avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credite bancare - recuperare comision de risc si ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credite bancare - recuperare comision de risc si comision de administrare

Am avut un credit de nevoi personale pe care inainte de al achita (anticipat) integral m-am gandit sa cer bancii unele drepturi/"concesii", precum exonerarea de la plata comisionului de risc (de 28 euro/luna). Banca a fost de acord si astfel am facut o economie importanta in buzunar.
Ce sanse sunt sa recuperez comisionul platit deja(din moment ce odata cu aparitia OG 50/2010 bancile aveau obligatia inlaturarii acestui comision) ?
Mentionez faptul ca, in 16.10.2010 am raspuns negativ bancii de a incheia un act aditional prin care banca cumula acest comision de risc de 28 euro cu cel de administrare de 5 euro, alcatuit , abuziv, un comision de administrare de 33 euro.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ROMANFLORIN , utilizator 15:45, 9 Septembrie 2015
Pe ce perioada aveti de recuperat acest comision ?
comisionul a fost perceput de banca de la incheierea contractului (februarie 2007) si pana la stingerea (anticipata)a contractului-septembrie 2014. Cu toate acestea , tinand cont ca modificarea caluzei privin cumularea comisioaneleor s-a produs in octombrie 2010, as pretinte macar pentru ultiii trei ani (in conditiile in care, banca recunoaste nelegalitatea clauzei atunci cand- august 2014, aproba cererii mea de exonerare la plata a comisionului de risc cu o rata anterioara stingerii contractului-septembrie 2014).
Ii puteti pretinde pe ultimii 3 ani, sansele sa castigati sunt destul de mari.
Puteti initial sa adresati o cerere bancii.
multumesc pentru incurajare. Am adresat o astfel de cerere, insa banca mi-a spus ca nu poate face mai mult, adica sa ma scuteasca de comision de la data de la care eu am solicitat (aug.2014), insa faptul ca nu am fost de acord din 2010, nu e acelasi lucru?! ...Multumesc!
Avand in vedere jurisprudenta recenta, eu cred ca aveti sanse la restituirea comisionului de risc.
ICCJ a decis ca dreptul de a solicita restituirea sumelor incasate cu titlul de comision de risc este imprescriptibil, conform principiului caruia quod nullum est, nullum producit effectum.
Curtea a mai subliniat ca atat conform legislatiei interne cat si Directivei nr.93/2013 a CCE, notiunea de clauza abuziva este acceptata in sensul in care Banca nu a oferit Clientului sau posibilitatea de a negocia efectiv clauzele contractuale ale conventiei de credit.
Daca banca nu poate prezenta dovada scrisa ca a negociat cu dvs. clauzele abuzive, atunci aveti toate sansele, intrucat este evident ca a fost incalcat caracterul bilateral al conventiei incheiate de catre parti.

Nu pierdeti timpul in negocierea directa cu banca, ci mergeti direct in instanta.

Trebuie sa tratati in mod serios alegerea unui avocat "specializat" pe astfel de spete, astfel ca problema dvs. sa fie solutionata cu succes.

Alte discuții în legătură

Recuperare comision de la banca ROMANFLORIN ROMANFLORIN Am avut un credit de nevoi personale pe care inainte de al achita (anticipat) integral m-am gandit sa cer bancii unele drepturi/\\"concesii\\", precum ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Identificare clauza abuziva in contract de credit leona777 leona777 buna ziua, as vrea sa stiu ce sanse am sa castig un proces daca dau in judecata banca ptr un comision de risc de 30 euro/luna. S-au mai castigat astfel de ... (vezi toată discuția)