avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contencios administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contencios administrativ

Sunt din Constanta si intentionez sa actionez in contencios Ministerul Educatiei si o Universitate din Bucuresti (care de trei ani nu imi elibereaza diploma de studii)
Cele doua institutii au reprezentanti in teritoriu, respectiv Inspectorat scolar si filiala a facultatii si se afla in litigiu: Ministerul nu da acordul pentru tiparirea formularelor pe motiv ca cele eliberate au fost repartizate la persoane neindreptatite in timp ce Universitatea sustine ca numarul de formulare (Diplome de Licenta) a fost insuficient.
Intrebare: pot sa actionez cele doua entitati in teritoriu? Este Tribunalul Constanta instanta de contencios cu jurisdictie avand in vedere ca este implicat si un minister?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: johntvn77 , utilizator 10:57, 7 Noiembrie 2014
Instituțiile de învățământ superior nu au niciun fel de raport ierarhic cu inspectoratele școlare. Acțiunile îndreptate împotriva autorităților publice, instituțiilor centrale pot fi introduse la instanțele din capitală sau la cele din reședința județului unde-și are domiciliul reclamantul. În general, cererea de chemare în judecată se depune la instanța în a cărei circumscripție își are domiciliul pârâtul.

Sediul Universității „Spiru Haret” este în București, celelalte sedii fiind ale filialelor teritoriale (ale facultăților) - entități fără personalitate juridică. Puteți introduce acțiunea la Tribunalul Constanța (după îndeplinirea procedurii prealabile) numai dacă ați urmat cursurile la vreuna dintre facultățile (ZI, ID, IFR) din Constanța sau dacă diploma urma să vă fie eliberată de una dintre aceste facultăți (deși mă îndoiesc că dacă v-ați înscris la un program de studii licență la București vă va elibera diploma cineva din Constanța). Altfel e mai bine să depuneți acțiunea la Tribunalul București.

Nu știu de ce toți reclamanții cheamă în garanție Ministerul, deși toate instanțele au respins pe bandă rulantă acest capăt de cerere. Având în vedere că Ministerul este chemat în garanție nu știu dacă poate fi vorba de pluralitate de pârâți, în baza căreia să alegeți dvs. instanța convenabilă. Chiar dacă depuneți greșit cererea și pârâta va invoca excepția necompetenței teritoriale, dosarul va fi înaintat instanței competente, deci nu veți pierde procesul din acest motiv. Doar că veți pierde timp pentru un nou termen (iar la instanțele din București termenele inițiale sunt destul de mari) și Doamne ferește să nimeriți și în preajma unei vacanțe.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2014
Radu9, utilizator
Nu intentionez sa chem Ministerul in garantie ci ca parte in proces pentru ca daca instanta obliga universitatea sa imi elibereze actul aceasta institutie este in imposibilitatea de a se achita de obligatii pentru ca Ministerul Educatiei nu ii da aviz pentru tiparirea imprimatelor.
Vreau sa deschid actiunea in Constanta pentru ca am terminat cursurile de zi la Constanta iar Ministerul are reprezentare in teritoriu prin Inspectoratul Scolar, entitate aflata direct in subordinea ministerului.
Insa doresc in continuare un sfat pentru ca si alti colegi m-au sfatuit sa deschid actiunea la Tribunalul Bucuresti avand in vedere ca implic si un minister.
Ideea este ca mi se aduc prejudicii pentru ca nu imi pot completa dosarul ca sa beneficiez de un spor salarial de minim 25% (pana la 75%) pentru ca am parcurs tot modulul de instruire cun durata de 3 ani si sunt expert in accesare fonduri de coeziune si europene, diploma eliberata de Ministerul Educatiei. Totodata nu imi pot ridica Diploma de masterat in lipsa Diplomei de licenta desi diploma "ma asteapta" la Universitatea Ovidius din Constanta unde am studiat 2 ani (studii economice si comunicare in organizatii publice).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandire diploma licenta facultatea drept- promotia 2010. universitatea spiru haret bucuresti mitrea luminita mitrea luminita Va rog daca se poate sa ma sfatuiti care sunt etapele de obtinere a unei diplome de licenta (in instanta). Am sustinut si promovat examenul de licenta, ... (vezi toată discuția)
Nerecunoastere diploma licenta sce76 sce76 Buna ziua.In urma unor dispute pe baza acreditarii/neacreditarii formei ID a unor facultatii din cadrul universitatii S.Haret, promotia 2009, , m-am adresat ... (vezi toată discuția)
Vreau sa dau mects in judecata adryst28 adryst28 Sunt absolventa a Universitatii Spiru Haret promotia 2005.Ideea este ca eu am o diploma semnata si stampilata de MECTS iar ei acum vezi doamne nu o mai ... (vezi toată discuția)