avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de donatie imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de donatie imobil

Buna Ziua!
Vreau sa stiu daca se poate rezilia un contract de donatie prin acordul partilor implicate.
Adica daca Donatorul si Donatarul sunt de acord sa rezilieze contractul de donatie facut acum 10 ani ne mai fiind implicate alte parti in contract, fara solicitare de daune pur si simplu revenirea la situatia initiala. Se poate face acest lucru la notar?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:23, 6 Noiembrie 2014
Daca aceasta este dorinta partilor, cred ca veti gasi ceva sa rezolvati.

Contractul de donatie este, in principiu, irevocabil. De la acest principiu exista anumite clauze legale de revocare, respectiv : pentru neindeplinirea sarcinilor, pentru ingratitudine si pentru survenienta de copil.


Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
Acest lucru se poate face la notar sau trebuie pornita actiune in instanta?
si pentru survenienta de copil.

asta nu mai e motiv de revocare de mult.
Iar raspunsul la intrebarea dvs, este Nu. Va doneaza bunul inapoi daca vreti, insa nu puteti revoca, rezilia, anula etc etc donatia ca asta vreti, chiar daca e de comun acord.

daca exista motive pt revocarea donatiei, va adresati instantei.
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Aveti dreptate dar in noul cod civil scrie in felul urmator legat de contracte:
Art. 1321

Cauzele de încetare

Contractul încetează, în condiţiile legii, prin executare, acordul de voinţă al părţilor, denunţare unilaterală, expirarea termenului, îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea condiţiei, imposibilitate fortuită de executare, precum şi din orice alte cauze prevăzute de lege.
Singura mea nelamurire este ca daca aceasta donatie s-a facut pe vechiul cod civil daca se aplica aceasta clauza.
Adica nu mi se pare normal sa nu poti revoca un contract daca partile sunt de acord si nu sunt alte parti implicate in contractul respectiv.
Adica nu mi se pare normal sa nu poti revoca un contract daca partile sunt de acord si nu sunt alte parti implicate in contractul respectiv.

Punand problema asa.. nici mie nu mi se ( mai) pare normal, mergeti la notar cu cealalta persoana si incheiati un act prin care imobilul sa se intoarca in patrimoniul dvs.
Puteti apela si la instanta ca in speta din link
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract de donatie Maya31 Maya31 Buna ziua tuturor Intrebare: exista vreo posibilitate prin care pot anula un contract de donatie fara clauze? Mentionez ca este vorba de un teren care NU ... (vezi toată discuția)
Anularea contractului de donatie  ROSA ROSA In cazul in care, mama mea anuleaza contractul de donatie si imi face contract de vanzare- cumparare cu clauze de intretinere si moarte in care sa fie trecuta ... (vezi toată discuția)
Revocarea unei donatii ! ITD ITD Va rog sa-mi spuna cineva: - in ce conditii se poate revoca o donatie de catre donator pers. fizica la pers. juridica? - temeiul legal al actiunii. - unde ... (vezi toată discuția)