avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credite bancare - recuperare comision de risc si ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credite bancare - recuperare comision de risc si comision de administrare

Am avut un credit de nevoi personale pe care inainte de al achita (anticipat) integral m-am gandit sa cer bancii unele drepturi/"concesii", precum exonerarea de la plata comisionului de risc (de 28 euro/luna). Banca a fost de acord si astfel am facut o economie importanta in buzunar.
Ce sanse sunt sa recuperez comisionul platit deja(din moment ce odata cu aparitia OG 50/2010 bancile aveau obligatia inlaturarii acestui comision) ?
Mentionez faptul ca, in 16.10.2010 am raspuns negativ bancii de a incheia un act aditional prin care banca cumula acest comision de risc de 28 euro cu cel de administrare de 5 euro, alcatuit , abuziv, un comision de administrare de 33 euro.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ROMANFLORIN , utilizator 15:45, 9 Septembrie 2015
E corect ca dreptul de a i se restitui sumele in baza unor clauze contractuale abuzive este imprescriptibil in acest moment (caci se doreste modificarea Legii 193/2000), insa mai depinde si ce act a semnat la stingerea creditului.
E posibil ca banca sa ii fi impus un act, gen "Tranzactie", prin care i-a acordat o "facilitate", pentru a declara ca renunta la orice litigiu viitor, etc...
Din pacate nu puteti recupera banii decat in instanta, pe baza Legii 193/2000.
OUG 50/2010, in forma finala aprobata de parlament prin Legea 288/2010, nu se aplica decat creditelor contractate dupa aparitia ei.
Si intervine prescriptia, adica nu puteti recupera decat pentru ultimii 3 ani. Este adevarat si ce-a scris burdy, adica se poate sa fi semnat ceva la plata anticipata a creditului. Bancile se agata de orice.

Birou-De-Mediator a scris:

Avand in vedere jurisprudenta recenta, eu cred ca aveti sanse la restituirea comisionului de risc.
ICCJ a decis ca dreptul de a solicita restituirea sumelor incasate cu titlul de comision de risc este imprescriptibil, conform principiului caruia quod nullum est, nullum producit effectum.
Curtea a mai subliniat ca atat conform legislatiei interne cat si Directivei nr.93/2013 a CCE, notiunea de clauza abuziva este acceptata in sensul in care Banca nu a oferit Clientului sau posibilitatea de a negocia efectiv clauzele contractuale ale conventiei de credit.
Daca banca nu poate prezenta dovada scrisa ca a negociat cu dvs. clauzele abuzive, atunci aveti toate sansele, intrucat este evident ca a fost incalcat caracterul bilateral al conventiei incheiate de catre parti.

Nu pierdeti timpul in negocierea directa cu banca, ci mergeti direct in instanta.

Trebuie sa tratati in mod serios alegerea unui avocat "specializat" pe astfel de spete, astfel ca problema dvs. sa fie solutionata cu succes.






si care e decizia Curtii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare comision de la banca ROMANFLORIN ROMANFLORIN Am avut un credit de nevoi personale pe care inainte de al achita (anticipat) integral m-am gandit sa cer bancii unele drepturi/\\"concesii\\", precum ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Identificare clauza abuziva in contract de credit leona777 leona777 buna ziua, as vrea sa stiu ce sanse am sa castig un proces daca dau in judecata banca ptr un comision de risc de 30 euro/luna. S-au mai castigat astfel de ... (vezi toată discuția)