trebuie sa existe clauze penale concrete, usor de pus in practica si indeajuns de clare incat sa nu se ajunga la instanta.

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)
Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare marinmih marinmih Buna ziua! In data de 03.07.2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren in valoare de 8300 EURO platind un avans de 2000 Euro ... (vezi toată discuția)