avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Neclaritate Legea 290/2003
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Neclaritate Legea 290/2003

Buna ziua,
In urma unor procese de durata,mostenitorul unor persoane ce si-au abandonat bunurile in Basarabia anilor 1944,a obtinut o sentinta definitiva si irevocabila prin care s-a dispus sa i se dea o suma de bani,drept despagubiri.
In anul 2009,a obtinut prima transa de bani (40% din suma,conf.art.18alin.5 lit.c.din Legea 290/2003),urmand ca in urmatorul an sa primeasca si restul de bani,respectiv 60% .
Insa,Statul Roman,bineinteles ca a uitat de obligatiile ce le are si de respectarea hotararilor judecatoresti...
Astfel.cetateanul a inaintat un alt proces,pentru obligarea ANRP la plata celei de a doua transe de bani - fapt ce s-a materializat printr-o hotarare definitiva si irevocabila,prin care instanta obliga ANRP sa-i plateasca transa a doua de bani.
ANRP,ii plateste doar cheltuielile de judecata,apoi inainteaza o Contestatie la Executare,la Judecatoria Sector 1,criticand modul de calcul al executorului judecatoresc,in ceea ce priveste aplicarea prevederilor art.18 din HG 1120/2006 care spun:<Suma achitata beneficiarilor in cea de-a doua transa se actualizeaza in raport cu indicele de crestere a preturilor de consum din ultima luna pentru care acest indice a fost publicat de catre Institutul National de Statistica,fata de luna Decembrie a anului anterior.>
Instanta,a admis in parte contestatia la executare si a modificat suma,lasand-o la cuantumul real,fara aplicarea niciunui indice.
Tocmai acest aspect este de neinteles:
Cum se calculeaza acest indice la suma respectiva ?
Nu intelegem care este ultima luna la care se refera art.18din Hg 1120/2006 ?
Cum se raporteaza acest indice la luna Decembrie a anului anterior ? Care an anterior ?
Stie cineva o formula ce se aplica in acest caz ?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Contestatie anrp - viciu executor ? gigelas gigelas Buna ziua, ANRP a introdus contestatie la executare,impotriva creditorului X,solicitand: 1-anularea executarii silite disusa prin dosarul de executare ... (vezi toată discuția)
Despagubiri conf. legii 290 / 2003 Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Tatalui meu i s-a respins cererea privitoare despagubirilor ramase in Basarabia ca urmare a parasirii fortate de catre bunicii sai a proprietatilor avute, in ... (vezi toată discuția)
Sa dau in judecata anrp? tosonel tosonel Buna ziua. Am un dosar pe Legea 290/2003 la ANRP pt. bunurile din Basarabia si am primit in 2006 prima transa din despagubiri, dar de atunci nimic. As vrea sa ... (vezi toată discuția)