avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Un pic de ajutor va rog - lamuriri despre exercitarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Un pic de ajutor va rog - lamuriri despre exercitarea in comun a autoritatii parintesti

1)copilul este crescut de mine de la varsta de 11 luni ,iar in prezentare aproape 3 anisori, la fond sotia a castigat procesul sa stabilit custodie comuna si domiciliul la ea precum si obligativitatea mea ca eu sa platesc pensi alimentaraDE LA DATA DESKIDERI PROCESULUI, in toata aceasta perioada de aproape 2 ani nu a contribuit cu nimic la intretinerea copilului.
Daca refuz sa platesc pensia retroactiv pana la incredintarea minorului sotiei la ce ma pot astepta?

2) In cazul in care si al apel copilul va fi avea domiciliul la mama dar custodia este comuna mama poate parasi tara fara acordul meu impreuna cu copilul?

3) baiattul dupa cum am spus se afla la mine nu iam interzis sau ingradit niciodata dreptul de al vedea kiar mai mult i lam dus sal vada sau am av certuri sa vina sa il vada, iar in prezent mai nou sotia nu ma lasa sa vad fata cauta tot felul de scuze imi pune tot felul de conditi . Ce pot face ca sa imi vad cel de al 2lea copil? Unde trebuie sa merg si ce trebuie sa fac?
1) Aveti obligatia de a plati pensia de la data introducerii actiunii. Daca nu platiti va poate executa silit.
2) In cazul in care exercitati in comun autoritatea parinteasca, mama nu poate scoate minorul din tara fara acordul dvs.
3) Incercati sa stabiliti, de comun acord, un program de vizita cu fosta sotie. Daca nu va intelegeti, introduceti actiune in instanta pentru stabilirea unui program de vizita.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2014
Andreea Murgu, Avocat
Dvs ati solicitat pensie de intretinere pt minorul care se afla la dvs.? Daca nu ati facut-o , ar fi bine sa o faceti, deoarece si mama are obligatii de intretinere pt. copii, nu numai dvs. Daca va decideti sa promovati o actiune in instanta in acest sens, puteti solicita si un program de vizitare pt. fetita care se afla la mama in acest moment. Incercati o dicutie pe cale amiabila privind aceste aspecte. S-ar putea ca mama sa aiba o schimbare de atitudine radicala, in momentul in care si dvs. va veti cere drepturile. Ar fi bine sa consultati un avocat, pentru a va apara interesele.
Succes!

Art. 401 NCC

Drepturile părintelui separat de copil

(1) În cazurile prevăzute la art. 400, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.

Art. 402 NCC

Stabilirea contribuţiei părinţilor

(1) Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Art. 403 NCC

Modificarea măsurilor luate cu privire la copil

În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.

Vreau sa ma lamuresc ca sa nu va dau sfaturi pe " langa gard".
1.Instanta v-a obligat la plata pensie de intretinere pentru minorul in varsta de 3 ani care se afla la dvs, de la data introducerii actiunii reclamantei?
2.Pentru fiica dvs.exista un program de vizita stabilit printr-o alta hotarare judecatoreasca?
3.Dvs. ati formulat cerere reconventionala in acest dosar si daca da, ce ati solicitat pe calea cererii reconventionale?
Va intreb pentru ca ne-ati dat foarte putine detalii si imi pare cel putin ciudat ca un copil sa fie crescut de tata de la 11 luni la 3 ani si brusc la 3 ani instanta sa decida ca -i va fi mai bine la mama decat la tata...daca ati primit hotararea , ce a motivat instanta ?
Cum!?!

Ati crescut copilul de la 11 luni la 3 ani si ati fost obligat RETROACTIV la plata pensiei pentru copilul pe care l-ati hrănit, îmbrăcat, legănat!?!

Văleu. Lămuriti-ne (încercaţi să rapundeţi la întrebarile de mai sus) fiindcă ... mă mănâncă limba să zic ce n-ar trebui. Adică ...înţeleg că mama pleacă în proces ... din pole position, dar ar fi preferabil ca soluţiile să nu fie ...chiar aşa de străvezii...

La întrebarea 2, raspunsul este: Nu poate.

Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
romascanu, moderator
Buna ziua,
Va sugeram sa cercetati exemplele jurisprudentiale de aici:
[ link extern ]
puteti gasi idei despre programul de legaturi eprsonale pe care sa il cereti, despre chiar posibilitatea ca minorul sa ramana la dvs si despre pensie. Stiu ca e cel putin o decizie a unei curti de apel care spune ca pentru perioada in care copilul a locuit la dvs in grija dvs nemijlocita pensia nu se poate cere. Va trebui sa cautati vs si avotaul dvs si sa depuenti aceste exemple juirisprudentiale la instanta de apel si apoi la cea de recurs. Sunt sansa se se intoarca sentinta absurda despre care povestiti.
Cu deosebita consideraite
Colectivul ARPCC

Alte discuții în legătură

Custodia unui copil minor din concubinaj marystanga marystanga Buna ziua! As doi sa va intreb cum as putea proceda pentru a obtine si eu custodia copilului meu minor in varsa de 3 ani rezultat in urma unui ... (vezi toată discuția)
Imi vreau copilul aproape... fanelirina fanelirina nici nu stiu cum sa incep........ sunt divortat si am o fetita de 8 anisori ramasa in custodia mamei....... pe scurt....... locuiesc in spania de aproape 6 ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor, mama plecata in strainatate ciorba ciorba Sunt divortat, am hotarare pentru program de vizita, custodie comuna, am dat in judecata mama pentru ca a plecat in strainatate si a lasat minorul la mine fara ... (vezi toată discuția)