Buna Ziua,
Incep acest mesaj prin a saluta intreaga comunitate avocatnet.ro
Parintii mei au facut un credit in anul 2010 la o banca (Patria Credit), credit agricol.
Suma pe care s-a facut creditul este de 35.000 lei
In mana au luat o suma mult mai mica circa 25.000 lei. Fiind un credit agricol cu plata la recolta. Problema a aparut inca din primul an, cand culturile pe care le aveam impreuna cu familia au fost afectate de ploi, conditiile mete nu au fost favorabile, insa am reusit sa platim 4 rate a cate 2.5000 lei
Suntem 4 membrii in familie, niciunul dintre noi nu lucreaza, nu avem nimic proprietate personala. Venitul se baza doar pe agricultura. Zona de resedinta este Orasul Dabuleni, Dolj.
Am tot incercat sa achitam acest credit, insa ce reuseam sa platim erau doar dobanzile, prin acele rate de 2.500 lei.
Acum in 2014 am primit instiintare de executare silita pe numele tuturor. Dosarul a fost judecat la judecatoria craiova, insa nu am primit nicio instiintare in acest sens.
Pot spune ca suntem devastati si in incapacitatea de a achita acel credit, a carui valoare este acum de 40.520 lei.
Am purtat discutii cu banca, am incercat sa platim in rate mai mici, rate lunare, insa nu am reusit sa ne intelegem cu ei.
Repet, parintii mei, eu si fratele meu nu avem nimic pe numele nostru. Casa si curtea in care locuim sunt pe numele bunicului, care acum este decedat. Nu este facuta o taxa de succesiune sau orice altceva.
Ce putem face in acest sens?
As da banca in judecata, am toate chitantele. bunicamea a suferit un preinfarct din aceasta cauza.
Va multumesc!
Va confruntati cu situatie delicata,in care creditorul banca,are dreptul pentru recuperare credit sa solicite executarea silita
Chiar daca nu sunteti proprietari ai spatiului,creditorul poate solicita initial deschiderea procedurii succesorale,ulterior executarea silita a imobilului
Dar, nu era corect ca in acel proces sa fim si noi prezenti? nu am fost rau-platnici, am incercat sa platim tot timpul. Am mai avut un credit la acea banca si nu am avut nici macar o zi de intarziere, din contra creditul a fost platit mult mai devreme decat era precizat in contract. Daca as da banca in judecata?
Problema nu este ca nu vrem sa platim acel credit, doar ca in acest moment ne este foarte greu, nu avem posibilitatea achitarii acelei sume.
Cererile de incuviintare a executarii silite se judeca in cadrul unei proceduri speciale, unde nu se aplica principiul contradictorialitatii ... mai exact in camera de consiliu, fara citarea partilor. Asa e legea, deci s-a procedat corect (nu si crestineste).
Incercati sa aflati daca la momentul contractarii creditului nu ati achitat (printre altele) o polita de risc pentru neplata creditului ... sau si mai bine ... daca nu ati incheiat chiar dvs o asigurare agricola.
Nici aceste "solutii" nu sterg creditul dvs, insa asiguratorul va stinge datoria, iar pana la momentul cand se va orienta (in regres) impotriva dvs pentru recuperarea sumelor avansate ... mai castigati timp ... si putem re-gandi strategia.
Ultima plata catre banca in ce data a fost efectuata ? Poate dreptul de a cere executarea silita s-a prescris ...
acum, ca ati amintit de polita de risc este ceva specificat in contract. Polita de risc / Comision de risc 0.3 % - adica 84.64 lei
Nu ma intereseaza stergerea creditului, daca acum as fi avut acea suma o dadeam si ma scapam de necaz, dar o amanare, o prelungire de cateva luni, timp in care am putea cultiva ceva, sa putem scoate o suma pentru a le achita.